Sotii Bodnariu, lasati sa-si vada copiii dupa trei luni. Descoperirea care le-a umbrit bucuria revederii si reactia Barnevernet

×
Codul embed a fost copiat

COPIII NORVEGIEI, PARTEA I. Am inceput anul cu ochii pe nordul Europei, acolo unde mai multe familii de romani traiesc o adevarata drama greu de inchipuit pentru un parinte.

Copiii lor au fost luati de autoritile norvegiene. Norvegia se vede acum din Romania ca un fel de "Bau-Bau" care rapeste copii. De unde au pornit toate aceste povesti, cine are dreptate, cat de speriati si de afectati sunt romanii din Norvegia, care sunt diferentele de cultura dintre noi si norvegieni sunt intrebari la care Alex Dima a cautat raspuns acolo, in Norvegia.

Satul Redal, comuna Naustdal. Pe malul fiordului, vantul sufla cu putere. E inceputul unui uragan. Dintr-o casa se aud rugaciuni. In jurul unei mese, o familie se roaga. Au fetele impietrite. Este familia sotilor Bodnariu, Marius si Ruth. De cand cei cinci copii le-au fost luati de autoritatile norvegiene, timpul s-a oprit in loc aici si toata familia a fost aruncata intr-o poveste pe care n-o inteleg si din care nu stiu cum sa mai iasa. Singura care mai are puterea sa zambeasca este mama lui Ruth. Stie ca trebuie sa ii hraneasca, de multe ori chiar sa-i oblige sa manance, pentru a avea putere sa mearga mai departe.

Casa e pustie. Jucariile si lucrurile copiilor au ramas la locul lor asa cum au fost in ziua in care copiii au fost luati de autoritati, acum mai bine de doua luni si jumatate, pe 16 noiembrie. Cinci copii cu varstele cuprinse intre 10 ani si 3 luni, doua fete si trei baieti.

Citește și
copii tristi, Vaslui
De ce avem 300.000 de analfabeti in Romania. “Vad copii de 6-7 ani ingrijorati ca nu au ce manca seara”
Reședința lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost demolată. Motivul care a stat la baza acestei decizii

Pe o harta, tatal ne arata distantele care-i separa de copiii lor, in timp ce mama mangaie caciula celui mai mic dintre ei.

"Nu pot sa stau si sa gandesc ca nu mai vin inapoi. E imposibil atunci si sa traiesti", spune Ruth.

Din acest loc incepe drama familiei Bodnariu: scoala din sat. Cele doua fete au povestit in scoala ce se intampla la ele in casa. Directoarea scolii a facut un raport pe care l-a trimis la Barnevernet -  Protectia Copiilor. Si cosmarul a inceput

Reporter: Ce va reproseaza?
Fam. Bodnariu: Fetele au zis ca bebele e zguduit. Da, ca am zguduit bebele.
Reporter: S-a intamplat sa le dati vreo palma in momentele astea de tensiune?
Fam. Bodnariu: Am mai dat, dar nu a fost un gest care sa le produca durere sau vreo vatamare sau... a fost controlat. Am incercat sa ma explic. Nu am lovit nicodata copiii si sa pun mai multa forta decat atunci cand ma joc cu ei. Ba din contra.
Reporter: Voi stiati de institutia asta?
Fam. Bodnariu: Stiam, stiam. Am stiut un caz in Suedia. Aici, in Norvegia, nu am stiut asa mult. Dar exista o asa tensiune, ai grija, sa nu mearga copilul pe strada... Dar nu am crezut ca se poate face asa ceva.

Barnavernet - Protectia Copiilor din Norvegia. Dupa indelungi insistente, am reusit sa stam de vorba cu cei care conduc institutia. Suntem primii jurnalisti din Romania cu care accepta sa stea de vorba fata in fata. Nu vor sa discute nimic punctual despre caz, ci doar despre regulile care functioneaza in Norvegia. Anders Henriksen este director.

Anders Henriksen, director Barnevernet: "Drepturile copilului sunt importante in Norvegia si copilul are un drept individual care tine de protectia lui. Aceste valori sunt centrale in legislatia norvegiana."

Cercetarea unui caz porneste cand Protectia Copilului se autosesizeaza sau cand primeste o reclamantie. Toate sesizarile sunt luate in serios si verificate timp de o saptamana. De obicei, se discuta cu parintii copilului, cu vecinii si apropiatii familiei si in cele mai multe cazuri familia este consiliata pentru a-si rezolva problemele. Atunci cand este vorbe de violenta fizica sau psihica, situatia se schimba.

Anders Henriksen, director Barnevernet: "In Norvegia, totul este gandit spre binele copilului, in asa fel incat el sa creasca in sanul familiei, dar in anumite situatii este necesara scoaterea lui din familie. Familia este responsabila fata de copil, dar sunt situatii cand statul intervine si isi asuma aceasta responsabilitate. Se intampla asta atunci cand copii sunt abuzati, neglijati sau maltratati."

Cazul este instrumentat de Barnevernet si ajunge pe masa unui consiliu regional format dintr-un jurist, un psiholog si un membru al comunitatii, ales dupa principiul martorilor din sistemul american de justitie.

Barnevernet, Protectia Copilului din Norvegia, traseaza liniile generale care tin de protectia copilului, dar decizii pe fiecare caz in parte se iau in cele 12 consilii regionale, impartite in toata Norvegia.

Consiliile au independenta totala. In consilii se hotarareste daca un copil e scos din familie si dat in plasamnet, la o adresa secreta, tocmai pentru a-l proteja de alte abuzuri din partea celor care l-au agresat. De obicei, totul se intampla foarte repede.

Familia are dreptul la un avocat platit de statul norvegian, pentru a se apara. Ancheta dureaza, de obicei, trei luni. Consiliul Regional hotaraste daca familia, in acest timp, are sau nu dreptul sa isi vada copiii. In cazul Bodnariu, mama are dreptul sa vada de doua ori pe saptamana, pret de doua ore, copilul de doar cateva luni, o data pe saptamana baietii mai mari si timp de aproape trei luni pe fete nu le-au vazut niciodata. Au primit de la ele un cadou de Craciun.

Reporter: Le-ati vazut?
Fam. Bodnariu: Nu. Am vorbit prin telefon o data. Dupa 2 luni. 10 minute cu fiecare. Au povestit cum e ziua la scoala, spun ca e ok. Au multe activitati. Spun ca le e dor de noi... Naomi a plans si a zis ca vrea acasa. Naomi a crezut ca noi o sa murim. A crezut ca o stea acolo pana se fac adulti si noi o sa murim. Si apoi a apucat-o plansul.

Sunt doi parinti cu sufletele impietrite de durere. Au o casa mare, pe malul unui fiord, parintii lui Ruth stau in casa de langa ei, au o ferma, mult teren, o bucata de peninsula in care cresc animale si fiecare copil isi are camera lui plina de jucarii. Peste tot te impiedici de lucruri facute de mana lor. Saptamani in sir, Marius a mesterit laun leagan si casa e plina de instrumente muzicale. Pare locul ideal in care sa-ti cresti copiii. Marius si Ruth au gresit in fata copiilor lor si recunosc. Pentru noi, est-europenii, este o greseala care ar putea fi iertata. Pentru sistemul norvegian e insa mai greu. Norvegia e o tara care functioneaza dupa reguli clare, iar norvegienii sunt de neclintit in aplicarea lor.

Acum cateva zile, si Marius a fost in sfarsit lasat sa-i intalneasca pe cei doi baieti mai mari. Intr-un comunicat postat de familie arata ca bucuria i-a fost umbrita de halul in care i-a gasit. Unul avea vanatai pe fata, iar altul julituri si vanatai pe spate. Spune ca reprezentantii Barnevernet i-au spus sec ca pustii au cazut si s-au lovit. Fara a da mai multe detalii.

Articol recomandat de sport.ro
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Un fost mare arbitru a dat verdictul după ”roșul” primit de Ianis Hagi
Citește și...
Tinerii care vor sa dea restart educatiei. “Intrebam daca au copiii manuale, dar nimeni nu intreaba ce e in manualele alea”
Tinerii care vor sa dea restart educatiei. “Intrebam daca au copiii manuale, dar nimeni nu intreaba ce e in manualele alea”

LECTIA DESPRE SCHIMBARE. Copii plictisiti, blazati, obositi de atatea meditatii si invatat pe de rost, profesori plafonati si lipsiti de motivatie. Parinti indignati dar resemnati. Toate acestea se pot schimba!

De ce avem 300.000 de analfabeti in Romania. “Vad copii de 6-7 ani ingrijorati ca nu au ce manca seara”
De ce avem 300.000 de analfabeti in Romania. “Vad copii de 6-7 ani ingrijorati ca nu au ce manca seara”

Doua treimi din copiii care abandoneaza scoala o fac din cauza familiei - de regula parinti analfabeti care nu inteleg rostul educatiei. Se zbat in capcana nemiloasa a lipsurilor si considera ca succesul in viata tine doar de munca fizica.

"Tradarea nationala a copiilor". Ce se intampla cand statul si parintii refuza sa accepte ca NU avem cei mai fericiti copii din lume

TU STII CE MAI FACE COPILUL TAU?, partea a III-a. Intr-o lume in care 1 din 5 adolescenti sufera de depresie, Romania are numai 100 de specialisti in psihiatria infantila. Iar bullying-ul, intimidarea, terorizarea, sunt considerate „scoala vietii.”

Recomandări
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog
Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă cu substanțele care pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog

Ministerul Sănătăţii lucrează la o listă a substanțelor active care pot influența capacitatea de a șofa și una a medicamentelor care conțin aceste substanțe. Mai ales ca multe dintre pilule pot ieşi fals pozitiv la testul antidrog.

Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea
Scoaterea din cursa prezidențială a Dianei Șoșoacă rupe coaliția PSD-PNL. USR încearcă să profite și plusează cu moțiunea

Scandalul provocat de scoaterea din cursă a Dianei Șoșoacă a aprins mai rău spiritele în coaliția de guvernare.

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS
Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice de TASS

Putin a scos armele nucleare din buncăre și le-a plasat în zone de luptă. Informația a fost confirmată de ministerul rus al Apărării, care a anunțat că unitățile mobile de lansare a rachetelor au fost dislocate în teren pentru misiuni de pregătire.