(P) Scaune de birou ergonomice pentru școlar: Cum le alegi

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
(P) Scaune de birou ergonomice pentru școlar: Cum le alegi
StirilePROTV

Copiii petrec din ce în ce mai mult timp așezați pe scaun, în fața unui monitor. Temele, activitățile online de învățare sau de relaxare presupun șederea îndelungată de scaun.

 

Pandemia, care a mutat școala în online, a mărit și mai mult intervalul de timp pe care copiii îl petrec în fața computerului.

Prin urmare, alegerea unui scaun ergonomic este foarte importantă.

Achiziția unui scaun ergonomic potrivit asigură confort, și îmbunătățește astfel concentrarea. În plus, previne durerile care apar ca urmare a poziției deficitare și alte probleme de sănătate grave care pot să rezulte din aceasta, cum sunt scolioza, cifoza și alte afecțiuni ale coloanei vertebrale.

Ca să alegi scaunul optim, este important să ții cont de câteva criterii și de anumite caracteristici ale acestui tip de mobilier.

 

De ce să alegi un scaun ergonomic pentru copii

 

Ergonomia, în designul obiectelor, presupune adaptarea acestora la nevoile fizice și utilitare ale posesorilor. Grija pentru poziția școlarului este firească și necesară, întrucât corpul său este în creștere.

Susținerea corectă a zonei lombare și a celorlalte segmente vertebrale, fără efort muscular sau tensiune în articulații, asigură dezvoltarea armonioasă. Așadar, cumpărarea unui scaun ergonomic bun este o investiție de viitor.

 

De ce să ții cont când cumperi un scaun ergonomic pentru copii

 

Înălțimea scaunului

 

Înălțimea scaunului trebuie să fie adaptată la înălțimea copilului sau scaunul trebuie să fie reglabil, ca să înălțimea să poată fi adaptată. Este important ca un copil să poată sta cu tălpile pe podea, ca să-și mențină corpul în poziție dreaptă.

Ideale sunt scaunele a căror înălțime poate fi modificată cu ajutorul unui mecanism hidraulic sau pneumatic. Acordă atenție specificațiilor, pentru că unele mecanisme au nevoie de o anumită greutate pentru a putea fi activate.

Șezutul scaunului

Umplutura șezutului trebuie să fie de calitate, ca să nu se lase prea mult, dar nici să fie prea rigidă. Tapițeria trebuie să fie dintr-un material care respiră, ca să nu acumuleze căldură atunci când cel mic utilizează scaunul pentru o perioadă mai îndelungată. Alege tapițerii non-toxice, de preferat din piele naturală sau material textil.

Adâncimea scaunului este un alt aspect de care trebuie să ții cont. O adâncime mai mică de 40 cm nu este indicată. Deși corpul copiilor este mai mic, confortul apare doar dacă acesta este destul de aproape de spătar, iar picioarele într-o poziție corectă.

Spătarul

Spătarul este una din piesele cele mai importante ale scaunului. El asigură poziția corectă a spatelui și susține greutatea părții superioare a corpului. Sunt indicate scaunele cu spătar reglabil, care se înclină în față sau în spate, în funcție de poziția necesară.

Și în cazul spătarului ventilația este importantă. În cazul în care acesta acumulează căldură, copilul se desprinde de spătar și are o tendință mai crescută să stea în poziții incorecte.

Mobilitatea

Posibilitatea de mutare a scaunului este importantă dacă școlarul se plimbă de la biroul pentru teme la cel de calculator sau la o masă pe care se joacă.

Există și modele fixe, indicate dacă mobilitatea nu este importantă pentru copil. În cazul scaunelor ergonomice cu roți, asigură-te că acestea sunt silențioase, că nu zgârie parchetul și că se pot roti la 360 de grade.

Designul și culoarea

Acest aspect este probabil cel mai important pentru cei mici. După ce te-ai asigurat că celelalte criterii sunt în concordanță cu nevoile copilului, îl poți lăsa să-și aleagă singur culoarea. Există modele de scaune de birou pentru copii în multe variante, așa că sigur vei găsi unul care să se armonizeze cu aspectul camerei.

Unele sunt în culori vii, iar altele au imprimeuri cu tot felul de modele. Găsești și scaune cu spătare în formă de animale, mingi sau personaje de desene animate.

Scaunele ergonomice pentru școlari sunt obiecte necesare pentru dezvoltarea lor armonioasă, pentru confortul lor fizic, dar și psihic.

Un copil care stă corespunzător când lucrează sau se joacă reușește să respire corect, se concentrează bine și este relaxat. Așadar, este important să ții cont de indicațiile noastre ca să alegi scaunul potrivit pentru fiul sau fiica ta.

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO