Dosarul "Belina", pe masa CCR. Premierul sesizează un conflict între DNA și Guvern

Ultimul update: Duminica 01 Octombrie 2017 18:28
Data publicarii: Miercuri 27 Septembrie 2017 18:26
Categorie: Politic

Scandalul Belina se mută la Curtea Constituţională, aşa cum îşi doreşte liderul PSD Liviu Dragnea, supărat că doi dintre principalii săi colaboratori din guvern sunt bănuiţi de corupţie.

Premierul i-a cerut ministrului Justiţiei să redacteze o scrisoare pe care să o trimită la CCR, iar judecătorii să spună dacă există un conflict între puterea executivă şi procurorii anticorupţie. Marți seară, preşedintele Klaus i-a amintit lui Tudorel Toader că este totuşi ministru al Justiţiei, iar ultimele sale declaraţii publice sunt cel puţin nepotrivite.

Premierul Mihai Tudose ar vrea ca judecătorii Curţii Constituţionale să constate că există un conflict între DNA şi Guvern, pentru că procurorii au început anchetă în dosarul Belina.

Dacă CCR i-ar da dreptate, atunci procurorii ar putea închide dosarul fără să mai facă investigaţii şi fără să mai trimită cazul în instanţă. De formalităţi se va ocupa chiar ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, potrivit unor surse politice şi guvernamentale.

Scandalul a izbucnit imediat ce DNA a anunţat că a început o anchetă care vizează doi miniştri: Sevil Shaiddeh şi Rovana Plumb. Cele două au promovat două hotărâri de guvern cu ajutorul cărora sute de hectare de teren şi luciu de apă din bazinul hidrografic al Dunării au trecut de la Apele Române la Consiliul Judeţean Teleorman.

Iohannis: Domnul Toader a confundat poziţia de ministru cu cea de profesor universitar

Procurorii spun că s-au încălcat Constituţia şi Legea Apelor atunci când o proprietate exclusivă a statului şi-a schimbat proprietarul.

Tudorel Toader nu vede însă infracţiunea şi susţine că DNA nu poate cerceta o hotărâre de guvern. Şi totuşi, procurorii investighează nu una, ci două astfel de hotărâri, dar şi felul în care miniştrii s-au folosit de actele emise de guvern ca să transfere o proprietate.

Felul în care a reacţionat Tudorel Toadre l-a surprins şi pe preşedintele României.

Klaus Iohannis: "Domnul Toader nu este profesor universitar în momentul acesta, ci este ministrul Justiţiei. Or din poziţia de ministru al Justiţiei, dacă a constatat că anumite lucruri nu sunt clarificate bine în justiţia românească, nu trebuia să facă afirmaţii teroretice, ci trebuie să vină cu un act prin care corectă, de exemplu, Codul de procedură civilă. Aşadar abordarea domnului ministru mi se pare inadecvată".

Chiar şi fostul preşedinte al Curţii Constituţionale crede că ministrul Justiţiei uită că judecătorii pot anula hotărârile de guvern dacă e cazul, aşa cum procurorii pot face la rândul lor o investigaţie penală.

"Dacă Hotărârea de Guvern s-a adoptat prin încălcarea legii şi s-a comis o infracţiune, normal ca cei care au făcut infracţiunea trebuie să răspundă. Este limpede că Ozana cea frumos curagatoare", a spus Augustin Zegrean, fost preşedinte al CCR.

Culmea, un caz asemănător, de transfer de proprietate între Compania Căile Ferate Române şi Consiliul local din Teiuş, a fost judecat de Curtea Constituţională acum un an, când era membru şi actualul ministru al Justiţiei.

Problema transferului de proprietate a suprafeţelor aflate în domeniul exclusiv al statului a fost tranşată încă de acum mai bine de un an de Curtea Constituţională, într-un caz similar afacerii Belina. Aşa că această schimbare spectaculoasă poate fi făcută exclusiv prin lege. Iar printre cei care au pus umărul la acea decizie se numără şi actualul ministru al Justiţie, Tudorel Toader.

Consiliul Superior al Magistraturii îi va cere explicaţii ministrului Justiţiei în legătură cu declaraţiile referitoare la ancheta DNA. Dacă va considera că este cazul, CSM poate cere ca Tudorel Toader să fie cercetat de Inspecţia judiciară, înainte ca plenul să decidă dacă afirmaţiile lui au afectat independența sistemului judiciar.

Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina

Război între ministrul Justiţiei şi DNA. Tudorel Toader o critică pe Kovesi în dosarul Belina

VIDEO PROTVPLUS.RO

Gabriela Firea

Condiția pusă de Gabriela Firea pentru a autoriza mitingul românilor din diaspora

Avertismentul lui Klaus Iohannis: Nu trebuie să devenim un exemplu negativ în Europa

Iohannis: Voi sesiza CCR în legătură cu Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor

Europarlamentarul Cătălin Ivan: ”Gabriela Firea nu este decât un Liviu Dragnea cu fustă”

Prima declaraţie a premierului Viorica Dăncilă despre întâlnirea cu preşedintele Iohannis

Ministrul Teodorovici, despre amnistia fiscală: ”Nu e pentru a salva pe cineva”

preț gaze, evoluție

Guvernul vrea să plafoneze prețul gazelor naturale. Reacția producătorilor: Un mesaj populist

Adrian Severin: Serviciile secrete ar trebui să știe pe ce căi a corupt Comisia de la Veneția

Guvernul nu a adoptat nicio OUG pe Justiţie. S-a discutat despre autostrada Ploieşti-Braşov şi noile stadioane

Nicușor Dan o acuză de minciună pe Firea: A inclus în bilanț proiecte care nu există

Președintele UDMR, despre o OUG privind grațierea: ”Nu există un astfel de proiect”

Ce a discutat premierul Dăncilă cu președintele Iohannis. Comunicatul oficial