Cum a ajuns în România un spin din coroana lui Christos, salvată de la Notre Dame
Este Vinerea Mare pentru credincioşii romano-catolici, zi neagră, marcată prin post şi abstinență. Vineri nu se celebrează Sfânta Liturghie şi se mănâncă, o singură dată, pe săturate.
Ca în fiecare an, în Capitală, oamenii au refăcut drumul sfintei Cruci, la Catedrala Sfântul Iosif, amintindu-şi de patimile Mântuitorului înainte de a se jertfi pentru noi.
Calea Crucii sau Via Crucis, în latină, reface simbolic drumul făcut de Isus purtând pe umeri crucea pe care avea să-şi dea sufletul. Itinerarul are 14 opriri, numite staţiuni.
Enoriaşă: "Este Calea Sfintei Cruci. Ea se ţine pe timpul postului mare, iar Vinerea în care a fost răstignit Mântuitorul se ţine de două ori pe zi."
Enoriaş: "Un resentiment foarte mare pentru că într-adevăr a suferit pentru noi, pentru păcatele noastre şi într-adevăr el ne va oferi mântuire."
La finalul ceremoniei, în fața credincioşilor romano-catolici a fost adus spre închinare un spin desprins din cununa Mântuitorului.
Francisc Doboș, purtătorul de cuvânt al Bisericii Catolice: "Se dă binecuvântarea cu acea relicvă care a aparţinut monseniorului Vladimir Ghica din coroana de spini a lui Christos. La Paris este toată coroana, aici avem o bucăţică."
În ţară, credincioşii au petrecut Vinerea Mare vopsind ouă şi pregătind drobul de Paşte ori friptura.
Luiza Ceteraș: "Am terminat mielul de umplut şi pentru că suntem o familie numeroasă o să facem o ruladă de drob. Secretul bucătarului este dragostea şi sufletul.
Adriana Breban: "Pe lângă drob şi friptura de miel la noi în Maramureş nu lipsesc de pe masa de Paşte ouăle vopsite tradiţional. Ne folosim de un ciorap şi îl punem într-un vas unde am pus cozi de ceapă roşie pentru o culoare naturală."
Alţii preferă să fie musafiri şi nu gazde aşa că au pornit spre staţiunile de la munte.
Duminică, un elicopter vă survola drumul naţional 1 pe segmentul București-Brașov pentru a verifica viteza şoferilor. Alături de el, vor mai fi în trafic şi alte 300 de radare.
Grigore George, Direcția Rutieră: "Poliţia Romană a pregătit un dispozitiv de aproximativ 10 mii de poliţişti zilnic, dintre care 1300 fiind de poliţie rutieră. Ne vom axa în special în zonele turistice şi în zonele de agrement, ale lăcaşurilor de cult."
În total, peste 74.000 de oameni sunt aşteptaţi să participe la evenimentele religioase organizate în întreaga ţară.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!a
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: biserica catolica, pastele catolic, catedrala sfantul iosif, sarbatori religioase,
Dată publicare:
19-04-2019 19:17