Familia care a fost tot timpul la putere în Vaslui. Ce a enervat-o pe senatoarea Gabriela Creţu
VASLUI, POLUL SĂRĂCIEI III. Trei sferturi din suprafața funciară a județului e teren arabil, iar asta ar trebui să fie o bogăție exploatată. Șeful Consiliului Județean a înțeles și are afaceri cu cereale. La fel și fiul său.
Un cuplu de tineri dintr-o comună pot învăța și pe alții cum se atrag banii europeni după ce au adus în comuna lor peste 2 milioane de euro în agricultură, însă cu mari piedici puse chiar de instituțiile statului. Fondurile europene abia aștepta să vină la Vaslui, doar că primarii nu prea știu cum să le atragă. Există însă și excepții care pot servi drept lecție.
Vasluiul a rămas tot timpul în urmă la capitolul investiții, iar cei vinovați sunt cei care au condus județul, orașele și comunele. La Vaslui familia Buzatu a fost timpul la putere. Dumitru Buzatu. Politician, fermier, șef de consiliu, șef de filiala PSD.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Dumitru Buzatu e și tatăl unui politican mai tânăr, Tudor Buzatu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Europene condus de deputatul de Vaslui Ana Birchall.
Tudor Buzatu e și fiul Gabrielei Crețu, soția lui Dumitru Buzatu, senator de Vaslui, pe care am vizitat-o la Parlament. Am întrebat-o ce inițiative legislative a avut pentru a ajuta oamenii care au trimis-o în Parlament.
Gabriela Crețu, senator: “Eu sunt profesor de științe social-politice și încerc să-i învăț pe oamenii care lucrează în presă să nu întrebe lucruri irelevante.”
Insistăm să ne spună totuși aceste lucruri considerate de ea irelevante.
Gabriela Crețu, senator: “Ca senator de Vaslui, pentru acești oameni am susținut și am reușit să aducem investiții de 90 de milioane de lei noi.”
Gabriela Crețu vorbește de investiții de 19 milioane de euro într-un județ care are nevoie de mult mai mult. E în Parlament din 2004, a fost și europarlamentar. Este profesoară, dar și autoarea mai multor cărți, între care amintim “Femei din toate limbile, uniți-vă!” și “Femeile sunt de vină!”.
În serviciul cetățenilor care au trimis-o acolo ar trebui să fie doamna senator, care a plecat fără să ne spună nimic concret. Senatorii și deputații sunt reprezetanții cetățenilor în Parlament și au obligația să muncească pentru ei și tot lor să le răspundă.
Ne reîntoarcem la președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu. El este cel care administrează județul și care ar fi trebuit să-l scoată din sărăcie.
În strategia de dezvoltare a județului Vaslui, lansată în 2012, când Buzatu era în conducerea Consiliului, se dorea creșterea cu 15% a numărului de întreprinderi mici și mijlocii.
În 2015, procurorii DNA au descins în biroul lui Buzatu și în centrul de afaceri condus de fiul sau pentru că existau suspiciuni de delapidare a fondurilor europene, într-o proiect de reabilitare a sistemului de canalizare.
În ultimii 30, de ani Dumitru Buzatu a fost bugetar. Ba parlamentar, ba președinte sau vicepreședinte de Consiliu Județean. Potrivit declarației de avere, deține un apartament, o casă, despre care vasluienii spune că e o vila frumoasă aflată în cea mai selecta zona, și un spațiu comercial. Mai deține împreună cu soția, Gabriela Crețu, peste 100.000 de metri pătrați de terenuri, mare parte agricole. O barcă cu motor și două autoturisme mai sunt trecute în declarația de avere.
Și fiul sau deține o fermă construită cu bani europeni. După preluarea funcției de secretar de stat, Tudor Buzatu s-a autosuspendat din funcția de administrator al fermei.
Unica șansă a tinerilor din zona este să acceseze fonduri, iar un cuplu de tineri din Bârlad vorbesc azi de investiții în agricultură în valoare de 2 milioane de euro.
Au pornit de la aproape nimic. Un hectar de teren moștenit de Cristina de la bunica și banii de la nuntă. Au accesat 16.000 de euro pentru o plantație de căpșuni în urmă cu 5 ani și de atunci nimic nu le-a mai stat în cale. Au urmat investiții cu bani europeni într-o plantație de legume pentru ca azi să lucreze cu utilaje cumpărate din bani europeni 130 de hectare de teren într-un județ în care piedicile puse de instituții sunt la tot pasul.
Recent au câștigat un proiect de 2 milioane de euro alături de alți fermieri cu care vor lucra în cooperativă. Când i-am întâlnit așteaptau răspunsul pentru un alt proiect în valoare de 990 de mii de euro unde au aplicat alături de un prieten care are deja plantații de pomi fructiferi.
Peste 75% din suprafața fondului funciar o reprezintă terenurile agricole, iar jumătate dintre locuitorii de la sate au între 15 și 59 de ani. Așadar, loc de investit ar fi. Mai greu e cu mâna de lucru, care deși e tânără, nu vrea să muncescă.
Terenuri sunt, există și oameni care vor să-l exploateze eficient. Problema e că infrastructura proastă face de multe ori imposibil accesul la ele. Încă există 500 de kilomentri de drumuri de pământ, iar 300 de kilometri de drumuri județene care leagă Vasluiul de localitățile vecine, așteaptă asfalt. Anul trecut oamnii din Tăcuta au protestat pe drumurile pline de gropi și apă.
Un alt drum devenit celebru e cel din comuna Bogdana, unde primarul a asfaltat până în marginea unei alunecări de teren, astfel că nu poate fi folosit.
Paula Herlo: “Promisiunile s-au prăbușit în fața alegătorilor, care nu mai au nicio speranță, în vreme ce prăpastia dintre ei și cei aleși să-i conducă e din ce în ce mai mare.”
Potrivit BNR, în Vaslui există doar 98 de milioane de euro investiții străine. Infim, dacă ne uităm la premiant, județul Timiș, care a atras investiții de 3,5 miliarde de euro. În Vaslui sunt 10.000 de șomeri în plată la aproape 50.000 de angajați și cam tot atâția plecați peste granițe.
În satele din Vaslui cresc 80.000 de copii. Care dacă nu vor avea educație, vor menține cercul vicios al sărăciei. Vor deveni asistatii de mâine fără așteptări și fără viitor.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!