Sicilia, locul unde romanii veniti la munca ajung sa lucreze pentru Mafie. "Te vede ca esti amarat, te ia de copilul lui"

×
Codul embed a fost copiat

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 2. Romanii din Sicilia sunt priviti ca niste roboti, setati sa munceasca, in timp ce femeile sunt vazute ca o marfa sexuala, sclave care fac avorturi pe banda rulanta. Teama este elementul cheie

Par niste fantome, pe camp si prin albul serelor. Femei si barbati se misca robotic si accepta o munca deloc usoara si prost platita. In depozitele cu legume ii gasesti pana noaptea tarziu. Cine vrea contract de munca si drepturi, e refuzat. Departe de tumultul oraselor siciliene, romanii dar mai ales romancele sunt priviti ca …o marfa. Selectata atent – pentru munca sau sex.

Agresiune sexuala in stil italian
Politia din Ragusa trimite periodic echipaje la autocarele care aduc muncitori din Romania. Femeile primesc pliante redactate in limba romana, in care sunt sfatuite sa faca denunturi. Fara denunt exploatarea sexuala si traficul de persoane sunt greu de dovedit, mai ales atunci cand femeia accepta sa locuiasca la ferma. Unde stapanul are ultimul cuvant. "Eu zic ca ea a consimtit. Chiar daca ea dupa aceea, zice ca nu!”, declara un patron, filmat cu camera ascunsa.

"Daca eu merg cu o femeie nu e exploatare sexuala, exploatare e daca eu te pun sa muncesti sa mergi cu alti barbati si sa castigi bani. Daca noi consimtim si facem dragoste, nu e exploatare sexuala!" Omul care declara asta are 66 de ani si e casatorit de 35. Sustine ca spre deosebire de alti imigranti, precum albanezii, romanii nu stiu sa isi tina femeile aproape.

Altii sustin ca de multe ori si romancele gresesc, fiindca se imbraca sumar la munca. Intre cele doua popoare, roman si Italian, e o diferenta uriasa de perceptie a sexului frumos. Femei imbracate lejer, care muncesc aplecate prin sere si transpira lucrand, sunt o obisnuinta prin gospodariile de la noi. Nu si in Sicilia, unde partenerele italienilor muncesc in casa si sunt mai putin expuse in fata unor avansuri.

Citește și
RTI
"Ca descult prin maracini, asa e viata printre straini". Viata de umilinte a romancelor care ingrijesc batrani in Italia
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Preotul din Vittoria, Beniamino Saco, nu e insa de acord cu teoria italienilor. "E o munca grea, una obositoare. Vara in sere sunt peste 40 de grade. Si cand o femeie e constransa sa se dezbrace, ca sa poata lucra in acele conditii, asta favorizeaza atentia patronului. Exista unii patroni care cred ca cu 4 banuti pot cumpara o persoana. "

Patronii sunt barbati trecuti in general de a doua tinerete, atunci cand apar manifestari ale crizei varstei mijlocii. Angajeaza femei mai mult mai tinere si mai naive, pe care incearca sa le cucereasca prin diverse favoruri la ferma, si chiar atingeri nepermise. Exista popoare cum sunt americanii, unde o privire si un cuvant, pot fi considerate hartuire sexuala, urmata de o pedeapsa penala. Si exista… stilul italian, cu un mod diferit de a intelege notiunea de "cucerire" a femeii. Chiar si la locul de munca, unde relatia patron-angajat presupune avansuri, atingeri si chiar constrangeri, in cazul sicilienilor care nu concep un refuz. "E un lucru natural, e barbatul care se da la femeie! Ele te innebunesc si se intampla aceste lucruri!" E ceva in aer? Nu, e ADN-ul uman care lucreaza!", spune unul dintre patroni.

Sclavia sexuala din serele Siciliei
De partea cealalta sunt femei din satele sarace ale Moldovei, pentru care putina atentie conteaza. Unele sunt tentate sa cedeze in fata insistentelor, dar mai ales in schimbul unui statut de "privilegiata" pe care patronii sicilieni sunt dispus sa o ofere celei care va accepta o aventura cu ei. Problema este ca nici cazurile reale de exploatare sexuala nu sunt luate in serios atata timp cat exista romance care consimt sa mearga cu italienii. Iar atunci cand autoritatile se intereseaza de astfel de cazuri gasesc mai multe situatii in care romancele au acceptat aceasta forma de exploatare sexuala.

Patronii vorbesc intre ei. Si eticheteaza gresit, toate romancele ca fiind femei "usoare". O marfa sexuala, usor de exploatat in ferme. De care ei, sicilieni de la tara, oameni cu cateva clase, considera ca sunt indreptatiti sa profite. Marea problema e ca unii dintre ei nu stiu cand sa se opreasca, nu accepta sa fie refuzati si recurg la constrangeri.

Preotul Beniamino Saco de la Vittoria a gasit o denumire pentru sclavia sexuala din provincie. "Eu am numit aceste practici din fermele de la tara festinuri agricole! Festinuri agricole adica danseaza mananca si fac sex. Si se deruleaza inca aceste lucruri."

Patronii vad si cum se distreaza tinerii romani care locuiesc in sere. Noptile bahice, cu dans si bautura la discretie, sunt un bun prilej de a rupe orice bariera care ar trebui sa exista intre un angajator si salariatul sau.

In Sicilia au fost sesizate violuri, batai si amenintari, iar asta nu poate fi contestat. Este adevarat ca unele femei provoaca, iar sicilienii actioneaza ca mari cuceritori sentimentali. Niciuna din aceste situatii nu reprezinta o scuza pentru o agresiune. Din orice unghi privesti problema, e vorba de exploatare sexuala. Per ansamblu, vina o poarta patronul, el este exploatatorul, el are femei vulnerabile in subordine Iar dorinta de a cuceri nu justifica cu nimic un abuz sau o constrangere. Pot fi si femei care nu se plang, in speranta ca la un moment dat isi vor impunatati viata. Preotul catolic din Vittoria spune ca aceste femei sunt constranse, cat timp nu sunt pe pozitie de egalitate cu angajatorul lor.

Orgii la locul de munca
Si in timp ce preotii vorbesc despre abuzuri, stapanii fermelor pomenesc orgii sexuale cu romance, prin sere. Prefectul din Ragusa a dispus in luna noiembrie un grup de lucru, care sa verifice fenomenul abuzurilor sexuale. Trimisul Guvernului in teritoriu a dispus asta abia dupa ce exploatarea a fost analizata in toate ziarele de la Roma. Politia, Chestura, Directia de sanatate Publia si Camera de Munca si-au trimis inspectorii pe teren. In ultimele 2 luni au avut loc zeci de descinderi dincolo de portile ferecate, din zonele agricole. In cateva ferme carabinierii au gasit minore iar patronii au fost retinuti.

La Chestura din Ragusa, 15 sicilieni sunt cercetati in libertate si alti 4 in stare de arest pentru munca la negru si exploatare de minori. Anchetele inainteaza greoi, pentru ca romanii nu fac plangeri. I-am intrebat de ce. "Legea tacerii, inca functioneaza aici, deci nu vorbim!”, spune unul dintre ei. Annunziato Vardè, prefectul din Ragusa recunoaste ca "fenomenul cu siguranta exista, si noi am trimis pe teren toate fortele posibile, pentru a obtine o forma de combatere a fenomenului."

Cea mai mare problema intervine cand patronul nu-si plateste la timp angajatele. Iar asta e o regula in multe ferme siciliene, unde promisiunile facute inainte de angajare, difera de situatia ulterioara. In acest context apare forma de sclavie moderna, bazata pe constrangeri. Romancele sunt la mana celui care le datoreaza permanent bani, si care le ofera gratuit cazare, pentru munca depusa.

"Foarte multi au suferit, au prins un loc de munca, si tin cateodata atat de mult de locul de munca incat isi pierd personalitatea isi pierd chiar si demnitatea de crestin, de roman", spune parintele Neculai, preot in Ragusa

Fermele agricole din Sicilia au filmulete de prezentare pentru a-si lauda recoltele. In care prim planul le apartine romanilor, cei mai rapizi la recolta. Fie ca e vorba de portocale, masline, carciofi, ardei, rosii de sera sau de camp, romanii si romancele sunt cei care dau startul la cules. Patronii lor se amuza cand vad romanii si romancele la muncile campului, si chiar se mandresc cu muncitorii lor.

Caraus de droguri pentru Mafie
Nu toti romanii se multumesc cu castigurile din agricultura. In Sicilia tentatiile sunt mari. Unii barbati schimba macazul, atrasi sa comita infractiuni in diverse retele interlope. Conduse de clanuri mafiote, care au nevoie de carausi pentru transport de droguri sau arme.

"Eu am avut ocazia sa plec sofer pe chestia asta. Bai tu nu faci nimic, eu iti dau o masina, te suna uite te duci iei masina o lasi acolo. Mereu alta masina mereu faci altceva. " povesteste unul dintre ei. "Eu ma incantam nu, erau bani conduceam, nu mai eram in sera. Si ti-a zis ca esti sofer. Atat imi zicea tu doar conduci. Ai permis? Mergi conduci la noi. Dupa 3 luni mi-a zis tu stii ce trebuia sa faci trebuia sa duci droguri dintr-un oras in altul. Daca vrei sa te duci cu el, imediat te recruteaza!"

Sunt marturii uimitoare, lucruri pe care romanii ademeniti sa intre in filiere nu le pot denunta niciodata, pentru ca stiu ce inseamna sa te pui cu mafia. "Aia adevarati iti spun respectuos, ai grija pe unde calci, posibil sa se intample lucrul asta, dar iti spune frumos, cum vorbim noi.. Dar nu te lasa imediat ce simte ca stii despre ce e treaba, te trage pentru ei. Ei sunt foarte buni tati de familie, te ia de copil, nu conteaza cine e, amarat, vede ca poate face ceva cu tine, esti copilul meu. A, te trage si ajungi intr-un anturaj din asta."

Cei care vorbesc cu politia risca enorm. La Vittoria au loc periodic executii comandate. Ultima, in urma cu o luna de zile. Victima, un tunisian, fost muncitor in sere. Au tras in el 10 focuri.

Patronii din familiile mafiote siciliene nu pozeaza in oameni periculosi. Pe teritoriile lor au loc afaceri cu droguri, arme si prostitutie. Si unde multe romance chemate sub pretextul ca e nevoie de ele in sere, de fapt ajung traficate pentru prostitutie. Un rol important in localitatile agricole il joaca discotecile dintre sere. Localuri inchise ziua, dar cu program intens cum se lasa intunericul. Punct de intalnire pentru client in cautarea partidelor amoroase pe bani.

La adapostul intunericului, departe de oras, raziile politiei sunt rare. Tinerele care lucreaza in ferme stiu exact cum se fac racolarile. Proprietarul fiecarei discoteci angajeaza ca sef de sala cate o romanca. Si aceasta se ocupa apoi de gasirea fetelor prin sere, dispuse sa renunte la agricultura. Unele dintre intermediare au deja condamnari in Romania pentru proxenetism

Fermele din Sicilia, paravan pentru sclavie
Unul dintre clientii discotecilor, om in varsta cu familie acasa, a acceptat sa povesteasca, protejat. Spune ca marfa e pe alese, si ca unele dintre femeile care practica prostitutia lucreaza in sezonul de vara la sere. Omul spune ca in afara serelor femeile se simt paradoxal mai libere, desi ajung in retele de prostitutie. Italianul povesteste ca are si el sere, dar nu a ravnit decat la femeile care s-au vandut pe bani, nu a fortat niciuna dintre angajatele sale.

O tinara care a lucrat intr-unul dintre localuri a acceptat sa ne spuna ce se intampla in discotecile dintre sere. Romancele sunt luate din ferme ca sa lucreze ca ospatarite, totul fiind un paravan. "In viziunea lor femeia romanca e o femeie foarte ieftina, care presteaza neaparat ceea ce vor ei, si cam atat." Femeia spune ca de multe ori ajung sa se prostitueze si romance care sunt cu sotii sau concubinii la munca in Sicilia. In mod halucinant, unii chiar le incurajeaza.

In sezonul de vara tinerele prostituate sunt mutate in statiunile de la mare. Abia atunci intervine politia si le gaseste prin apartamente inchiriate de sefii lor. Moldovenii care muncesc in sere spun ca multe ferme sunt amenajate ca acoperire, paravan pentru averile facute din prostitutie. Pe plan local e silenzio stampa, iar tinerii care cunosc fete traficate in ferme se feresc sa sesizeze autoritatile zonei. Filierele mari de prostitutie sunt deranjate doar atunci cand intervine Brigada Antimafia de la Roma.

"Cine sesizeaza?”, spune un roman, sub protectia naonimatului „Ca eu daca merg si anunt bai patronul a tras de mine, zice da bine, schimba-ti locul de munca. Nu zice bai hai mergem la patronul tau vedem cine e, dam amenda sau…sau te mai trezesti cand mergi la patronul respective ca ei se pupa ce faci prietene, si tu l-ai dat in gat, ce zici iti face ala declaratie? Declaratia o tine in mana si o rupe dupa ce pleci tu."

La fel de adevarat este ca romanii care isi vad de treaba lor, nu ajung sa intre in filierele ilegale. Sunt cei care aleg castigul mic, la negru, intr-o sera cu program de dimineata pana noaptea, in fata unor tentatii pe sume mult mai mari, dar si cu riscuri pe masura.

 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia.
Calvarul romancelor plecate la munca in Sicilia. "Abandonate de Dumnezeu" in insula unde tacerea este lege

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 1. A mers la munca in Italia, dar ajuns sa fie violata, cu pistolul pus la tampla, chiar de seful ei. A ramas gravida si a fost obligata sa-si paraseasca la maternitate fetita nou nascuta.

"Ca descult prin maracini, asa e viata printre straini". Viata de umilinte a romancelor care ingrijesc batrani in Italia

O PAINE PLATITA CU LACRIMI, partea II. Pleaca la munca in strainatate doar pentru cateva luni. Insa odata ajunse acolo, se trezesc prinse intr-o capcana. Dorul de casa le sfasie sufletul, dar nevoia de bani nu le permite sa se intoarca la cei dragi.

Romania, te iubesc: norocosi in Italia si Spania, infranti de criza in tara
Romania, te iubesc: norocosi in Italia si Spania, infranti de criza in tara

In urma cu doi ani, speriati de criza din Spania si Italia, se intorceau acasa plini de speranta ca aici le va fi mai bine. Unii au investit tot ce au castigat afara in case mari pentru ei si familiile lor.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.