Doi profesori din Iasi fac meditatii gratuite pentru copiii sarmani, “Prin ei imi realizez visul de a fi medic”
LECTIA DE OMENIE. La Iasi, un profesor isi daruieste marea sa avere, stiinta, copiilor nevoiasi care se viseaza medici.
De mai bine de patru ani profesorul de biologie Mircea Nedea isi incepe diminetile de sambata tinand meditatii gratuit. Ar fi putut face orice cu timpul lui liber. Sa-si viziteze copii si nepotul de la Bucuresti pe care nu-i vede decat de Pasti si Craciun. A ales sa-si daruiasca gratuit stiinta copiilor din familii nevoiase care se viseaza medici.
Concret, profesorul Nedea impreuna cu sotia, tot profesor de biologie, au inceput sa lupte impotriva abandonului scolar intalnit frecvent in randul copiilor nevoiasi. Sa mobilizeze comunitatea, sa schimbe mentalitati , sa arate ca sa poate. II mediteaza fara nici un leu mai ales pe cei care vor sa devina medici.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
“Copiii acestia sunt foarte saraci, nu stiu daca la fel de saraci cum am fost eu, si ma bucur ca am fost pentru ca saracia m-a facut un om foarte serios, sincer”, spune Mircea Nedea
50 de copii care poate n-ar fi terminat decat liceul sau ar fi plecat la munca in strainatate vor deveni medici datorita lor. Pentru ca au refuzat sa se supuna sistemului educational care, desi teoretic e gratuit, in practica, obliga sute de mii de familii sa faca eforturi financiare uriase daca au vise marete pentru copiii lor.
“E o munca pe care a decis-o Creatorul si nu eu si e o munca care ne place, avem rezultate, ne simtim impliniti profesional”, spune sotia lui, Nina Nedea
Filosofia de viata a profesorului Nedea avea sa schimbe soarta unei fete care a ajuns la casa de copii cand avea 14 ani, dupa ce parintii ei s-au despartit. In timpul liceului Adina a auzit de profesorul Nedea si s-a inscris la cursurile gratuite. A terminat unul dintre liceele de top din tara cu media 10 iar la Facultatea de Medicina a intrat cu 09:43.
“Prin acesti copii eu imi realizez visul de a fi medic”, spune el. “Asa a vrut destinul, situatia asa a fost ,nu s-a putut, nu am facut, dar sunt convins ca prin acesti copii visul meu va fi indeplinit si chiar cu multiple specializari: chirurgie, endocrinologie, toate specializarile”
Pentru ca se adreseaza copiilor sarmani, inainte de a se inscrie la meditatiile lui trebuie sa dovedeasca faptul ca venitul maxim pe membru de familie este de 400 de lei pe luna. Poate cea mai importanta lectie pe care le-o prefa profesorul Nedea elevilor nu este biologia. “La deschidere ne-a spus ca odata ce vom ajunge sa fim medici sa incercam sa daruim si noi altora care nu pot”, spune unul dintre elevii sai.
Un profesor exemplu care I-a organizat pe fostii lui elevi intr-o asociatie cu sediul intr-una din cele trei camere ale casutei in care locuieste si-i invata sa aduna fonduri pentru cartile de medicina care-s foarte scumpe, pentru taxele de inscriere la facultate si pentru tot ce va fi nevoie ca sa-i ajute pe cei care nu indraznesc macar sa se viseze medici. Acelora care iubesc cartea, dar n-au bani sa o cumpere.
Spune cu patos adevaruri dureroase in timp ce pe o ploaie torentiala coace legumele pentru zacusca. Proviziile pentru iarna ale multor profesori care-si dramuiesc putinii bani cu care statul le "rasplateste" munca. De la el, ministrii educatiei ar trebui sa invete cum se preda invatamantul gratuit, si mai ales cum le schimbi copiilor mentalitatea.
“Daca totul este politica si nu este profesionalism, n-ai facut absolut nimic. Exact cum fac eu acum curat si dupa ce curat iar murdaresti si iar curat"
Educatia este indicatorul care da gradul de civilizatie al unei tari, iar Romania se inscrie in manualele de rele practici privind abandonul scolar. Sotii Nedea, prin ceea ce fac, le dau copiilor mai mult decat meditatii gratuite. Primesc lectii de viata despre generozitate si cum sa invete sa-si implineaasca visurile.