(P) Cum și când se consumă corect fructele

Ultima actualizare: 22-02-2021 11:07
(P) Cum și când se consumă corect fructele
Pixabay

Fructele sunt alimente sănătoase care oferă organismului mulți nutrienți benefici, începând de la fibre alimentare și până la vitamine și minerale.

Totuși, pentru a avea o digestie corectă, este important să știm cum să consumăm corect fructele și, mai ales, în ce moment al zilei este indicat să le mâncăm.

Fructele pot fi extrem de benefice pentru sănătatea noastră, însă, pe de altă parte, dacă nu sunt consumate corect, ne pot face rău la nivel digestiv. Totul depinde de un lucru: dacă mâncăm sau nu fructele la momentul potrivit din zi. Ceea ce trebuie să știm, înainte de toate, este că modul corect de a consuma fructele va oferi sistemului nostru digestiv un ajutor binemeritat. Un sistem digestiv care funcționează optim va ajuta organismul să obțină mai multe vitamine și fibre din acele fructe, însă nu trebuie să uităm să avem grijă și la cantitatea acestora.

Un aliat al digestiei

 

Atât fructele cât și legumele conțin fibre insolubile, care absorb apa și își măresc volumul pe măsură ce trec prin sistemul nostru digestiv. Fibrele pot ajuta, în unele situații, la o digestie corectă, declanșând eliminarea regulată a scaunului, mai ales în cazul persoanelor care nu au un tranzit intestinal optim. Totodată, ele sunt un aliat în ameliorarea sau prevenirea constipației. Așadar, în ce moment al zilei este bine să consumăm fructe? Unii nutriționiști spun dimineața sau la prânz, iar explicația are legătură cu faptul că fructele conțin fibrele necesare, care împiedică eliberarea rapidă a zaharurilor în organism, iar această eliberare se face treptat.

La micul dejun

 

O tendință care a devenit extrem de populară în ultimii ani a fost regula de a începe ziua cu un pahar cu apă călduță și un fruct. Un bol cu fructe la micul dejun ar putea fi o idee bună pentru a-ți începe ziua. Atenție, însă: dacă vrei să eviți excesul de zaharuri și de calorii, planifică-ți restul meselor în concordanță. Asta înseamnă că trebuie să ții cont de cât de multe fructe ai mâncat la micul dejun.

Gustarea dintre mic dejun și prânz

 

În cazul în care ți se face foame în intervalul dintre micul dejun și prânz, este în regulă să ai o gustare alcătuită din fructele tale preferate. Important este să alegi unele care să aibă un indice glicemic scăzut, pentru a nu-ți crește rapid glicemia.

Înainte sau după antrenament?

 

Medicii nutriționiști spun că o banană ar fi gustarea perfectă înainte de un antrenament, pentru că îi va da organismului energia necesară unui efort fizic susținut. Totodată, o portocală (sau un măr, dacă este fructul preferat ca gustare după un antrenament la sală) ar putea fi exact aliatul necesar, datorită conținutului scăzut de calorii.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO