(P) Dacă e Rosé, atunci e de la Castel Mimi

p

În podgoriile însorite din Republica Moldova, un vin cu o poveste la fel de bogată ca și aroma sa cucerește inimile enofililor din întreaga lume.  

Premiat cu medalie de aur la concursurile internaționale Gilbert & Gaillard 2024 și Concours Mondial de Bruxelles 2024, vinul Rară Neagră Rosé de la Castel Mimi este o adevărată încununare a secolelor de tradiție vitivinicolă, o celebrare a feminității și o privire asupra viitorului vinificației din Europa de Est.

Povestea soiului Rară Neagră, care poartă numele de Băbească Neagră în România, este la fel de fascinantă ca vinul în sine. Circulă legenda că acest vechi soi de struguri datează din perioada geto-dacică și, în epoca modernă, a intrat în atenția a nimeni altuia decât a faimosului cardinal al Franței, Richelieu — ceea ce face ca acest soi să fie un adevărat testament al moștenirii viticole a regiunii. Soiul provine din viţa de vie sălbatică (vitis vinifera spp.sylvestris) în urma unei selecţii naturale și se situează pe locul patru între soiurile autohtone cultivate în Republica Moldova după suprafață.

Strugurii din acest soi se disting prin boabele lor rotunde de mărime medie, ușor turtite și o frumoasă nuanță de negru-albăstrui. Acești struguri sunt nu doar frumoși, ci și incredibil de generoși, producând adesea o recoltă abundentă ce ajunge la maturitate deplină în a doua jumătate a lunii septembrie. Vinurile obținute din Rară Neagră sunt vinuri lejere, cu tanine fine și cu o aciditate mai ridicată de peste 5-6 g/l, perfectă pentru producția de vinuri rosé. Printre acestea, vinul Rară Neagră Rosé de la Castel Mimi se remarcă drept un adevărat omagiu rădăcinilor sale, îmbrățișând în același timp tehnicile moderne de vinificație.

Citește și
Ce spune despre România un german care a vizitat toate cele 44 de țări din Europa. A făcut un top cu cinci favorite

Rară Neagră Rosé de la Castel Mimi este un vin elegant, cu „caracterul unei doamne” așa cum este descris de către somelieri. Pe eticheta sticlei, în semn de omagiu adus feminității, regăsim un „pieptene” care trimite la credințele străvechi conform cărora pieptănatul părului eliberează mintea de gânduri negative. Acest simbolism sporește nu numai farmecul vizual al vinului, ci subliniază și caracterul său feminin și senzual.

În pahar, vinul dezvăluie o culoare delicată și intensă — roz carmin (conform scalei de nuanțe a vinurilor roz), care este mai captivantă decât ar putea surprinde orice imagine. Simțul olfactiv este întâmpinat cu o aromă gingașă de căpșune, promițând o încântare fructată. Pe cerul gurii se resimte o aciditate plăcută și un amestec armonios de aromă de căpșună împletită cu un gust dulce-acrișor de coacăze roșii, grapefruit și caise verzi. Căpșunele par să iasă în evidență în întreaga experiență a vinului — de la prima înghițitură până la postgust. Vinul este revigorant, cu o textură delicată și mătăsoasă și un final de lungă durată. Cu un conținut de alcool de 12,5%, acest rosé sec oferă o experiență răcoritoare și echilibrată, o alegere ideală pentru entuziaștii tineri de vin și pentru cei care preferă un vin mai lejer și mai răcoritor comparativ cu pretențiozitatea vinurilor albe sau roșii. Capacitatea vinului rosé de a se potrivi cu o gamă largă de preparate culinare, îl face un partener excelent pentru o varietate de mâncăruri — de la salate ușoare, la gustări din cașcaval sau preparate din pește și fructe de mare.

Angajamentul Castel Mimi față de calitate nu a trecut neobservat. Vinul Rară Neagră Rosé 2024 de la Castel Mimi a fost premiat anul acesta cu două medalii de aur, dintre care prima la prestigiosul Concours Mondial de Bruxelles — o referință mondială pentru concursurile de vinuri, și a doua la competiția internațională Gilbert & Gaillard. Aceste distincții acordate prin degustare oarbă de către experți internaționali, consolidează poziția vinului Castel Mimi în calitate de rosé de talie mondială.

În aceeași ordine de idei, devotamentul Castel Mimi în promovarea soiurilor autohtone pe scena internațională este cu adevărat lăudabil. Prin participarea la competiții internaționale și recunoașterea mondială, Castel Mimi pune efectiv vinurile moldovenești pe harta globală a vinurilor. Concentrându-se pe soiurile specifice regiunii precum Rară Neagră, vinăria nu doar păstrează bogata moștenire viticolă a Moldovei, ci și prezintă lumii internaționale arome unice care pot fi găsite doar în această regiune. Angajamentul lor se reflectă și în grija meticuloasă pe care o acordă podgoriilor și tehnicilor inovatoare de vinificație, inclusiv în eforturile vinăriei care se extind dincolo de vinificație — dezvoltarea unor trasee turistice unice în satele Speia și Bulboaca și mai recent, inaugurarea primului hotel de cinci stele cu zero emisii. Castel Mimi își consolidează astfel poziția de carte de vizită a Republicii Moldova, devenind una dintre principalele atracții turistice în domeniul vinicol, cu peste 30.000 de vizitatori anual, din peste 80 de țări. Prin aceste abordări multiple, Castel Mimi edifică și dezvoltă în continuare tradiția vitivinicolă din Republica Moldova. Pentru vizitatorii Castel Mimi, degustarea acestui vin alături de bucătăria tradițională moldovenească, reinventată de bucătarii locali, este o experiență care nu trebuie ratată.

Articol recomandat de sport.ro
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"
Ce onoare! Ajax anunță: "Cristi Chivu, confirmat"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta
(P) Canapele moderne: găsește canapeaua ideală pentru casa ta

Alegerea unei canapele moderne este o decizie importantă în amenajarea oricărui living. Canapeaua nu este doar o piesă de mobilier esențială din punct de vedere funcțional, dar și un element central din punct de vedere estetic.

(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate
(P) De la simplu la sofisticat – de ce să alegi vopsea lavabilă și lacuri pentru lemn de calitate

Când alegi o vopsea lavabilă pentru interior nu selectezi doar o simplă culoare. Aceasta își lasă mult amprenta în procesul de amenajare și, de aceea, este considerată un finisaj care transformă fiecare încăpere într-un loc unic.

(P) De peste 25 de ani, Sigicom construiește garduri de beton care durează
(P) De peste 25 de ani, Sigicom construiește garduri de beton care durează

Calitatea vieții într-o locuință este influențată nu doar de interiorul acesteia, ci inclusiv de spațiul exterior. O curte bine organizată și protejată oferă un sentiment de siguranță și intimitate.

Recomandări
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia
Bărbatul care a incendiat Palatul Parlamentului a fost prins într-un hotel din București. Se întorsese recent din Italia

Un bărbat de 56 de ani este suspectat că a incendiat marți un magazin de suveniruri din Palatul Parlamentului.

CNN: Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban. Aparatele erau fabricate în Taiwan. Mii de luptători, răniți
CNN: Israelul se află în spatele atacului cu pagere din Liban. Aparatele erau fabricate în Taiwan. Mii de luptători, răniți

Israelul a fost în spatele atacului care a făcut ca mii de pagere aparţinând membrilor Hezbollah să explodeze simultan în Liban marţi, transmite CNN.

LIVE la EURomânia pe ȘtirileProTV.ro: Deputatul Siegfried Mureșan, un negociator experimentat al bugetelor europene
LIVE la EURomânia pe ȘtirileProTV.ro: Deputatul Siegfried Mureșan, un negociator experimentat al bugetelor europene

Inundațiile care au lovit România și alte state din Europa Centrală și de Est vor fi, astăzi, subiect de dezbatere în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg.