Romanii, primii in "topul" european al analfabetilor. Semeni de-ai nostri nu stiu sa citeasca ceasul


Ultimul update: Vineri 15 Decembrie 2017 16:23
Data publicarii: Duminica 29 Mai 2011 18:40
Categorie: Stiri

Exista romani care voteaza ce le spun altii, pun degetul cand trebuie sa se semneze si nu stiu nici macar sa citeasca ceasul. Si pentru ca asa au apucat, isi trag si copiii dupa ei: in loc sa-i trimita la scoala, ii pun sa stea cu porcii.

Suntem primii in topul european al analfabetilor: 6% dintre romani nu stiu carte, fata de 2% in Bulgaria si 1% in Ungaria. Iar de cand cu criza, am mai reusit o performanta trista: suntem tara in care tot mai multi copii sunt nevoiti sa abandoneze scoala, condamnati de parinti sa ramana la sapa.

Costica Anton din satul Zorleni, judetul Vaslui traieste in Romania secolului 21 dar este la fel de inapoiat ca un om din epoca de piatra. Parintii lui au fost analfabeti, el este analfabet si in plus de-o luna si-a retras baiatul de la scoala. Un copil care a absolvit cu chiu, cu vai patru clase desi nu stie nici macar sa-si scrie numele corect.

Omul o fi ajuns demult pe Luna, insa Anton a ramas lipit de pamant. Imaginati-va lumea lui: un univers primitiv lipsit de orice fel de informatie, rupt de realitate. Cand baiatul i s-a imbolnavit, Anton s-a uitat la biletul de externare ca la o scriere cuneiforma.

Cand sotia l-a parasit, Anton a ramas cu hotararea de divort, o foaie plina de litere de nepatruns.

Cand Anton trebuie sa ia autobuzul sau trenul, cere ajutor.

Cand Anton trebuie sa voteze, face ce-i spun altii.

Paradoxal, Anton are in casa multe ziare care au o intrebuintare foarte simpla: face focul cu ele. Stirile si le imagineaza, luandu-se dupa poze. De pilda nunta printului Wiliams din Anglia, ramine o enigma pentru el.

Cand trebuie sa deosebeasca ce scrie pe doua cutii cu creme diferite, se descurca asa cum poate.

Cele doua Romanii din centrul Bucurestiului. Reportaj in spatele teraselor de fite din Lipscani

Analfabet, incapabil sa gindeasca in perspectiva, Anton este unul dintre cei 785 de de parinti din judetul Vaslui care numai anul acesta si-au retras copiii de la scoala ca sa-i puna la munca. Copilul s-a obisnuit cu gradina de zarzavaturi, cu noroiul. Vasilica nu are televizor, nu are nici curent electric dar viseaza.

Daca nu se va intimpla o minune, Vasilica va ramine analfabet si va uita pana si sa silabiseasca. Si toate acestea pentru ca niciun copil nu poate sa-si aleaga parintii si nici tara in care sa se nasca.

Cei mai multi copii sunt condamnati la analfabetism de saracia lucie in care traiesc. Pentru parintii lor este mai important sa-i puna la munca decat sa le dea o sansa in viata sa se ridice, sa tinteasca mai sus.

Urmareste reportajul, in intregime, in VIDEO de mai sus!

 

VIDEO PROTVPLUS.RO