Ministrul Justiției va sesiza Curtea Constituțională în cazul Belina

Dată publicare: 28-09-2017 09:44
Dată actualizare: 01-10-2017 18:28


Tudorel Toader

Tudorel Toader a declarat joi că decizia privind sesizarea CCR în legătură cu posibilitatea ca procurorii să ancheteze hotărâri de guvern revine Executivului, însă redactarea documentului este făcută de MJ şi ar putea fi gata până luni.

”Circumstanțele, împrejurările, oportunitatea, în aprecierea lor, revin decidentului. Decident care, însă, trebuie să respecte limitele legale, limitele constituționale. În adoptarea actelor normative sunt trei paliere: unul din care fac Guvernul și Parlamentul, al doilea palier - HG, acte de guvern, al treilea – ordinele de miniștri. Întrebarea e, dacă la nivel de ordonanță, procurorul nu poate ancheta. Asta e întrebarea la care, cel mai probabil, CCR va fi sesizată și chemată să răspundă. Facem diferență între Lege, Ordonanță, Hotărâri de Guvern, pe de o parte, și Ordonul de ministru, pe de altă parte. Greșită afirmația că o HG să fie considerată ca o OUG. Dar Curtea va fi solicitată să răspundă dacă procurorul poate ancheta oportunitatea, împrejurările, circumstanțele, la nivel de HG, OUG, Ordin de ministru”, a spus ministrul Justiției.

El a continuat precizând că MJ se adresează Curții Constituționale.

„Repet: ne adresăm CCR și nu Înaltei Curți de Casație și Justiție. CCR verifică dacă există vreun conflict juridic de natură instituțională, și nu ÎCCJ. Probabil, până luni, va fi gata textul sesizării”, a mai spus el.

Premierul Mihai Tudose i-a cerut, în această săptămână, ministrului Justiţiei să redacteze o scrisoare pe care să o trimită la CCR, iar judecătorii să spună dacă există un conflict între puterea executivă şi procurorii anticorupţie.

Dacă CCR i-ar da dreptate, atunci procurorii ar putea închide dosarul fără să mai facă investigaţii şi fără să mai trimită cazul în instanţă.

În ancheta Belina, procurorii cercetează Hotărârea de Guvern prin care insula Belina, aflată în domeniul public al statului, a fost trecută în administrarea Consiliului Județean Teleorman.

Procurorii spun că s-au încălcat Constituţia şi Legea Apelor atunci când o proprietate exclusivă a statului şi-a schimbat proprietarul.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat marţi că legalitatea unei hotârâri de guvern este verificată de judecătorul specializat în contencios administrativ, nu procurorul, după ce procurorul- şef al DNA Laura Codruţa Kovesi a afirmat, referindu-se la Hotărârea de Guvern din cazul Belina, că DNA nu urmăreşte astfel de acte normative, dar când apar informaţii că ceva e în neregulă, se sesizează din oficiu.

Ca urmare a declaraţiilor lui Toader, DNA a sesizat CSM, apreciind că acestea sunt de natură să afecteze independenţa sistemului judiciar şi că ministrul a indus în opinia publică ideea că activitatea procurorilor nu se desfăşoară în limitele cadrului legal.

Ministrul Justiţiei neagă că ar fi propus ca Hotărârile de Guvern să aibă acelaşi statut ca legile şi Ordonanţele de Urgenţă

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a negat joi că i-ar fi propus premierului Mihai Tudose, în şedinţa de Guvern de miercuri, ca Hotărârile de Guvern să nu mai fie acte administrative, ci acte normative cu acelaşi statut ca legile şi Ordonanţele de urgenţă, ceea ce ar fi făcut ca miniştrii să nu mai fie traşi la răspundere pentru aprobarea acestor acte.

Toader a susţinut că afirmaţia conform căreia ar fi cerut ca hotărârile de guvern să aibă acelaşi regim juridic ca şi legile şi ordonanţele este incorectă.

"Ordonanţele şi legile au regim juridic diferit, efecte diferite şi emitenţi diferiţi. Afirmaţia e absolut incorectă", a argumentat ministrul.

Surse din Guvern declarau miercuri că Tudorel Toader vrea ca Hotărârile de Guvern să nu mai fie tratate ca acte adminstrative, principalii beneficiari ai unei astfel de decizii putând fi Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb. Shhaideh este acuzată în prezent de DNA de abuz în serviciu comis în perioada în care era secretar de stat la MDRAP, într-un dosar conform căruia, în 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private, susţin procurorii anticorupţie. În acelaşi dosar, DNA a cerut şi sesizarea Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de urmărire penală a actualului ministru al Fondurilor Europene Rovana Plumb, la data respectivă ministru al Mediului, care ar fi iniţiat Hotărârea de Guvern premergătoare pentru trecerea insulei de pe Dunăre din administrarea "Apelor Române” în cea a Consiliului Judeţean Teleorman.

Procurorii DNA spun că, în condiţiile în care Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului, "nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege”.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO