Susținuți de părinți, nemulțumiți că salariile se dau pe muncă, nu pe dorință, tinerii români bat recordurile la evitat munca
România are printre cei mai mulți tineri sub 25 de ani care nu vor să muncească. Potrivit Institulului Național de Statistică, rata șomajului în rândul acestei categorii depășeste 20 la sută.
La nivel global, în schimb, procentul este aproape la jumătate. Specialiștii spun că la noi este nevoie de mai multă consiliere în carieră, astfel încât tinerii să fie încurajați să-și dorească mai repede independența financiară.
Teodora are 22 de ani și anul acesta a terminat facultatea, la secția kinetoterapie. Nu vrea încă să se angajeze.
Teodora: „Fac voluntariat momentan până mai prind experiență.”
La fel ca ea, și alți tineri amână momentul angajării. Iată explicația unui băiat.
Băiat: „Ți-e frică că dacă mergi undeva, după poate nu îți place și simți că ai făcut alegerea greșită.”
Alții spun că nu au reușit să își găsească un loc de muncă potrivit studiilor, dar și - că de cele mai multe ori - a apărut problema salariului. Tinerii vor bani mulți, iar fimele îi plătesc potrivit experienței în muncă.
Băiat: „De preferat 8.000 de lei. La început 4.000 - 5.000.”
Reporter: Ați încercat vreun internship până acum?
Băiat: „Nu încă.”
În aceste condiții - potrivit Institului Național de Statistică - rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani trece de 20 la sută în România. Cifra este peste media înregistrată la nivel mondial, de circa 13 la sută.
Tinerii văd în părinți o plasă de siguranță
Specialiștii în resurse umane spun că aici nici statul nu face suficient pentru a scădea procentul.
Magnoliu Stan, director de resurse umane: „Învățământul profesional nu este atât de bine dezvoltat în România și atunci când termină școala nu sunt pregătiți să lucreze. Nu știu foarte bine ce își doresc și atunci amână lucrurile.”
Pe de altă parte, sociologii sunt de părere că la noi mulți tineri văd în părinți o plasă de siguranță socială.
Alin Tomuș, sociolog: „Acești tineri locuiesc încă cu părinții și ca urmare costurile legate de viață sunt mai scăzute.”
Potrivit Eurostat, doar 1% dintre tinerii români sub 29 de ani și care nu urmează studii sau cursuri profesionale sunt interesați activ să-și caute un loc de muncă. Și doar 2% dintre studenți au intenția să lucreze în perioada studiilor.