Toader lucrează la o nouă OUG prin care vrea să modifice iar codurile penale
Peste o mie de hotărâri definitive pronunţate de completurile de 5 judecători ale Instanţei Supreme ar putea fi anulate. Şi tot atâtea procese ar trebui reluate din faza apelului.
Ministrul Justiţiei Tudorel Toader lucrează la o nouă ordonanţa de urgenţă prin care intenţionează să modifice iar codurile penale.
Practic, toţi cei condamnaţi după 2014 vor putea cere anularea deciziilor, pe motiv că instanţele au fost nelegal compuse. Între aceştia şi liderul PSD Liviu Dragnea care a primit 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul "Referendumul".
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Oficial, Ministrul Justiției este în concendiu de odihnă, dar la Minister a lăsat unui grup de experți un proiect de ordonanță de urgență, sau poate două, nu este lămurit acest detaliu, care să facă referiri la modificări noi, substanţiale ce ar urma să fie aduse Codurilor Penale.
Ele visează între altele chestiuni ce ţin de eliberarea condiţionată, de reducerea pedepselor pentru cei care ar urma să achite prejudiciile sau de reducerea termenelor de prescripție care ar implica inclusiv scăparea de pedeapsă. Una dintre modificările vizate de această ordonanță de urgență se referă la repunerea în termen a celor care au fost condamnaţi de completurile de 5 judecători, asta după ce, se ştie, au putut să conteste prin căi extraordinare de atac doar cei care au fost condamnaţi de completurile de 5, dar s-au aflat în termen, au primit de curând acea decizie de condamnare.
Aşa că, dacă va fi adoptată această OUG în termen de 60 de zile, toți cei care au fost condamnaţi de aceste completuri declarate nelegal compuse de Curtea Constituţională vor putea contesta şi cere anularea condamnărilor şi implicit rejudecarea proceselor în faza de apel.
Cam 1000 de dosare spun surse de la Înalta Curte s-ar încadra la această prevedere. Până la această oră Ministerul Justiţiei și Tudorel Toader nu au oferit explicaţii legate de avizele pe care ar uma să le ceară sau dacă ar supune dezbaterii publice un asemenea proiect. Un lucru este cert sunt deja voci critice la adresa proiectului care afirmă că cel puţin o parte din aceste modificări ar risca să fie declarate neconstituţionale.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!