Dosarul "Belina", pe masa CCR. Premierul sesizează un conflict între DNA și Guvern

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 18:26
Categorie: Politic

Scandalul Belina se mută la Curtea Constituţională, aşa cum îşi doreşte liderul PSD Liviu Dragnea, supărat că doi dintre principalii săi colaboratori din guvern sunt bănuiţi de corupţie.

Premierul i-a cerut ministrului Justiţiei să redacteze o scrisoare pe care să o trimită la CCR, iar judecătorii să spună dacă există un conflict între puterea executivă şi procurorii anticorupţie. Marți seară, preşedintele Klaus i-a amintit lui Tudorel Toader că este totuşi ministru al Justiţiei, iar ultimele sale declaraţii publice sunt cel puţin nepotrivite.

Premierul Mihai Tudose ar vrea ca judecătorii Curţii Constituţionale să constate că există un conflict între DNA şi Guvern, pentru că procurorii au început anchetă în dosarul Belina.

Dacă CCR i-ar da dreptate, atunci procurorii ar putea închide dosarul fără să mai facă investigaţii şi fără să mai trimită cazul în instanţă. De formalităţi se va ocupa chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit unor surse politice şi guvernamentale.

Scandalul a izbucnit imediat ce DNA a anunţat că a început o anchetă care vizează doi miniştri: Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb. Cele două au promovat două hotărâri de guvern cu ajutorul cărora sute de hectare de teren şi luciu de apă din bazinul hidrografic al Dunării au trecut de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman.

Procurorii spun că s-au încălcat Constituţia şi Legea Apelor atunci când o proprietate exclusivă a statului şi-a schimbat proprietarul.

Tudorel Toader nu vede însă infracţiunea şi susţine că DNA nu poate cerceta o hotărâre de guvern. Şi totuşi, procurorii investighează nu una, ci două astfel de hotărâri, dar şi felul în care miniştrii s-au folosit de actele emise de guvern ca să transfere o proprietate.

Felul în care a reacţionat Tudorel Toadre l-a surprins şi pe preşedintele României.

Klaus Iohannis: "Domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiţiei. Or din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corectă, de exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată".

Chiar şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale crede că ministrul Justiţiei uită că judecătorii pot anula hotărârile de guvern dacă e cazul, aşa cum procurorii pot face la rândul lor o investigaţie penală.

"Dacă Hotărârea de Guvern s-a adoptat prin încălcarea legii şi s-a comis o infracţiune, normal ca cei care au făcut infracţiunea trebuie să răspundă. Este limpede că Ozana cea frumos curagatoare", a spus Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR.

Culmea, un caz asemănător, de transfer de proprietate între Compania Căile Ferate Române şi Consiliul local din Teiuş, a fost judecat de Curtea Constituţională acum un an, când era membru şi actualul ministru al Justiţiei.

Problema transferului de proprietate a suprafeţelor aflate în domeniul exclusiv al statului a fost tranşată încă de acum mai bine de un an de Curtea Constituţională, într-un caz similar afacerii Belina. Aşa că această schimbare spectaculoasă poate fi făcută exclusiv prin lege. Iar printre cei care au pus umărul la acea decizie se numără şi actualul ministru al Justiţie, Tudorel Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii îi va cere explicaţii ministrului Justiţiei în legătură cu declaraţiile referitoare la ancheta DNA. Dacă va considera că este cazul, CSM poate cere ca Tudorel Toader să fie cercetat de Inspecţia judiciară, înainte ca plenul să decidă dacă afirmaţiile lui au afectat independența sistemului judiciar.

Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina
Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea
Reacția Gabrielei Firea, întrebată dacă se teme de excluderea din PSD
Dragnea sugerează că s-ar putea întâmpla orice în cazul imunității lui Tăriceanu
Dragnea, reacție despre demisia ”foarte ciudată” a lui Negrescu: ”Altă întrebare!”
Lege pentru pedepsirea celor care nu respectă sancţiunea prestării de muncă în folosul comunităţii
Tăriceanu: Bănuiesc că, în momentul de faţă, suntem ascultaţi cu asiduitate eu, familia
Iohannis afirmă că are ”o mare îngrijorare”: ”Nu suntem pregătiți pentru așa ceva”
Victor Ponta
După incidentul grav din Brăila, Victor Ponta anunță că inițiază un proiect de lege
PNL propune înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă în scandalul Rise Project
Dragnea, despre afirmaţiile lui Iohannis privind demisia Guvernului: Fiecare cu obsesiile lui
Liviu Dragnea a venit cu încă o valiză. ”Iohannis i-a mințit pe români”
Liberalii propun ca angajații din privat să primească al 13-lea și al 14-lea salariu
MAE anunță că o parte din atribuțiile ministrului Negrescu vor fi preluate de altcineva