O scoala din Romania in 2015: ore tinute de preot in casa unui satean. “N-au fost in stare 3 profesori sa-l invete sa numere pana la 10”

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 40% dintre elevii care termina ciclul gimnazial sunt semi-analfabeti, arata evaluarile facute in ultimii ani. Realitatea din teren este insa mult mai dura.
 

La tara, unde invata mai bine de jumatate din copiii Romaniei, gasim elevi analfabeti de-a dreptul in ciclul gimnazial... si situatii inimaginabile precum cea din Corodesti, Vaslui. Aici, copiii invata in casa unui localnic. "Invata", este mult spus pentru felul in care cei mici sunt pregatiti pentru viata in secolul al XXI-lea.

Copiii din satul Corodesti, comuna Gherghesti, au ramas de cinci ani fara scoala. Invata intr-o casa batraneasca. Primarul Nixon Nicolae Ibanescu spune ca nu poate schimba situatia pentru ca fostul edil, Mihai Stoica, actualul director al scolii comunale, i-ar fi lasat mostenire doar datorii. Si o cladire veche de peste un secol, ajunsa ruina. Langa ea, exista o constructie neterminata, fara acoperis care ar fi trebuit sa fie noua scoala dar acum se degradeaza pe zi ce trece. A fost ridicata in 2007 de conducerea comunei de pe atunci. Primarul spune ca s-au bagat in ea 3-4 miliarde .

De patru ani, copiii invata in casa batraneasca a unui satean, plecat la munca in strainatate. Aici l-am gasit pe preotul satului. Din lipsa de cadre, el tine orele. Nu are contract, e platit cu ora. Haosul de la catedra a inceput in luna februarie. Invatatorul care a obtinut postul din Corodesti prin concurs a anuntat ca intra in concediu medical. Cateva zile, copiii au fost lasati nesupravegheati. La scoala nu a venit niciun inlocuitor. Vecinul, nea Sorel, a vazut cum se urcau pe acoperis iar fetitele din clasele a treia si a patra le dadeau note celorlalti elevi, drept invatatoare.

Cand preotul a auzit o asemenea grozavie, s-a hotarat sa mearga el la catedra. Insa parintele este omul lui Dumnezeu. Slujeste la patru biserici din comuna si cand are o inmormantare vine sotia sa sa suplineasca. Femeie bine intentionata, in fond, preoteasa nu prea face diferenta intre grupurile de litere "ge" ."gi". Chiar si pentru preot sunt o provocare.

Citește și
cover manuale elevi
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Copii fac inca literele in clasa a doua. Tatal unuia dintrre ei povesteste: “L-am lasat sa se duca 3 ani la scoala si nu au fost in stare 3 profesori sa-l invete sa numere pana la zece. Dintre profesori, unii jucau table la bufet . Care nu are loc, nu gaseste scoli bune, ii aduce aici”.

A doua zi, chiar daca elevii o asteptau pe preoteasa, directorul - care stia de prezenta echipei ProTV la scoala - l-a trimis pe tanarul Marian Neacsu, profesor de educatiei fizica, iesit de curand de pe bancile scolii, sa scoata castanele incinse din foc. Asa ca am incercat sa smulgem un raspuns chiar de la directorul scolii comunale, Mihai Stoica.

Acesta spune ca nu vine preoteasa la ore si sustine ca lucrurile merg normal. Preotul si preoteasa presupun insa ca minte.

Inspectoratul afirma ca postul respectiv nu a fost anuntat, de aceea nici nu a fost scos la concurs. Fiind o abatere grava de disciplina a directorului, dupa difuzarea reportajului Mihai Stoica a ramas fara functie.

Preotul s-a imbolnavit si e in spital iar la catedra a fost nevoit sa se intoarca invatatorul pentru care Mihai Stoica a tinut postul blocat, Adrian Goanta. “Acuma sincer sa fiu am venit la servici pentru ca eram intr-o situatie jenanta cu banii, dar si pentru ei pentru ca mI-s dragi”, spune el. Mai are 6 ani pana la pensie.

Nu e de mirare ca aproape 40% dintre elevii romani care au implinit 15 ani sunt semi-analfabeti. Cunosc literele, dar nu stiu sa formeze cuvinte. Iar daca, din intamplare, nimeresc vreunul... nu ii inteleg sensul. Cel putin asa arata evaluarile facute in ultimii ani, in cadrul unui program initiat de Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare. Din pacate, realitatea este mult mai dura. La tara, unde invata mai bine de jumatate din copiii Romaniei, gasim elevi analfabeti de-a dreptul in ciclul gimnazial...

Petru are 16 ani iar Ciprian 14 si invata in clasa a sasea la scoala din Poganesti. Petru a ramas repetent doi ani la rand si nu se stie prin ce minune a reusit sa treaca in clasa a sasea. Im aceeasi situatie se afla si fratii lui Petru si Ciprian. Toti s-au lasat de scoala.

Daca ii intrebi de viitor si de scoala raspunsul incepe cu un oftat. Si-au acceptat saracia si neputinta iar ca ei sunt cateva sute de mii in toata tara. Dureros este ca neavand exemple pozitive acasa nici nu au cum sa isi depaseasca vreodata conditia. Toate studiile arata ca pe langa saracie familia are un rol major in ceea ce priveste abandonul scolar. In Romania anului 2015 sunt inca multi parintii fara carte care fac planuri doar pentru ziua de maine. Si pentru ei si pentru copiii lor.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
"Doar ingerii ma auzeau si imi spuneau sa nu mai plang". Tragedia copiilor lasati in urma in goana dupa bunastare

TU STII CE MAI FACE COPILUL TAU?, partea I. In aceasta editie vorbim despre un subiect sensibil: nefericirea copiilor nostri. In toata lumea, 1 din 5 adolescenti sufera de depresie, iar daca ar fi tratata la timp, s-ar preveni multe tragedii

Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si
Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"

N-AI CARTE, N-AI PARTE! La scoala copiii invata sa calculeze, sa memoreze, sa puna capul in pamant, sa asculte si sa indure plictisul. Nu invata sa intrebe, sa gandeasca critic sau sa-si foloseasca imaginatia.

Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei
Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei

GUSTARE FARA GUST, partea I. 100 de milioane de euro se transforma in fiecare an in corn si lapte pentru elevii din clasele primare si gimnaziale. Banii pleaca de la Guvern, dar de calitatea produselor nu se intereseaza nimeni.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.