„Pe urmele lui Iisus”. Locul de origine al principalelor trei religii din lume


Ultimul update: Sambata 20 Aprilie 2019 20:39
Data publicarii: Sambata 20 Aprilie 2019 16:33
Categorie: Romania, te iubesc!

Duminica Floriilor este ziua în care Iisus Hristos intra pe un asin în Ierusalim, acolo unde avea să pătimească, să fie răstignit, să moară şi să învieze o săptămână mai târziu.

Ierusalimul este oraşul lui Dumnezeu, un loc sacru pentru creştini, pentru evrei şi pentru musulmani. Duminică seară, la ora 18 ajungem şi noi acolo la "România, te iubesc!".

Originea principalelor trei religii din lume

Ierusalim. Oraşul Sfânt. Cetatea păcii. Locul unde îşi au originea principalele trei religii din lume, care înseamnă credinţa a mai bine de jumătate din populaţia de pe tot pământul. Pentru creştini este locul în care Iisus Hristos şi-a dat viaţa şi a înviat, pentru evrei este locul în care Dumnezeu s-a coborât în templu sfânt, iar pentru musulmani este tărâmul din care profetul Mohamed s-a ridicat la cer. Milioane de oameni ajung în fiecare an aici în căutarea lui Dumnezeu.

„Conform tradiţiei, Iisus s-a ajutat de această piatră ca să urce pe magar - deci asta e piatra...şi de aici începe intrarea lui ca rege în cetatea Ierusalimului”, spune Ioan Meiu, preot.

Duminică, pătrundem în Ierusalim pe urmele lui Iisus şi descoperim un oraş pe cât de fascinant pe atât de tulburător. Pe străzile înguste e un amestec de cântări închinate lui Iisus şi chemările muezinilor la rugăciunile lui Alah. Printre miile de pelerini şi musulmani trec în grabă spre zidul plângerii, evreii ultrareligiosi, cu perciuni lungi şi costumaţi în straiele tradiţionale.

Imaginea Ierusalimului

Așa arăta Ierusalimul şi pe vremea lui Iisus. Negustori tarabe şi oameni veniţi din toate colţurile lumii. Iisus a intrat printre ei şi s-a dus direct în templu unde spune Evanghelia şi a făcut intrarea dărâmând tarabele negustorilor.

Din templul evreilor a rămas doar un zid, de fapt o bucată dintr-o platformă uriaşă pe care era ridicat templul. Aici se roagă evreii. Duminică, pătrundem în tunelurile săpate sub acest zid şi descoperim locurile pe unde a păşit Iisus.

„Gândiți-vă că dacă veneai aici acum 2000 de ani aici, mergeai pe acest drum şi vedea acest zid. Singur diferență e că atunci soarele era deasupra ta. Drumul era puțin mai larg, însă coloanele erau tot aici”, spune David, ghid. 

Evreii se roagă acum la o bucată din zidul rămas din curtea de susţinere a fostului templu. Pe locul unde evreii au avut templu, musulmanii au ridicat moscheea Al aqsa şi domul stâncii. Evreii speră să reclădească pe acest loc un alt templu iar tensiunile sunt la ordinea zilei.

Copiii evreilor care locuiesc în cartierul musulman ies pe stradă doar însoţiţi de gărzi înarmate până în dinţi. La „România, te iubesc”, discutăm cu evrei şi musulmani pentru a afla povestea acestui loc şi mergem pe urmele lui Iisus în Ierusalim.

Via Dolorosa, drumul calvarului este străbătut în fiecare zi de mii de pelerini veniţi din toată lumea. Toţi ajung incele din urmă pe Golgota şi în fata mormântului lui Iisus.

Ce caută toţi aceşti oameni aici, ce găsesc, ce îi uneşte şi ce îi dezbina dar şi cum arată ierusalimul modern, cu inovaţii şi tehnologii de ultima generaţie sunt întrebări la care răspundem duminica la "România, te iubesc!”

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Șansă la viață pentru un tânăr. Bărbatul a primit o nouă inimă înainte de Paşte
Cum a ajuns în România un spin din coroana lui Christos, salvată de la Notre Dame
Credinciosul care a fost răstignit în ultimii 33 de ani, în Vinerea Mare. VIDEO