Iohannis s-a răzgândit și a numit în funcții procurori pe care inițiat i-a respins
Klaus Iohannis a semnat, marţi, decretele de numire în funcţii pentru o serie de procurori pe care iniţial i-a respins pentru că nu îndeplineau condiţiile legale şi pe care Tudorel Toader i-a propus în acelaşi timp cu nominalizarea Adinei Florea.
Astfel, potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, citat de News.ro, Klaus Iohannis, a semnat marţi următoarele decrete:
- Decret pentru numirea doamnei Antonia-Eleonora Constantin în funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea doamnei Iuliana Nedelcu în funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea doamnei Elena Giorgiana Hosu în funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea domnului Bogdan Felician Voicu în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a traficului de droguri din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea domnului Doru-Gabriel Stoica în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de terorism şi a criminalităţii informatice din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de 3 ani;
- Decret pentru numirea doamnei Alina Albu în funcţia de procuror-şef al Secţiei de combatere a criminalităţii organizate din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, pe o perioadă de 3 ani.
În noiembrie anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a respins numirea Adinei Florea la conducerea DNA. De asemenea, şeful statului a respins alte patru numiri pentru funcţii de conducere în Parchetul ICCJ şi la DIICOT. În toate cele cinci cazuri, preşedintele a considerat că nu sunt întrunite condiţiile de legalitate. Prevederile invocate de preşedinte se referă la colaborarea cu serviciile de informaţii şi la existenţa unui interes personal al celor numiţi în funcţii de conducere.
Astfel, Iohannis a refuzat următoarele numiri: Adina Florea, pentru funcţia de procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie; Florena-Esther Sterschi, pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de resurse umane şi documentare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Elena Giorgiana Hosu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism; Iuliana Nedelcu, pentru funcţia de procuror-şef adjunct al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie; Antonia-Eleonora Constantin, pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei Judiciare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dintre aceste propuneri, doar Adina Florea şi Florena-Esther Sterschi au avut aviz negativ din partea Secţiei pentru procurori a CSM, în timp ce Elena Giorgiana Hosu, Iuliana Nedelcu şi Antonia-Eleonora Constantin aveau aviz pozitiv, pentru ultimele două existând unanimitate.
Ulterior, CSM a precizat că procedura legală a fost respectată, iar CNSAS a explicat care este stadiul verificărilor pentru aceste nominalizări.
În 27 decembrie 2018, Tudorel Toader i-a trimis din nou preşedintelui toate aceste propuneri.
De asemenea, în 5 februarie, ministrul Justiţiei a anunţat că i-a trimis preşedintelui Klaus Iohannis trei propuneri de numire în funcţia de procuror şef în cadrul DIICOT. El i-a propus pe Doru-Gabriel Stoica la Secţia de combatere a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism, Bogdan Felician Voicu la Secţia de combatere a traficului de droguri şi pe Alina Albu la Secţia de combatere a criminalităţii organizate.