Povestea scandalului Transalpina, spusa de un director de la Drumuri. "Daca lumea ar sti cum se cheltuiesc banii, ne-ar impusca ca pe caini"

×
Codul embed a fost copiat

Scandalul Transalpina a ajuns recent la DNA. Doi fosti ministri sunt implicati in acest caz in care o firma privata a luat un credit achitat de stat pentru a construi o sosea care s-a stricat dupa 4 ani. Un fost sef la Drumuri explica ce s-a intamplat.

 

Alin Goga a fost director al departamentului juridic din Compania Nationala de Drumuri. Acum este director de investitii la Drumuri si poduri Craiova. E franc atunci cand e vorba de modul in care se lucreaza la noi: „Daca lumea ar sti in Romania cum se cheltuiesc banii publici si cat de prost sunt administrati ne-ar impusca ca pe caini, la gard.

In dosarul Transalpina apare si numele lui Goga, ca martor in ancheta. De altfel, fostul director sustine ca povestea Transalpinei a pornit de la el. Spune ca a facut un memoriu pentru un prieten al sau, Mihai Popescu, consilierul lui Ludovic Orban. „Imi zice: ma frate, am si eu primar, e prietenul cu prietenul asta al meu si a zis ca ne da cate 5 mii de metri patrati la Ranca, asta mi-e sfanta mea cruce, ii faci si lui o hartie cum sa -si reabiliteze drumul? Si am zis: bine, ma. Hai ca iti fac o hartie. Am facut o hartie din aia pompoasa, stimate domnule ministru, dumneavoastra care sustineti drumurile turistice etc. Nu m-am gandit ca se intampla ceva. L-am pus sa semneze primarul, prefectul, presedintele consiliului judetean si i-a venit lui Ludovic Orban.”

Era nevoie de investitita asta”, spune fostul ministru Orban. „Proiectul in sine e important si a avut sustinere. Face legatura intre Ardeal si Muntenia pe un traseu istoric”.

Citește și
Romania, te iubesc: Autostrada Romania - partea a-II-a
"Romania, te iubesc!": Avem cele mai scumpe autostrazi din lume, dar drumurile exista doar pe hartie - partea a -II-a
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Alin Goga are o alta versiune: „Domnul director Duica a luat hartia si venea suparat pe hol. Si intamplator ma intalnesc cu el. Si zic: Ce ai, ma, Cristi, de ce esti suparat? Zice, uite ma, m-a chemat ministrul si zise sa fac drumul asta si eu nu am niciun ban. Cum sa fac 140 de km? Si m-am dus cu el discutand, ca era hartia pe care o facusem eu cu 2-3 saptamani inainte. Si m-am dus cu el pana la el la birou. Cand sa intru la el in birou, ca asa a inceput asta, il astepta Nelu Iordache, pe alte treburi. Si cand a vazut, a zis: Vrea ministrul sa o facem? Hai sa o facem. Ala fiind destept, a zis am eu solutia. O facem pe credit furnizor. Si asa a inceput si s-a construit Transalpina”,

Transalpina s-a construit in sistem credit furnizor. Adica, Romstrade a construit cu bani de la banca pe care mai tarziu compania de drumuri i-a achitat. In dosarul corpului de control se arata ca Romstrade, firma afaceristului Nelu Iordache, a depus mai multe documente in fals pentru a castiga contractul. Lucrarile s-au platit in lei dar intelegerea a fost ca CNADNR sa plateasca datoria in euro. Din cauza cursului valutar, compania a platit in plus 35 de milioane de lei. Pentru bunul mers al lucrarilor in 2008 s-a hotarat ca directia de drumuri si poduri Craiova sa preia fraiele acestei afaceri. „De aia au si bagat-o la Craiova,”, spune Alin Goga. „N-o urmarea nimeni. Era la o regionala, puteau sa o gestioneze palmat.”

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Constructorii de autostrazi, mai inceti decat un melc. Ce inseamna
Constructorii de autostrazi, mai inceti decat un melc. Ce inseamna "lucrarile incep luni" pentru un sef de la Drumuri

DRUM BUN, ROMANIA, partea I. De 25 de ani ne chinuim sa unim Marea Neagra cu granita de vest printr-o autostrada. O Europa intreaga stie ca pana acum n-am reusit.

"Romania, te iubesc!": Avem cele mai scumpe autostrazi din lume, dar drumurile exista doar pe hartie - partea a -II-a

Daca tot am pomenit de campioni, sa ne mai laudam cu o performanta: am cheltuit zeci de milioane de euro pe nimic. Sa zicem tehnic pe proiecte si studii neaplicate. Prostie sau interes?

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.