Manualele care sperie copiii si ii saracesc pe parinti. Exercitii de decapitare la ora de religie si "Elena ia un lup"

×
Codul embed a fost copiat

N-AI CARTE, N-AI PARTE! La scoala copiii invata sa calculeze, sa memoreze, sa puna capul in pamant, sa asculte si sa indure plictisul. Nu invata sa intrebe, sa gandeasca critic sau sa-si foloseasca imaginatia.

In educatia romaneasca, manualul scolar e instrument de baza si gratuit pentru toti elevii - pana in clasa a X-a. Numai ca intr-un sistem subfinantat si prost administrat, calitatea manualelor romanesti a ajuns de rasul lumii. Insusi premierul tarii e de accord ca manualele sunt o batjocura.

Industria materialelor auxiliare
Cu toate acestea, in ultimii 5 ani editurile au supt de la Ministerul Educatiei peste 23 de milioane de euro - doar din retiparirea manualelor depasite. Profesorii se tem sa le critice, ca nu cumva sa-i supere pe inspectorii care le-au recomandat, la fel, si parintii - de teama sa nu supere profesorii. Romania se complace in aceasta situatie, care genereaza o intreaga industrie colaterela de caiete auxiliare si meditatii.Iar fenomenul e raspandit de la gradinita pana la universitate.

In timp ce autoritatile promit ca iau masuri, vanzatorii isi vad de treaba. De pilda, un profesor universitar si autor care e acuzat de studenti ca le-a cerut sa-i cumpere cartea, ce costa 150 de lei. In schimb, oferea o nota mai buna la examen. "Daca gasiti o greseala in aceste carti - si va spun ca sunt - va dau un punct", spunea profesorul.

A fost filmat la curs cum imparte carti si incaseaza bani fara sa dea chitanta. Prins in flagrant, profesorul se caieste: „Imi este clar ca am intrat intr-o mare porcarie”. Interesanta e reactia studentilor, care acum neaga adevarul filmat si spun ca ei au considerta manualele utile.

Citește și
rti edu
Efectele unui sistem esuat. Povestile elevilor romani care au renuntat la scoala pentru o meserie

Mafia manualelor
La gimnaziu, copiii cheltuiesc intr 170 si 300 de lei pe carti cumparate de la profesori. Banii curg. Neoficial, piata manualelor e estimata la 50 de milioane de euro. Sarmanul beneficiar - copilul - e prins intr-un cerc vicios. Dupa manualul avizat de minister nu poate lucra, iar daca nu cumpara ce-i recomanda profesorul, isi risca notele. Exact ca si in sistemul romanesc de sanatate, elevul plateste prea mult, pentru un serviciu de slaba calitate.

Parintii platesc fara sa cracneasca. Nu vor sa bajbaie prin librarii si nici sa fie copilul lor oaia neagra a clasei fara auxiliarul cu pricina. Spiritul de turma functioneaza. Unii profesori chiar forteaza mana copiilor. Mai apar si interventiile de la inspectorat, ca doar fiecare professor are un inspector care-l inspecteaza, iar inspectorul - un sef pus politic. La randul lor, editurile au relatii in sistem. „Ni s-a intamplat sa fim sunati de inspectori de specialit ca sa ni se recomande anumite auxiliare sau revistute care au aparut si care trebuie de urgenta achizitionate”, spune managerul unei scoli private.

Intr-un sistem aproape mafiot, construit pe intimidare si evaziunefiscala, parintii se lasa santajati si platesc supusi. Sunt un public captiv. Unii profesori au observat ca recomandarile se schimba la 4 ani, odata cu alegerile parlamentare, cand se schimba si inspectorii sefi.

Decapitari ca in Statul Islamic
Scandal au generat pana acum manualele de religie care arata cum oamenii au succes in viata daca se roaga, in schimb sunt pedepsiti de Dumnezeu prin accidente grave daca nu asculta de Biserica. Prin aceste manuale, dublate de profesori fara talent pedagogic , ministerul Educatiei a reusit sa starneasca un val de proteste in randul parintilor. Multi profesori au reusit chiar sa sperie copii. Managerul unei scoli private povesteste ca a concediat patru asemenea cadre didactice. Iar psihologii spun ca manualele sfideaza reguli elementare de psihopedagogie.

Unii profesori reusesc performante de-a dreptul nepotrivite. La o serbare scolara, copiii interpreteaza rolul Brancovenilor casapiti de turcii - convinsi ca asa vor ajunge in ceruri. Practic, o decapitare. "Nu cumva asemenea mesaje sunt mai asemanatoare cu cele promovate de fundamentalistii islamisti?”, se intreaba Toma Patrascu, de la Asociatia Secular-Umanista Din Romania

Caracterul unui om se formeaza din copilarie, cand parintii si invatatoarea par oameni cu puteri magice si cei mai destepti din lume. Iar educatia in clasele primare continua dezastruos cu manualele de educatie civica. Acestea propun acceptarea supusa a pedepselor si subliniaza foarte mult erorile celor mici. Invata practic copilul sa puna capul in pamant. In schimb minciuna - semn de inteligenta la copii - nu e pusa in discutie.

Cum s-a fofilat iepurele din poveste
La limba romana, in clasa a II-a avem o veritabila o parabola a societatii romanesti: Ogarul, care avea niste ciubotele frumoase, manca si bau pe saturate la han, iepurele nu se atinse de nimic. Pentru ca ogarul nu avea bani, iepurele ii dadu hangiului cei 2 galbeni pe care ii avea si de necaz incepu sa planga. Dar cand ogarul adormi, iepurele ii lua ciubotelele si fugi de la han. Morala e ca daca nu poti sa te descurci cilizat si legal, trebuie sa gasesti o portita pentru a te fofila.

Florentina Samihaian e autor de manuale pentru gimnaziu. Si ne explica: manualele trebuie sa fie cat mai ieftine, asa cere Ministerul. Asa ca automat cauti texte mai vechi, scutite de copyright. In toamna, Ministerul Educatiei a alocat din putinul sau 6,8 milioane de euro pentru noile manuale digitale. Care trebuiau sa aduca mult asteptata schimbare de mentalitate in educatie. Dar povestea cu ciubotelele ogarului o regasim si in noile manuale digitale. A fost scrisa de un tovaras trecut in nefiinta, care publica pe vremuri la revista comunista Cutezatorii.

In alt manual digital Arghezi pare sa fi avut probleme cu ortografia: scria cu i din a la final de cuvant. In abecedarele digitale, comunicarea de clasa I incepe cu texte artificiale care sfideaza logica exprimarii:”Anca ia un canar? Nu, ea ia un cuc.” „Elena ia un lup. Alin ia un mar mare”. Editorul isi argumenteaza textul:”Daca noi n-am invatat litera, P, vreti la litera C sa facem cuvinte cu litera P, nu se poate, pentru ca n-am invatat! Totul se invata in ordine, intr-o ordine metodica.”

Nu conteaza ce e in manual, cat timp e ieftin
Dar se poate invata si fara absurditati. Acest manual digital propune invatarea literelor cu poezii vesele, nu texte fortate:”Omida, broasca si oaia…asteapta sa vina ploaia”. Editorul stie cum ar trebui sa arate un manual de secol XXI intr-o societate care-si pretuieste copiii: aerisit, cu un singur tip de exercitii pe o pagina si cu jocuri digitale inteligente. Dar exista un argument infailibil pentru manualul meschin si inghesuit: daca nu edita un manual cu cat mai putine pagini si cat mai ieftin, pierdea licitatia si banii de la Ministerul Educatiei. Din economie, exercitiile digitale le-au construit colegii de la intretinerea retelei de calculatoare. Inregistrarile audio au fost facute de angajatii editurii, nu de voci profesioniste. Asa incat costa 1-1,5 euro.

Comisia ministeriala de evaluare a manualelor noi a cam dat chix la capitolul comunicare. Meteahna veche. Inclusiv fostul Ministru Pricopie - el insusi professor de comunicare - a plecat de la minister dupa ce s-a remarcat prin vorbe goale si gafe in discurs: "Interesul nostru la Ministerul Educatiei este unul singur, educatia si scoala."

Dupa un ciclu primar in care s-au antrenat in non-comunicare, iar religia si educatia civica i-au invatat ce-I spaima si pacatul, copiii ajung la gimnaziu. Aici educatia se transforma in circ, iar copiii in animalute docile, care vor fi rasplatite cu note de 10. Totul e o dresura pentru examen.

Erori cu autori necunoscuti
La scolile private, unde se invata dupa programa si cartile din alte tari, ajutati de manuale, profesorii stimuleaza gandirea libera si imaginatia. Materiile sunt intrepatrunse. Iar numarul de manuale redus la jumatate. La noi, ministerul a gandit programa, parca inadins, ca sa favorizeze industria manualelor. Pana si ministrul protesteaza: „Este inadmisibil ca un elev sa aiba 18 discipline pe saptamana”.

La final, dupa 10 sau 12 ani de scoala, copiii nostri uita cele invatate pe de rost. In goana dupa meditatii la matematica si romana, celelalte stiinte raman necunoscute. Iar promovabilitatea scazuta la Bacacalaureat e insasi oglinda educatiei romanesti si a societatii.

La ministerul Educatiei nu exista reclamatii privind calitatea manualelor digitale, iar cele vechi, care au erori, au fost chipurile retrase din scoli. Incompetenta specialistilor care le-au avizat ramane nesanctionata. „Daca vom identifica erori , vom identifica si masuri pentru autorii acestor erori”, declara ministrul Sorin Campeanu. Dar erorile sunt evidente iar efectele pe termen lung asupra societatii noastre, dezastruoase.

Copiii fac in continuare meditatii, cumpara biblioteci intregi - la presiunea profesorilor si incearca sa fenteze examenele. Dar scoala romaneasca, deocamdata, isi rateaza scopul: Acela de a pregati oameni pentru viata. Si fara sa ne dam seama, platim exagerat de mult pentru un serviciu jalnic - la fel ca in sistemul de sanatate.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei
Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei

GUSTARE FARA GUST, partea I. 100 de milioane de euro se transforma in fiecare an in corn si lapte pentru elevii din clasele primare si gimnaziale. Banii pleaca de la Guvern, dar de calitatea produselor nu se intereseaza nimeni.

Efectele unui sistem esuat. Povestile elevilor romani care au renuntat la scoala pentru o meserie
Efectele unui sistem esuat. Povestile elevilor romani care au renuntat la scoala pentru o meserie

PREGATITI PENTRU ESEC, PARTEA a III-a | Invatamantul romanesc si-a furat singur caciula. Tinerii merg la facultate din inertie, fara un scop si fara o pasiune.

"Uneori imi doresc sa nu fi fost asa". Copiii supradotati ai Romaniei sunt neglijati de societate

4% dintre copiii Romaniei se nasc supradotati. Ultimele studii arata ca jumatate dintre ei vor esua in viata. Motivul: societatea si scoala n-au stiut sa le potenteze marele dar de a se fi nascut inteligenti.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.