(P) Ruptura de ligament încrucișat, un obstacol în cariera unui tânăr fotbalist
Dr. Daniel Albu, Regina Maria :„Scopul a fost de a reveni la activitățile sportive la 9 luni de la operație”
Temerile legate de recuperarea care ar putea fi dificilă sau de a nu mai putea ajunge la performanțele din trecut, pot genera un sentiment puternic de anxietate și incertitudine privind viitorul carierei lui.
Petru, un tânăr fotbalist român care joacă la o echipă din Ungaria, a suferit o ruptură de ligament încrucișat în timpul antrenamentelor, în urma căreia i-a fost recomandată o operație de ligamentoplastie. Totul a decurs cum trebuie, Petru și-a putut relua activitatea la clubul sportiv, însă în timp progresul intervenției s-a dovedit a fi nu cel dorit. La distanță de doi ani de la operație, Petru s-a întors în România pentru a fi consultat de Dr. Daniel Albu, medic primar ortopedie și traumatologie la Spitalul Regina Maria Cluj, cu o experiență vastă în tratarea traumatologiilor sportive.
Ruptura de ligament încrucișat – o accidentare frecventă în sport
Ruptura de ligament încrucișat, în special a ligamentului încrucișat anterior este una dintre cele mai frecvente și serioase accidentări întâlnite în rândul sportivilor. Această leziune apare în special în sporturi care implică schimbări bruște de direcție, sărituri, opriri rapide sau coliziuni, cum ar fi fotbalul, baschetul, handbalul sau sporturile de iarnă. Simptomele includ durere intensă, umflare rapidă și o senzație de instabilitate a genunchiului, iar amânarea vizitei la medic poate duce la complicații precum pierderea mobilității și la imposibilitatea de a continua activitatea sportivă.
O accidentare în sport nu este binevenită niciodată, mai ales pentru atleții aflați la început de carieră, când prezența pe teren înseamnă drumul spre performanță și validarea abilităților.
„A fost prima mea accidentare serioasă, când am simțit că visul meu se îndepărtează de mine, dar nu am renunțat”, a precizat Petru.
Cea mai bună soluție pentru Petru – intervenția chirurgicală
Cea mai bună soluție pentru Petru, ca el să își poată redobândi stabilitatea piciorului și încrederea în propriile forțe, a fost programarea cât mai rapidă la intervenția chirurgicală.
„Așteptările lui în calitate de sportiv de performanță au fost încă de la începutul discuțiilor foarte ridicate, deoarece trebuia să își reia activitatea cât mai repede și într-o formă fizică bună.”, a spus Dr. Daniel Albu.
Deși intervenția a fost una standard, medicul a avut în vedere proceduri specifice, pentru rezultate cât mai bune :„am luat în considerare tipul grefei și implanturile, care au fost din titan, augmentate sintetic, pentru a oferi rezistență mai mare. Scopul a fost de a începe recuperarea mult mai devreme, comparativ cu pacienții care nu sunt sportivi de performanță”, completează medicul.
Operația a durat în jur de 50 de minute și s-a desfășurat fără complicați sau dificultăți la înlăturarea implanturilor metalice care au fost montate la prima intervenție după accidentare.
În situațiile în care pacientul este foarte temător privind felului în care se va desfășura operația și dacă aceasta este cu adevărat soluția pentru un viitor fără probleme de mobilitate, sprijinul moral al echipei medicale, cu care pacientul are contact înaine de intervenție și după, este foarte important.
„Oamenii de la Cluj au fost foarte empatici, mi-au explicat în detaliu cum o să decurgă operația, iar acest lucru m-a ajutat mult.Când mi-au spus că operația a decurs bine, am fost foarte fericit, simțeam că totul va fi în regulă”, a menționat Petru.
Încă un pas important pentru Petru – recuperarea
„După intervenție, pacientul a răspuns foarte bine. Am folosit un implant augmentat sintetic, ceea ce ne-a permis mobilizarea pacientului începând cu a doua zi. Evoluția lui a fost foarte bună, iar la două săptămâni deja a reluat mișcările normale”, descrie dr. Albu progresul lui Petru imediat după operație.
Recuperarea a început cu exerciții specifice de izometrie și electrostimulare, iar intensitatea exercițiilor a crescut treptat, în funcție de evoluția pacientului : „scopul a fost de a reveni la activitățile sportive la nouă luni de la intervenție”, completează medicul.
Petru se află în prezent într-o etapă avansată de recuperare și să pregătește să își reia antrenamentele. Se află într-un moment crucial din viața sa, deoarece revenirea pe teren nu înseamnă doar reluarea activităților sportive, ci și redobândirea încrederii în propriile forțe.
„Sunt pozitiv, abia aștept să mă pot antrena cu echipa. Ceilalți sportivi care trec prin astfel de situații trebuie să se uite și la partea bună a lucrurilor și să aibă multă răbdare”, a precizat încrezător sportivul.
Pentru viitorul apropiat, Dr. Daniel Albu i-a recomandat să își mențină masa musculară, care este esențială pentru protejarea genunchiului, să efectueze revalorizări și testări musculare regulat și, cel mai important, să aibă grijă de genunchi și să evite cât poate de mult poate alte accidentări, în momentul în care va juca din nou.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
28-11-2024 13:00
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.