(P) 5 motive pentru care iubim mâncarea fast-food

Dată publicare: 24-07-2020 11:01
Dată actualizare: 22-02-2021 11:07


fast-food

Preparatele fast-food apar tot mai des în meniul multor persoane, datorită rapidității cu care pot fi comandate și consumate, dar și a gustului lor deosebit.

 

Cei mai mulți oameni adoră acest tip de mâncare mai ales că, de la ingrediente și până la marketing, totul este conceput pentru a te atrage. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce iubești opțiunea fast-food în afara logicii evidente referitoare la gustul său uimitor, iată câteva motive care ne fac să consumăm frecvent astfel de preparate.

Costul mic al produselor
 

Hrana fast-food este creată să fie foarte convenabilă la preț. Ai posibilitatea de a comanda mâncare de la KFC cu livrare rapidă de la FoodPanda și să te bucuri de o masă accesibilă, mult mai ieftină decât un meniu la restaurant sau preparatele gătite acasă. Un sandwich poate fi de ajuns la prânz, însă dacă te gândești să pregătești o mâncare în propria ta bucătărie, pe lângă multe ingrediente, ai nevoie de timp, energie și resurse. Costul mic al produselor fast-food este tentant pentru oricine, mai ales dacă vorbim despre persoane care nu știu sau nu au timp să gătească, ori oameni care se bucură de aceste mâncăruri zilnic, la serviciu.

Creierul preferă alimentele bogate în calorii
 

Preparatele culinare fast-food sunt bogate în calorii, elemente fără de care creierul uman nu ar putea funcționa în mod corespunzător. De-a lungul timpului, oamenii de știință au descoperit că creierul nostru preferă mâncarea calorică, deoarece organismul are nevoie să stocheze energie. Așadar, se poate ca dorința de-a mânca fast-food să fie pusă pe baza unei nevoi naturale de a supraviețui.

Organismul uman iubește zahărul
 

Unele dintre produsele de tip fast-food sunt recunoscute și pentru faptul că au zahăr în componență, iar acest aliment crește nivelul de dopamină. Atunci când este eliberată în cantități mari în corp, dopamina oferă sentimentul de plăcere și recompensă, astfel că oferă individului dorința de-a repeta o acțiune. În caz contrar, când nivelul de dopamină este scăzut, apar dezinteresul și lipsa de motivație pentru întreprinderea anumitor activități care, în mod normal, sunt considerate încântătoare. Dopamina este un neurotransmițător ce îndeplinește mai multe funcții pentru creier și organism, așa că este de înțeles de ce oamenii sunt atrași de mâncarea fast-food care conține zahăr.

Mâncarea fast-food ne rămâne în memorie
 

Chiar dacă pare greu de crezut, preparatele rapide ne rămân în gând la fel cum ne face plăcere să vizionăm tot timpul același film sau emisiunea TV preferată. Studiile din domeniul neuroștiinței au arătat că mare parte din plăcerea indusă de consumul de alimente ține de memorie. Mai exact, preparatele fast-food sunt concepute să ne ofere aceeași experiență culinară, de fiecare dată când le savurăm. Prin urmare, este vorba despre confort și despre un lucru preferat pe care creierul nostru îl ține minte.

Culorile cresc apetitul
 

Apelăm la fast-food atunci când nu avem mâncare acasă și nici chef să gătim, când suntem foarte obosiți și vrem să ne relaxăm sau atunci când ne întâlnim cu prietenii ori familia. Am putea spune că noi decidem când să achiziționăm sau nu preparate fast-food și că ne bucură rapiditatea de preparare și servire, prețul practicat, varietatea ori posibilitatea achiziționării unui meniu complet. Însă, pe lângă aceste lucruri, intră în joc și psihologia culorilor. Majoritatea companiilor din domeniul fast food folosesc roșul, întrucât această nuanță poate crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și apetitul oamenilor. Același efect îl au și culorile calde, cum ar fi galbenul. Așadar, unul dintre motivele pentru care iubim mâncarea fast-food îl reprezintă într-o anumită măsură și culorile folosite de firme.

Atunci când vrei doar să mănânci repede ceva bun și să te bucuri din plin de acea masă, cel mai simplu este să apelezi la fast-food. Nutriționiștii explică faptul că alimentele de acest fel sunt hrănitoare și că este important să le consumăm cu moderație deoarece sunt foarte concentrate, chiar dacă sunt concepute pentru a ne atrage.
 

Sursa: Pro TV

Tags: fast-food,


VIDEO PROTVPLUS.RO