Operațiunea Bergamo: descinderi în Iași și Suceava, într-un dosar de crimă organizată prezentat de ”România, te iubesc”
Patru persoane au fost reținute în Iași în urma unei acțiuni comune a polițiștilor și procurorilor DIICOT, împreună cu carabinierii italieni. Un alt suspect a ajuns după gratii, în Peninsulă, într-un dosar de trafic de persoane și spălare de bani.
Gruparea acționa în Bergamo și, potrivit anchetatorilor, a exploatat sexual 20 tinere în perioda 2015-2019. Victimele erau forțate să se prostitueze.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Realizatorii de la „România, te iubesc” au vorbit cu unele dintre ele, într-o anchetă despre rețelele de traficanți români de carne vie din Italia, asemănate cu sindicatele Mafiei.
Carabinierii Comandamentului Regional din Bergamo, împreună cu polițiști români de la Crimă Organizată, coordonați de procurori DIICOT, au făcut percheziții în cinci locuințe din Iași și Suceava.
"- Bună dimineața, de la Poliție....
- Nimeni, singură. Dar ce s-a întâmplat?
- Vă explicăm imediat".
Patru suspecți au ajuns în arest, la noi.
Perchezițiile au vizat completarea probelor într-un dosar penal de trafic de persoane și proxenetism. Anchetatorii români și italieni au cooperat în "Operațiunea Bergamo", pornită în 2019, când au fost făcute 18 percheziții - opt la noi și zece în Italia.
Nouă persoane au fost arestate atunci, printre care și liderul din Pașcani al grupării - Constantin Adrian Murariu. Toate au fost condamnate ulterior în Italia la închisoare între 7 și 12 ani.
Anchetatorii DIICOT spun că 20 de fete - majore și minore - au fost forțate să se prostitueze, la noi, în Pașcani, dar și în Italia, în Bergamo.
Pe lânga prostituție, victimele erau obligate să împrumute bani de la membrii grupării pentru a-și asigura traiul zilnic. Pentru aceste sume, suspecții le cereau dobânzi lunare de 30 la sută.
Povestea grupării românești din Bergamo a fost prezentată în emisiunea "România, te iubesc". Una dintre victime abia ajunsese în Italia, ademenită de o suspectă cu promisiunea unui loc de muncă.
Câștigau cel puțin 60.000 de euro pe an de pe urma unei singure fete
Victimă: "Mi-a spus că e secretară la o firmă de avocatură, că are propria casă cumpărată și voi sta cu ea, nu voi plăti nimic și voi lucra la un bar".
În schimb, imaginile de pe camerele de supraveghere arătau că tânără a fost dusă direct într-un apartament unde erau ținute fetele obligate să se prostitueze. Iar proxeneții au obligat-o și pe ea să își vândă trupul și să le dea banii.
"- A zis că ceva dulce.
- Videochat?
- Nu, prietenul ei a zis că ceva și mai dulce! Că e simplu, se fac bani ușor, nu trebuie să îți rupi spatele! Seara m-a dus pe strada aia, la periferie! Nu voiam să fac așa ceva. Nu vrei să te las aici jos, să vezi ce te răcorești…".
"Ele nu intră în posesia sumelor de bani, traficanții le amână, le tot amână, să le invoce cheltuieli fictive și astfel ajung exploatate ani de zile și la final sumele de bani să nu fie la ele, nici relațiile în care au investit".
Câștigul de pe urma fiecărei fete era consistent.
Lucrător BCCO: "De la 60.000 de euro pe an, în sus. Chiar și în cazurile acelea de jumătate- jumătate, din jumătatea ta plătim aia, aia, aia și tu rămâi cu te miri ce. Se spune că a făcut 80.000 de euro într-un an, ea a dispus de 2.000, 2.500 de euro. Restul banilor… ăsta e cazul de jumi-juma".
Italia este una dintre destinațiile cele mai profitabile pentru traficanți.
Prostituția nu este incriminată în peninsulă, fiind practicată pe stradă, în văzul lumii, iar grupările de crimă organizată formate din români sunt asemănate cu sindicatele Mafiei.
Alfredo Fabrocini, comisar șef Operațiuni Speciale Italia: "Sunt organizații mai complexe, care sunt structurate pe verticală, cu legături externe, au elemente similare cu organizațiile criminale din Italia, faimoasa Mafia".
Operațiunea Bergamo continuă, în Italia și România.