Doi profesori din Iasi fac meditatii gratuite pentru copiii sarmani, “Prin ei imi realizez visul de a fi medic”


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 14:15
Data publicarii: Duminica 29 Noiembrie 2015 19:07
Categorie: Sezonul 2

LECTIA DE OMENIE. La Iasi, un profesor isi daruieste marea sa avere, stiinta, copiilor nevoiasi care se viseaza medici.

De mai bine de patru ani profesorul de biologie Mircea Nedea isi incepe diminetile de sambata tinand meditatii gratuit. Ar fi putut face orice cu timpul lui liber. Sa-si viziteze copii si nepotul de la Bucuresti pe care nu-i vede decat de Pasti si Craciun. A ales sa-si daruiasca gratuit stiinta copiilor din familii nevoiase care se viseaza medici.

Concret, profesorul Nedea impreuna cu sotia, tot profesor de biologie, au inceput sa lupte impotriva abandonului scolar intalnit frecvent in randul copiilor nevoiasi. Sa mobilizeze comunitatea, sa schimbe mentalitati , sa arate ca sa poate. II mediteaza fara nici un leu mai ales pe cei care vor sa devina medici.

“Copiii acestia sunt foarte saraci, nu stiu daca la fel de saraci cum am fost eu, si ma bucur ca am fost pentru ca saracia m-a facut un om foarte serios, sincer”, spune Mircea Nedea

50 de copii care poate n-ar fi terminat decat liceul sau ar fi plecat la munca in strainatate vor deveni medici datorita lor. Pentru ca au refuzat sa se supuna sistemului educational care, desi teoretic e gratuit, in practica, obliga sute de mii de familii sa faca eforturi financiare uriase daca au vise marete pentru copiii lor.

“E o munca pe care a decis-o Creatorul si nu eu si e o munca care ne place, avem rezultate, ne simtim impliniti profesional”, spune sotia lui, Nina Nedea

Filosofia de viata a profesorului Nedea avea sa schimbe soarta unei fete care a ajuns la casa de copii cand avea 14 ani, dupa ce parintii ei s-au despartit. In timpul liceului Adina a auzit de profesorul Nedea si s-a inscris la cursurile gratuite. A terminat unul dintre liceele de top din tara cu media 10 iar la Facultatea de Medicina a intrat cu 09:43.

“Prin acesti copii eu imi realizez visul de a fi medic”, spune el. “Asa a vrut destinul, situatia asa a fost ,nu s-a putut, nu am facut, dar sunt convins ca prin acesti copii visul meu va fi indeplinit si chiar cu multiple specializari: chirurgie, endocrinologie, toate specializarile”

Pentru ca se adreseaza copiilor sarmani, inainte de a se inscrie la meditatiile lui trebuie sa dovedeasca faptul ca venitul maxim pe membru de familie este de 400 de lei pe luna. Poate cea mai importanta lectie pe care le-o prefa profesorul Nedea elevilor nu este biologia. “La deschidere ne-a spus ca odata ce vom ajunge sa fim medici sa incercam sa daruim si noi altora care nu pot”, spune unul dintre elevii sai.

Un profesor exemplu care I-a organizat pe fostii lui elevi intr-o asociatie cu sediul intr-una din cele trei camere ale casutei in care locuieste si-i invata sa aduna fonduri pentru cartile de medicina care-s foarte scumpe, pentru taxele de inscriere la facultate si pentru tot ce va fi nevoie ca sa-i ajute pe cei care nu indraznesc macar sa se viseze medici. Acelora care iubesc cartea, dar n-au bani sa o cumpere.

Spune cu patos adevaruri dureroase in timp ce pe o ploaie torentiala coace legumele pentru zacusca. Proviziile pentru iarna ale multor profesori care-si dramuiesc putinii bani cu care statul le "rasplateste" munca. De la el, ministrii educatiei ar trebui sa invete cum se preda invatamantul gratuit, si mai ales cum le schimbi copiilor mentalitatea.

“Daca totul este politica si nu este profesionalism, n-ai facut absolut nimic. Exact cum fac eu acum curat si dupa ce curat iar murdaresti si iar curat"

Educatia este indicatorul care da gradul de civilizatie al unei tari, iar Romania se inscrie in manualele de rele practici privind abandonul scolar. Sotii Nedea, prin ceea ce fac, le dau copiilor mai mult decat meditatii gratuite. Primesc lectii de viata despre generozitate si cum sa invete sa-si implineaasca visurile.

"Tradarea nationala a copiilor". Ce se intampla cand statul si parintii refuza sa accepte ca NU avem cei mai fericiti copii din lume
Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei
Cornul si laptele, programul care ii ingrasa pe copii si le da indigestii. 100 de milioane de euro ajung anual la gunoi sau la catei
Romanii, primii in
Romanii, primii in "topul" european al analfabetilor. Semeni de-ai nostri nu stiu sa citeasca ceasul
VIDEO PROTVPLUS.RO
Asezamantul Sfantul Leontie din Radauti
Asezamantul unde copiii isi primesc inapoi inocenta. "Unii dintre ei au vazut crime, trebuie sa le reparam sufletul"
Destainuirile unui procuror DNA. “Intotdeauna politicienii au o reactie diferita fata de alti cetateni”
Parintii fotografi care si-au luat copiii la protestele impotriva coruptiei. "Sa nu accepte lucrurile cum le-am acceptat noi"
Si-a modernizat satul si a facut scoli doar din banii primariei. “Degeaba faci drumuri, daca merg pe ele oameni needucati”
A ajuns din Columbia lui Escobar la consultarile de la Cotroceni cu presedintele. Cum incearca Tudor Benga sa schimbe Romania
Francezul care face harta mestesugurilor traditionale din Romania. “Asta este valoarea cea mai faina”
elevi in prima zi de scoala cu manualele in mana
Tinerii care vor sa dea restart educatiei. “Intrebam daca au copiii manuale, dar nimeni nu intreaba ce e in manualele alea”
Tinerii care si-au lasat joburile pentru a rezista impreuna dupa tragedia din Colectiv. "Am ajuns sa facem treaba Guvernului"
Campioana de box a Romaniei care si-a petrecut copilaria in orfelinate si pe strazi. "De foame, rupeam lucerna si mancam"
Invatatorul din Hunedoara care isi aduce singur elevii la ore. “Are vreun rost sa ma duc la scoala fara copii?”
Doi profesori din Iasi fac meditatii gratuite pentru copiii sarmani, “Prin ei imi realizez visul de a fi medic”
“Pustiul foarte insistent” care s-a mutat la 16 ani de acasa cu banii din video-blogging. De ce nu vrea sa dea Bac-ul