Raportul Inspecţiei Judiciare după controlul la DNA, discutat azi de CSM

×
Codul embed a fost copiat

Secţia pentru procurori a CSM discută miercuri Raportul Inspecţiei Judiciare, în urma controlului făcut la DNA. Urmează să-şi prezinte punctul de vedere si inspectorii judiciari care au realizat controlul.

Secţia pentru procurori a CSM are miercuri pe ordinea de zi Raportul Inspecţiei Judiciare în urma controlului făcut la DNA, urmând să-şi prezinte punctul de vedere inspectorii judiciari Elena Rădescu, Mihaela Florina Focică, Cornelia Irina Prisăcariu şi Daniela Sanda Mateş.

"Raportul Inspecţiei Judiciare nr. 5115/IJ/982/DIP/2017 având ca obiect „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat”. Punctul de vedere al doamnelor inspector judiciar: procuror Elena Rădescu, procuror Mihaela Florina Focică, procuror Cornelia Irina Prisăcariu şi procuror Daniela Sanda Mateş", este primul punct pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Secţiei pentru procurori a CSM.

Raportul IJ a fost transmis CSM în 5 octombrie, iar în 13 octombrie şefa DNA Laura Codruţa Kovesi şi-a prezentat punctul de vedere cu privire la document. De asemenea, înaintea ei a fost audiată Elena Rădescu, cea care a condus echipa echipa de inspectori, iar în 16 octombrie a fost audiat inspectorul şef adjunct al IJ Gheorghe Stan.

Citește și
Tudorel Toader
Tudorel Toader vrea să treacă Inspecția Judiciară sub controlul său
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Inquam

Kovesi a criticat raportul şi a susţinut, în faţa procurorilor, că raportul de control nu este unitar, concluziile inspectorilor judiciari pe acelaşi subiect fiind diferite, că există o lipsă de metodologie în redactarea raportului şi că unii inspectori din echipa de control au semnat în totalitate raportul, însă alţii au semnat doar anumite file.

De asemenea, ea a spus că raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea conducerii Direcţiei Naţionale Anticorupţie conţine multe menţiuni neadevărate şi eronate, explicând că este "total neadevărată” menţiunea conform căreia au crescut cu 87 la sută achitările în dosare.

Şefa DNA a mai spus că analiza IJ a fost superficială, procurorilor fiindu-le imputate chestiuni nereale. În plus, a susţinut şefa DNA, s-a verificat inclusiv activitatea biroului de presă, însă inspectorii au verificat un alt site decât cel al Direcţiei Naţionale Anticorupţie. "Revenind la modalitatea superficială în care s-a redactat acest raport, s-a verificat activitatea biroului de presă. Nici măcar site-ul DNA nu a fost scris corect. O să vedeţi, ei au verificat ce se pune pe site-ul dna.ro. Or, site-ul nostru este pna.ro, deci s-a greşit o literă. Şi mă întreb, cum să ai un control şi să nu ştii ce ai controlat şi să treci asemenea erori”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

Ea a mai susţinut că inspectorii au verificat anumite dosare şi anumite activităţi. Ea le-a prezentat procurorilor un bileţel pe care a spus că l-a găsit în nişte documente care au fost verificate anterior de inspectori şi pe care sunt trecute două numere de dosare, unul dintre ele fiind foarte important.

Gheorghe sta a susţinut că prin afirmaţiile făcute de şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, la adresa Inspecţiei Judiciare s-a încercat să se inducă public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile cu obiectivitate şi imparţialitate, ceea ce este departe de adevăr. Totodată, Stan a admis că nu a fost un control unitar, din cauza coordonatorului echipei, Elena Rădescu, care a avut un "comportament autoritar, impulsiv şi neprincipial faţă de colegi".

El a spus, totuşi, că afirmaţiile privind lipsa unui control unitar şi a unui raport armonizat sunt pe jumătate adevărate pentru că "o parte a echipei de control a avut anumite opinii şi a aplicat regulamentul cum a dorit", situaţia fiind cauzată de coordonatul echipei de control, Elena Rădescu.

"Este regretabil ce s-a întâmplat. Am ajuns la conlcuzia ca această stare s-a datorat coordonatorului echipei, doamna inspector Elena Rădescu, dar şi atitudinii conducerii DNA pe tot parcursul verificărilor. Mi-e greu să înţeleg de ce un inspector cu experienţă de pesste 30 de ani (n.r. - Elena Rădescu) a adoptat un astfel de comportament autoritar, impulsiv, neprincipial faţă de colegi şi faţă de conducerea Inspecţiei Judiciare şi este prima dată când doamna inspector a avut o astfel de atitudine sfidătoare faţă de colegi (...) Prin acest comportament, doamna inspector a adus prejudicii, cu scopul decredibilizării instituţiei", a mai afirmat Gheorghe Stan.

El a mai spus că Elena Rădescu a mers la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei şi fără a anunţa conducerea Inspecţiei Judiciare, aşa cum prevede regulamentul.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Kovesi: Inspecția Judiciară spune că a verificat ce pune DNA pe site, dar site-ul nu e cel corect
Kovesi: Inspecția Judiciară spune că a verificat ce pune DNA pe site, dar site-ul nu e cel corect

Șefa Direcției Naționale Anticorupție (DNA), Laura Codruța Kovesi, a criticat, vineri, Inspecția Judiciară, în fața secției de procurori a CSM, precizând că inspectorii au verificat alt site decât cel al instituției.

Tudorel Toader vrea să treacă Inspecția Judiciară sub controlul său
Tudorel Toader vrea să treacă Inspecția Judiciară sub controlul său

Ministrul Tudorel Toader a anunțat, vineri, că va propune trecerea Inspecției Judiciare sub controlul Consiliului de Management Strategic, format și coordonat de Ministerul Justiției.

Scandal între DNA și Inspecția Judiciară, privind raportul care evaluează activitatea lui Kovesi
Scandal între DNA și Inspecția Judiciară, privind raportul care evaluează activitatea lui Kovesi

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a reușit să „eficientizeze activitatea” instituției și să formeze „un colectiv omogen”, arată concluziile provizorii ale controlului efectuat de Inspecția Judiciară la Direcția Națională Anticorupție.

Procurori DNA, cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru modul în care au anchetat dosarul privind OUG 13
Procurori DNA, cercetaţi de Inspecţia Judiciară pentru modul în care au anchetat dosarul privind OUG 13

Inspectia Judiciară a anunţat că a declanşat o acţiune disciplinară împotriva procurorilor DNA Marius Bulancea, Paul Dumitriu şi Jean Uncheselu.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.