Pagubă de 7 milioane euro dată de o rețea de escroci români. Cum îi păcăleau pe oameni să le trimită banii

×
Codul embed a fost copiat

Mai multe companii şi instituţii de stat din România şi Spania au fost păcălite de nişte escroci români, cărora le-au plătit nu mai puţin de 7 milioane de euro.

Contabilii instituţiilor erau contactaţi prin telefon şi email şi îndrumaţi să achite facturile restante, pe care le aveau faţă de diverse firme în alte conturi decât cele ştiute. Banii erau scoşi apoi de oameni sărmani, controlaţi de infractori. Aceştia au pus pe picioare o organizaţie criminală cu 300 de membri, care a acţionat în ultimii 6 ani.

Procurorii DIICOT au descins în forţă în vila a liderului grupării criminale. Operaţiunea a fost supravegheată din elicopter.

Anchetatorii au percheziţionat locuinţa lui Adrian Deaconu, situată într-o zonă rezidenţială din Râmnicu Vâlcea. Vila cu o valoare de piaţă estimată la peste 1 milion de euro ar fi fost construită cu bani obţinuţi din fraude bancare, bănuiesc anchetatorii.

În imobil, procurorii DIICOT au găsit sute de mii de lei, carduri dar şi documente privind tranzacţiile bancare.

Citește și
justiție
CCR a admis sesizarea ÎCCJ împotriva reducerii vechimii procurorilor DNA şi DIICOT
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Ancheta arată modul de operare al organizaţiei. Unii dintre membrii aveau misiunea să contacteze diverse companii de stat şi să se recomande drept angajaţi ai furnizorilor cu care acestea colaborau. Le spuneau că şi-au schimbat conturile bancare şi pentru că totul să pară credibil reveneau în urma apelului cu un email cu noile date.

Pentru impresia de autenticitate, mailul reproducea exact antetul şi semnătura furnizorilor oficiali. Instituţiile de stat nu au făcut, din păcate, verificări suplimentare şi au virat banii acolo unde li s-a cerut. Păgubite sunt mai multe companii din străinătate, în special din Spania, dar şi din România, cum ar fi, printre altele, Nuclear Electrică sau Imprimeria Naţională.

Conturile bancare folosite de organizaţia criminală erau deshise de numele unor persoane, racolate în acest scop, şi care erau plătite cu sume cuprinse între 50 şi 500 de lei fiecare. Oamenii aveau o singură misiune, ca banii primiţi să fie transferaţi mai departe, în alte conturi.

De acolo, o altă aripă a grupării scotea de la bancomate diverse sume.

Sistemul de fraudare a funcţionat în 7 state europene şi în România timp de 5 ani. Aşa, s-au strâns nu mai puţin de 7 milioane de euro, zeci de companii figurând acum pe lista celor păgubite.

Peste 400 de mii de lei ar fi deturat numai de la Imprimeria Naţională şi încă 300 de mii de lei de la Nuclear Electrică. Păgubite au fost însă şi Casa Naţională de Pensii, Regia de Transport Timişoara sau Compania Municipală de Consolidări din Capitală.

Cei 300 de suspecţi au fost audiaţi. Liderul grupării a ajuns şi el la sediul central DIICOT, alături de alte 20 de persoane.

Ca să nu picaţi în plasa escrocilor, autorităţile vă recomandă ca atunci când cineva vă solicită să efectuaţi o plată într-un alt cont decât cel obişnuit, să verificaţi această schimbare cu banca sau cu firma cu care aveţi contract. Dacă vreo firmă se regăseşte în această situaţie, procurorii DIICOT le cer reprezentanţilor acesteia să îi contacteze.

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Operațiune mamut a DIICOT: peste 1.000 de mașini și imobile sechestrate într-un dosar de contrabandă cu țigări la Arad
Operațiune mamut a DIICOT: peste 1.000 de mașini și imobile sechestrate într-un dosar de contrabandă cu țigări la Arad

DIICOT a pus sechestru pe mai bine de 1.000 de mașini, terenuri, locuințe și acțiuni la societăți comerciale într-un dosar de contrabandă cu țigări la Arad, în care au fost făcute aproape 160 de percheziții.

CCR a admis sesizarea ÎCCJ împotriva reducerii vechimii procurorilor DNA şi DIICOT
CCR a admis sesizarea ÎCCJ împotriva reducerii vechimii procurorilor DNA şi DIICOT

Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în legătură cu modificările privind transferul magistraţilor şi reducerea vechimii procurorilor de la DNA şi DIICOT.

Operațiunea Bergamo: descinderi în Iași și Suceava, într-un dosar de crimă organizată prezentat de ”România, te iubesc”
Operațiunea Bergamo: descinderi în Iași și Suceava, într-un dosar de crimă organizată prezentat de ”România, te iubesc”

Patru persoane au fost reținute în Iași în urma unei acțiuni comune a polițiștilor și procurorilor DIICOT, împreună cu carabinierii italieni. Un alt suspect a ajuns după gratii, în Peninsulă, într-un dosar de trafic de persoane și spălare de bani.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.