(P) Cum poți consuma mai puține gaze naturale? Sfaturi utile
De multe ori, facturile la utilități vin cu costuri mult mai mari în special în sezonul rece, iar acestea nu sunt mereu justificate de nevoie.
Pur și simplu, consumăm mult mai mult decât avem nevoie și nu acordăm suficientă atenție modului în care putem economisi.
O simplă schimbare a rutinei zilnice și mici investiții în aparatura mai eficientă sau o izolare mai bună, pot duce la facturi mult mai mici și la economii serioase pe termen lung. Pe timp de iarnă, cele mai mari cheltuieli sunt generate de sursa de încălzire, iar în foarte multe cazuri aceasta este alimentată de gaze naturale.
Dacă vrei să vezi facturi la gaze naturale mult mai mici, iată ce trebuie să faci.
Sfaturi utile pentru a consuma mai puține gaze naturale
1. Schimbă furnizorul de gaze. Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este posibil odată cu liberalizarea pieței, care a avut loc la 1 iulie 2020. Dacă în trecut exista câte un furnizor în fiecare localitate sau zona, cu prețuri reglementate de stat, astăzi există mai mulți, iar concurența îi face să își atragă clienții prin servicii mai bune și preturi mai mici. Caută un furnizor care să se muleze pe cerințele tale și începe o colaborare cu el. Economia pe care o vei genera poate fi substanțială.
2. Izolează foarte bine ferestrele. Suprafețele vitrate trebuie să fie extrem de bine izolate, deoarece transferul de căldură din interior către exterior se face prin intermediul lor. De multe ori, consumul mare este generat de pierderi de căldură generate de eventuale defecțiuni ale tâmplăriei sau de faptul că geamurile nu sunt bine închise. Folosește termopane de bună calitate și asigură-te că sunt foarte bine montate. Niște ferestre bine izolate pot să scadă consumul cu până la 30%;
3. Izolează foarte bine conductele. Dacă ai spații ce nu trebuie să fie încălzite (garaje, pivnițe sau holuri), însă prin acestea trec conducte de încălzire, este bine să le izolezi. Aplicarea unui material izolant de 10 mm duce la o economie de a consumului de până la 45%;
4. Folosește un termostat. Este un dispozitiv care poate să oprească și să pornească sursa de căldură în funcție de temperatura din încăpere. Acesta are un impact major asupra confortului fizic, deoarece poți seta temperatura la o valoare constantă și poate fi programat să încălzească doar în momentele în care există un utilizator în încăpere. Este de preferat ca termostatul de ambianță să nu fie montat în apropierea ferestrelor.
5. Economisește gaz atunci când gătești! Nu trebuie să stai ore întregi lângă aragaz pentru a te bucura de preparatele preferate. Poți să folosești cu încredere oalele sub presiune, care oferă o gătire mult mai rapidă, poți să achiziționezi tigăi și oale care mențin mai bine temperatura în interior, poți să folosești capacele, să te asiguri că prepari mâncarea pe arzătorul potrivit și să nu pui mai multă apă la fierbere decât este necesar.
Cu puțină atenție și fără efort, consumul de gaz poate să scadă cu peste 50%. Asta înseamnă mai mulți bani pentru tine, cu același confort.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.