(P) 4 sfaturi simple pentru a reduce colesterolul “rău”

4 sfaturi simple pentru a reduce colesterolul “rău”

Hipercolesterolemia este un factor de risc important pentru bolile cardiovasculare, care sunt principala cauză de deces la nivel mondial.

Deși o anumită cantitate de colesterol este necesară pentru o stare bună a sănătății, excesul se poate depune în artere sub formă de plăci, iar acest fenomen poate crește riscul de afecțiuni cardiovasculare și accident vascular cerebral. Iată mai jos câteva modalități eficiente de a reduce nivelul colesterolului “rău” și de a-ți îmbunătăți sănătatea inimii.
Cum afectează sănătatea excesul de colesterol

Colesterolul este un compus gras esențial pentru funcționarea organismului, care se găsește în sânge și este produs în mod natural de ficat. De asemenea, colesterolul se găsește în anumite alimente de origine animală. Pentru a ajunge în sânge, colesterolul are nevoie să fie transportat de lipoproteine. Denumirile de colesterol “rău” și “bun” vin tocmai de la aceste lipoproteine. Astfel, excesul de colesterol transportat de lipoproteine cu densitate joasă (LDL), din ficat către restul corpului, se poate depune sub formă de plăci în artere, ceea ce poate restricționa fluxul de sânge către inimă și creier. Acesta este colesterolul “rău”. Pe de altă parte, colesterolul bun este asociat cu lipoproteine de înaltă densitate (HDL), care au rolul de a-l pompa din sânge în ficat. Un nivel scăzut de HDL crește, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare.

Printre cauzele principale ale creșterii nivelului de colesterol “rău” se numără:

  • factorul genetic
  • dieta bogată în grăsimi saturate și colesterol
  • sedentarismului
  • excesul de greutate
  • vârsta și sexul
  • anumite boli (hipotiroidismul, diabetul, afecțiunile hepatice etc.)
  • fumatul
  • consumul excesiv de alcool.

Dieta este cea mai importantă măsură pentru reducerea colesterolului rău, iar, dacă nivelul acestuia nu se reglează după câteva luni, medicul poate să prescrie un tratament medicamentos, dar și anumite produse naturale, de exemplu, acizi grași esențiali Omega-3, fosfolipide esențiale, dar și supliment alimentar kudzu sau spirulină.

Citește și
cadouri pt copii
(P) Idei de cadouri de Crăciun în funcție de vârsta copilului și de buget
Adoptă dieta specifică pentru reducerea colesterolului “rău”

Una dintre cele mai eficiente moduri de a reduce nivelul colesterolului “rău” este adoptarea unei alimentații sănătoase. Următoarele modificări ale dietei te pot ajuta să reglezi nivelul de colesterol:

  • Reducerea aportului de grăsimi saturate și trans. Evită alimentele prăjite, produsele de patiserie și gustările procesate, care sunt, de obicei, bogate în aceste tipuri de grăsimi. În schimb, poți alege proteine ​​slabe, cum ar fi peștele, puiul și leguminoasele, și grăsimile sănătoase din avocado, nuci și ulei de măsline.
  • Creșterea aportului de fibre. Cele solubile te pot ajuta să scazi nivelul colesterolului LDL prin reducerea absorbției acestuia în sânge. Mănâncă multe fructe, legume, cereale integrale și leguminoase, pentru a crește aportul de fibre.
  • Adăugarea de steroli și stanoli din plante. Acești compuși naturali care se găsesc în alimentele vegetale pot ajuta la scăderea nivelului colesterolului LDL prin blocarea absorbției acestuia în sânge. Alimente precum nucile, semințele și margarina fortificată sunt surse bune de steroli și stanoli vegetali.
Folosește spirulina și rădăcină de kudzu

Spirulina este o biomasă de cianobacterii de culoare albastru verzui foarte bogată în nutrienți și antioxidanți. Mai multe studii au arătat că administrarea de spirulină poate să ajute la scăderea nivelului de colesterol prin reducerea inflamației și a stresului oxidativ din organism. În acest sens, poți folosi suplimente cu spirulina de la Secom. Pe de altă parte, rădăcina de kudzu (pueraria lobata) ajută la scăderea nivelului de colesterol LDL prin creșterea excreției acizilor biliari, care sunt implicați în digestia și absorbția grăsimilor. Ambele produse pot fi luate sub formă de supliment sau adăugate în smoothie-uri și alte băuturi.

Practică regulat exerciții fizice

Activitățile fizice regulate pot ajuta la îmbunătățirea nivelul de colesterol total prin creșterea nivelului de colesterol HDL. Colesterolul „bun” ajută la eliminarea celui LDL din artere, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare. Se recomandă săptămânal cel puțin 150 de minute de exerciții de intensitate moderată, de exemplu, mersul pe jos sau cu bicicleta.

Monitorizează-ți regulat nivelul de colesterol

Monitorizarea regulată a profilului lipidic (colesterol total, LDL și HDL) poate fi utilă pentru detectarea din timp a problemelor de sănătate potențiale. Se recomandă monitorizarea colesterolului mai ales după vârsta de 40 de ani, la intervalele pe care medicul le consideră potrivite. Dacă ai antecedente familiale de afecțiuni cardiovasculare sau alți factori de risc, de exemplu, hipertensiune arterială sau diabet, poate să fie necesar să-ți verifici mai des nivelul colesterolului.

Colesterolul ridicat este o problemă comună de sănătate, care poate crește riscul de boli de inimă și de accident vascular cerebral. Măsurile prezentate mai sus pot fi foarte eficiente pentru reducerea nivelului colesterolului LDL și pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate. 

Sursa foto: Freepik

Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"
Gigi Becali a bătut palma cu Dan Șucu și a obținut un profit de 100 de milioane de euro: "S-a ținut de cuvânt"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Idei de cadouri de Crăciun în funcție de vârsta copilului și de buget
(P) Idei de cadouri de Crăciun în funcție de vârsta copilului și de buget

Crăciunul este momentul perfect pentru a aduce bucurie în sufletele celor dragi, iar alegerea cadoului ideal pentru copii poate fi o provocare plăcută și interesantă.

(P) Cum să-ți menții culoarea vibrantă: 5 sfaturi pentru părul vopsit
(P) Cum să-ți menții culoarea vibrantă: 5 sfaturi pentru părul vopsit

Părul vopsit are nevoie de o atenție specială pentru a-și păstra nuanța vibrantă și sănătatea naturală. Fie că ai optat pentru o culoare intensă sau pentru reflexe subtile, îngrijirea corespunzătoare este cheia pentru a te bucura de un păr strălucitor.  

(P) Jidvei, din inima Transilvaniei în inima Veneției, la Teatrul La Fenice
(P) Jidvei, din inima Transilvaniei în inima Veneției, la Teatrul La Fenice

Rapsodia Română nr. 1 de George Enescu a fost interpretată pe scena Teatrului La Fenice de Orchestra Operei Naționale București, într-un concert dedicat Zilei Naționale a României, acompaniat de vinurile Jidvei.

 

 

 

Recomandări
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ
Cod portocaliu și galben de viscol şi vânt în mai multe zone din țară. Care sunt județele afectate de vreme rea. HARTĂ

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, joi dimineață, o avertizare Cod portocaliu de vânt puternic, valabilă până joi seară, și două avertizări Cod galben de viscol şi vânt puternic, valabile până vineri dimineață.

Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie
Misterul care înconjoară prăbușirea avionului Azerbaijan Airlines. Imagini de la bord surprinse înainte de tragedie

Continuă ancheta în cazul tragediei aviatice din Kazahstan. Autoritățile au găsit cutia neagră a aparatului de zbor, cu ultimele convorbiri din cabina de pilotaj.

România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții
România la finalul lui 2024: Perspectivă negativă și riscul de a deveni nerecomandată pentru investiții

România încheie anul 2024 cu perspectivă negativă şi riscă să alunece înspre statutul de ţară nerecomandată pentru investiţii.