Romania, marea defrisare ilegala, partea 1. "Smecherii" care lasa muntii fara paduri si statul fara bani nu au adversar in sala de judecata

×
Codul embed a fost copiat

In ultimii ani, conationali de-ai nostri au reusit sa lase fara un copac munti intregi. Aproape 3 hectare de padure au disparut ilegal in fiecare ora, in ultimii 23 de ani. Iar taierile ilegale inca nu se opresc.

Sute de mii de hectare au fost date pe mana unor oameni fara nici un drept, iar alte sute stau nepazite.

O ancheta realizata de Alex Dima.

Romania. Anul 2013. Munti intregi fara un copac in picioare stau marturie a jafului care s-a savarsit in padurile noastre. Pierdem in fiecare zi hectare intregi de padure, iar in locul lor nu mai punem nimic. Pentru a ajunge la varsta maturitatii, unui copac ii trebui 70 de ani. O viata de om. Suntem la coada clasamentului atunci cand vine vorba de impaduriri. La furturi insa suntem campioni.

Din furtul din padure s-au facut miliarde de euro in ultimii ani. Statul a pierdut bani si paduri, iar noi am pierdut si pierdem inca dreptul la aer curat.

Citește și
carton padure
Codrul nu mai e frate cu romanul. Cum a ajuns "aurul verde" al tarii noastre pe mana strainilor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Acum 2 ani, la "Romania, te iubesc" a fost aratat dezastrul din padurile noastre. Am aratat cum se fura, cine fura, cine sunt vinovatii si ce ar fi de facut. Acelasi lucru l-am facut si acum 5 ani, in campania, "Romania, marea defrisare". Toate aceste imagini au ajuns mai apoi la cei care puteau sa actioneze, sa isi faca datoria.

Si in teren, lucrurile s-au mai schimbat. Dupa difuzarea acestor materiale, autoritatile s-au pus pe treaba. In primul trimestru al anului 2011 s-au facut mii de contoale si intocmit mii de dosare penale. Din pacate legislatia e prost gandita si aplicata, iar infractorii scapa mai mereu basma curata. Le-am prezentat si academicienilor situatia din padure, in speranta ca macar ei vor gandi legi bune pentru padure.

Daca imparti 350.000 de hectare de padure la cat a trecut de la revolutie, cat s-a taiat in aceasta perioada, o sa descoperit ca in ultimii 20 si ceva de ani, in Romania, in fiecare ora s-au taiat ilegal 2 hectare de padure in fiecare ora. Deci in fiecare ora au disparut 2 hectare de padure. Nu exista date oficiale cu furtul real din padure.

Abia acum, in 2013, un raport al Curtii de Conturi a confirmat aceste date. 366.000 de hectare de padure au fost taiate ilegal in ultimii 23 de ani. Iar paguba este uriasa.

Lucia Varga, ministrul delegat pentru Paduri: "Din 1990 pana in 2011 Romania a pierdut pierdut aproximativ 80 de milioane de metri cubi de lemn, 5 miliarde de euro. Problema este ca acestea sunt cifre constatate in urma proceselor verbale incheiate de institutiile statului."

5 miliarde de euro este paguba calculata de Curtea de Conturi, dar s-a luat in calcul pretul cel mai mic, pentru lemnul de foc. Raportul precizeaza ca această cifra este departe de a fi cea reala, intrucat cea mai mare parte a arborilor taiati din padurile Romaniei au luat calea strainatatii la preturi cu mult mai mari decat pretul minim stabilit pentru lemnul de foc. In plus in raport se arata ca aproape 600.000 de hectare de padure au fost retrocedate sau urmeaza a fi retrocedate cu incalcarea legii. Iar peste 500.000 de hectare de padure sunt acum nepazite. Acolo taie cine vrea si cum pofteste.

In Salatruc, Arges, se vede cum mai bine de o suta de hectare au fost rase. Nu vorbim de un accident. Au taiat oamenii de aici din zona. Fara apasare. Este clar ca e ilegal.

Zona a fost vizitata si de ministrul Mediului, inconjurat de o armata de politisti si silvicultori, oameni care au stiut ca aici se taie padurea. Dezastrul s-a produs in vara anului trecut, iar acum casele din vale sunt amenintate la fiecare ploaie.

"Cei care au facut vor plati. Puscaria ii mananca." In fata presei, ministrul a tunat si-a fulgerat.

Legislatia e prea blanda. In acest moment, cine isi taie padurea are mari sanse sa scape nepedepsit, intrucat in fata judecatorului nimeni nu se constituie in parte vatamata. Padurea ar trebui aparata de institutiile statului. Acestea nu-si fac insa datoria. Ajunsa la Bucuresti, Lucia Varga a realizat ca nu prea are ce sa le faca vinovatilor de la Arges.

Lucia Varga, ministrul delegat pentru Paduri: "Actualul cadru legislativ practic nu pot sa spun ca a incurajat..nu prevedea masuri drastice pentru pedepsirea hotilor. Acum ce pot sa fac pentru cazul din Arges este sa ridic autorizatia pentru seful de ocol de la Clabucet si sigur ii vom face dosar penal, dar cel mai probabil ca ii vor da neinceperea urmaririi penale. Iar inspectorului de la Ploiesti sa isi piarda functia. Masuri minore fata de pagubele ce s-au produs acolo."

L-am cautat pe seful Ocolului privat Clabucet, cel care si-a dat acordul pentru taierile ilegale de la Salatruc. Sunam ... incercam sa dam de sef. La actualul sediu al ocolului Clabucet nimeni nu vrea sa vorbeasca.

"Seful de ocol e in concediu...." - ni se spune.

La o saptamana dupa vizita de lucru a ministrului pe Valea Topolugului ne-am intors in Arges si am urcat ceva mai sus de locul in care a fost dus inaltul oficial de padurari. Toata lumea din zona stie ce se petrece pe Valea Topologului.

Ne-am intors in locul in care se taie. In urma lor, muncitorii lasa un adevarat dezastru. In deal, imediat ce ne-au simtit prezenta muncitorii au incetat programul.

Acelasi ocol privat de la Clabucet isi da acordul pentru jaful din padure. Seful de ocol este plecat in concediu si nu e de gasit. La Bucuresti, autoritatile vorbesc despre taieri ilegale pe o mie de hectare in Arges si se lauda cu o ampla ancheta intitulata pompos "scutul padurii".

In tot acest timp, la Arges, pe mai toate vaile, drujbele rasuna fara incetare, iar zeci de tiruri incarcate cu lemn taiat ilegal si "albit" in acte la marginea padurii, parasesc zilnic zona.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Cum fac judecatorii restituirea padurilor in Romania: 366 de mii de hectare de padure s-au taiat ilegal
Cum fac judecatorii restituirea padurilor in Romania: 366 de mii de hectare de padure s-au taiat ilegal

Cu inconstienta ne taiem padurile si nu punem nimic in locul lor. In ultimii ani s-au taiat aproape 3 hectare de padure in fiecare ora ilegal.

Codrul nu mai e frate cu romanul. Cum a ajuns
Codrul nu mai e frate cu romanul. Cum a ajuns "aurul verde" al tarii noastre pe mana strainilor

Aurul verde al Romaniei atrage investitori din Germania, Austria, si Statele Unite. Aproximativ doua sute de mii de hectare de paduri au fost vandute in ultimii ani.

3 hectare / ora – viteza cu care au disparut padurile de la Revolutie incoace
3 hectare / ora – viteza cu care au disparut padurile de la Revolutie incoace

366.000 de hectare de padure au disparut de la Revolutie incoace, iar paguba se ridica la 5.000.000.000 de euro. "Toata lumea recunoaste insa ca este de cel putin doua ori mai mare", spune Alex Dima.

Retrocedarile scandaloase ale statului roman. Cum au ajuns 63.000 de hectare in mana unui om cu acte pentru numai 3.6 hectare
Retrocedarile scandaloase ale statului roman. Cum au ajuns 63.000 de hectare in mana unui om cu acte pentru numai 3.6 hectare

Am retrocedat aproape jumatate din suprafata impadurita a tarii, dar revendicarile sunt cu 600 de mii de hectare mai mari decat padurea aflata in proprietate privata cand comunistii au preluat puterea

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.