Marea defrisare, 1. Trei hectare de padure s-au taiat ilegal in fiecare ora in Romania. Politicienii, politistii si silvicultorii au inchis ochii

×
Codul embed a fost copiat

Un atentat la adresa aerului curat si a mediului sanatos se intampla in Romania de mai bine de 20 de ani: 3 hectare de padure s-au taiat ilegal in fiecare ora. Munti intregi au ramas decopertati.

Totul s-a intamplat cu acordul politicienilor, silvicultorilor, politistilor si al tuturor celor care ar fi trebuit sa intervina. Pana acum, nici unul din cei care au devastat munti intregi nu a fost pedepsit.

La "Romania, te iubesc" am aratat de-a lungul timpul jaful care se petrece in padure, cine sunt cei care taie ... si am oferit si solutii. Dupa difuzarea materialelor s-au facut controale, s-au luat masuri, dar, din pacate, in padure inca se taie ilegal.

Noi nu renuntam. Vom arata dezastrul din padure si vom merge peste vinovati. Vom cere politicienilor sa schimbe legile, iar silvicultorilor sa isi faca treaba.

O ancheta realizata de Alex Dima.

Citește și
Romania, marea defrisare
Romania, marea defrisare 2. Istoria complicata a mostenirii boierului Mateescu si lupta pentru padurea de zeci de milioane de euro
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Maramures, Suceava, Neamt, Bacau, Vrancea, Buzau, Vaile Argesului, muntii Apuseni si multe alte zone. Sunt locuri din care s-a taiat si se taie in continuare fara mila si fara lege. In perioada 1990-2011 in Romania au disparut ilegal 3 hectare de padure in fiecare ora. Iar paguba depaseste 5 miliarde de euro. Peste 80 de milioane de metri cubi de lemn taiat ilegal. Sunt date oficiale. Neoficial, paguba este mult mai mare.

Intr-un tir intra 35 de metri cubi de lemn. Asta inseamna ca reteau nationala de drumuri a Romaniei, care are 16.000 de kilometri ar putea fi ocupata in totalitate de tirurile cu lemn furat. Pe ambele sensuri.

Acum, ministerul Padurilor se lauda ca Romania are 6.500.000 de hectare de padure, adica 27% din suprafata Romaniei. Se iau in calcul insa si locurile in care exista vegeatie forestiera si nu padure, adica puieti de doar cativa centimetri. Asta pentru ca politicienii nostri vor sa dea bine in fata Uniunii Europene, care ne cere sa acoperim 32 % din suprafata tarii cu padure.

Munti intregi au ramas decopertati, pe zeci de mii de kilometri. Iar partasi la acest dezastru au fost de-a lungul timpului politicieni si silvicultori. Se vorbeste mult despre paguba materiala, despre valoarea lemnului furat. Despre prejudiciul de mediu, despre atentatul la aer curat, la un mediu sanatos, silvicultorii si politicienii nu vor sa auda. La "Romania, te iubesc" am aratat de multe ori dezastrul din padure.

Si le-am cerut politicienilor sa introduca in legislatie ca taierea din padure reprezinta un atentat la siguranta noastra, a tuturor. Si a celor care vin dupa noi. Au promis...

Laszlo Borbely, fost ministru al Mediului:

"- Eu sper in 2 luni de zile sa finalizam aceasta…

- In doua luni?

- Da, sa avem aceasta strategie de securitate."

Si iar au promis.

Lucia Varga, ministrul Padurilor: "O sa o discutam in guvern. Pentru ca eu consider ca padurile sunt element de siguranta nationala."

Dar nu s-a intamplat. Taierea irationala si dezastrul din padure ne afecteaza pe toti. Dreptul nostru la aer si la un mediu sanatos.

Valea Dornei. Muntii Apuseni. La zeci de kilometri de civilizatie, un sat improvizat in inima muntilor toaca lemn zi si noapte.

S-a auzit o alarma de masina de ceva si toti s-au imprastia. Locul a ramas pustiu. Moti. Tara Motilor.

E o asezare stranie. Desprinsa parca dintr-un film ciudat. Motii ne pandesc de pe la geamuri. Nimeni nu vrea insa sa vorbeasca despre industria care functioneaza in acest colt uitat de lume.

Munti de rumegus stau langa firul de apa.

La cateva zeci de metri, alta asezare. Copacii din depozit nu au mai mult de 30 de ani. O padure tanara.

Despre aceste locuri autoritatile stiu. S-au facut controale. Dar oamenii isi vad linistiti de treaba.

Intr-un raport al Corpului de Control intocmit in aceasta vara se arata ca pe teritoriul comunei Albac in Tara Motilor, in perioada 2003-2012, s-au taiat ilegal 115.000 de metri cubi, o valoare de 5 milioane de euro. Cu siguranta, paguba este mult mai mare. Mergem de kilometri buni pe acest drum si acesta este peisajul: oriunde te uiti vezi munti fara padure si astfel de locuri in care se toaca neincetat.

Si asta se intampla de mai bine de 20 de ani. Iar astfel de locuri sunt multe pe toata vaile. Tot ce se intampla aici este ilegal.

Pe o fata a muntelui rasuna drujbele. Aici se taie de multi ani. In continuu. Nu-i deranjeaza nimeni. Isi aleg linistiti copacul pe care sa-l puna la pamant. Iar in urma taiatorii lasa un adevarat dezastru. Toata valea care leaga Albacul de Cluj e macelarita pe zeci de kilometri. Un dezastru.

Comuna Maguri. Un sat inconjurat de cioate si munti de rumegus. Aproape fiecare casa are in curte un motor de taiat lemne. Oriunde intorci capul se vad urmele dezastrului. Un control facut la inceputul acestui an a descoperit ca in zona au fost rase ilegal 462.000 de hectare de padure. Iar paguba ajunge la 29 de milioane de lei.

Zona apartine de ocolul silvic Somesul rece iar pe lista vinovatilor pentru dezastrul de aici apare si seful de ocol, Vesa Vasile.

L-am cautat la sediul de ocol, dar s-a ascuns in baie.

In raportul Corpului de Control, in dreptul numelui lui Vesa Vasile, sef de ocol silvic Somesul Rece, apare o lista intreaga cu nereguli si ilegalitati, printre care si faptul ca a tolerat, a inchis ochii, la disparitia a zeci de mii de metri cubi de pe 200 de hectare de padure. Domnul Vesa este inca inginer aici la Somesul Rece.

Acum sta inchis in baie. Alex Dima l-a asteptat cateva minute. Dupa cateva zeci de minute, acesta a iesit din baie...

Pentru dezastrul din padure, Vesa Vasile a fost mutat de pe un scaun pe altul. 8 ani a fost seful acestor locuri. Acum e inginer si se ocupa de cultura padurii.

Vesa Vasile, fost sef Ocol Somesul Rece: - De la birou mergeam in teritoriu si nu gaseam nimic, o drujba...nu se mai auzea. Daca ma duc eu...eu ma duc si ii prin la taiat. Si nu-s de meserie. Sa nu credeti ca a fost usor sa gestionez...

Alex Dima: - De ce nu v-ati dat demisia? La un moment dat cand ati vazut ca nu puteti sa tineti in fraie, de ce nu v-ati dat demisia?

V.V.: - Pentru ca sigur, da, am si eu o varsta si am facut tot ce mi-o stat in putinta pentru ca treburile sa iasa bine.

Intr-un document oficial se arata insa ca Vesa Vasile stia foarte bine cum stau lucrurile in zona, ba mai mult, nu a luat in seama controalele care vorbeau despre disparitia padurii.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Romania, marea defrisare 3. Afacerea de 20 de milioane de euro de la Gura Teghii. Cum a fost posibil sa se retrocedeze mii de hectare de padure
Romania, marea defrisare 3. Afacerea de 20 de milioane de euro de la Gura Teghii. Cum a fost posibil sa se retrocedeze mii de hectare de padure

40 de milioane de euro intr-un an si jumatate. Atat a reusit sa castige un domn din vanzarea unor paduri. O afacere excelenta, nu-i asa?

Romania, marea defrisare 2. Istoria complicata a mostenirii boierului Mateescu si lupta pentru padurea de zeci de milioane de euro
Romania, marea defrisare 2. Istoria complicata a mostenirii boierului Mateescu si lupta pentru padurea de zeci de milioane de euro

Aproape 600.000 de hectare de padure au fost retrocedate in ultimii ani cu incalcarea legii. Veti cunoaste acum o situatie pe cat de stranie, pe atat de reala.

Romania, marea defrisare ilegala, partea 1.
Romania, marea defrisare ilegala, partea 1. "Smecherii" care lasa muntii fara paduri si statul fara bani nu au adversar in sala de judecata

In ultimii ani, conationali de-ai nostri au reusit sa lase fara un copac munti intregi. Aproape 3 hectare de padure au disparut ilegal in fiecare ora, in ultimii 23 de ani. Iar taierile ilegale inca nu se opresc.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.