Liviu Dragnea, sechestru de peste 127 milioane de lei în dosarul TelDrum. Huiduieli și îmbrânceli la DNA

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea a ajuns, marţi seară, la ora 17:30, la DNA, unde a fost anunţat de către procurorii anticorupţie că i-a fost pus sechestru pe bunuri în dosarul Tel Drum.

El a fost primit cu huiduieli de mai multe persoane care au strigat ”Demisia!”. De asemenea, în faţa DNA s-au aflat câteva zeci de membri ai PSD, aşa cum s-a întâmplat şi în 13 noiembrie, când Dragnea a fost la DNA pentru a fi anunţat că este urmărit penal. Totodată, jandarmii au fost mobilizaţi în număr mare.

UPDATE 18:10 Potrivit unui comunicat DNA, a fost instituit ”sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de Liviu Dragnea în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie”.

Comunicatul DNA:

”În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 1056 din 13 noiembrie 2017, privind suspiciunea constituirii unui grup infracțional organizat în vederea obținerii frauduloase a unor sume de bani prin contracte finanțate cu bani publici, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în conformitate cu art. 249 C. proc. pen. și art. 20 din Legea 78/2000, au instituit măsuri asigurătorii asupra bunurilor mobile și imobile deținute de următorii suspecți:
DRAGNEA NICOLAE-LIVIU, președintele al Consiliului Județean Teleorman la data faptelor – sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani din conturile bancare, precum și asupra sumelor de bani datorate acestuia cu orice titlu, de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de chirie,
NEDA FLOREA, reprezentant al SC Tel Drum SA - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 31.343.799,19 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu de către terțe persoane, inclusiv sumele datorate cu titlu de dividende,
BĂȚĂUȘ MUGUR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman la data faptelor - sechestru asigurător până la concurența sumei de 127.547.366,34 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, asupra acțiunilor și părților sociale deținute de acesta în cadrul persoanelor juridice de drept privat, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare, asupra sumelor de bani datorate acestuia de către terțe persoane,
PIPEREA VICTOR, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 63.999.908,88 lei asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane,
PREDESCU MARIN, funcționar în cadrul Consiliului Județean Teleorman, la data faptelor - sechestru asigurător și poprire asigurătorie până la concurența sumei de 32.203.658,27 lei, asupra tuturor bunurilor mobile și imobile, acțiunilor și părților sociale deținute de acesta, asupra sumelor de bani existente în conturile bancare deținute de acesta, asupra sumelor de bani datorate cu orice titlu, de către terțe persoane.

Citește și
liviu dragnea
Prima reacție a lui Liviu Dragnea, după ce DNA a început o nouă urmărire penală pe numele său
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Aceste măsuri asigurătorii au fost dispuse de procurorii anticorupție, în vederea recuperării prejudiciilor și prin raportare la infracțiunile reținute în sarcina suspecților menționați, în funcție de participarea fiecăruia la infracțiunile de care sunt suspectați.
Prejudiciul estimat în cauză, până în acest moment, ca urmare a săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene (2 infracțiuni) și abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite (2 infracțiuni) este de 127.547.366,34 lei, fiind compus din:
- suma de 32.203.658,27 lei (echivalentul a 6.930.138 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 506,
- suma de 63.999.908,88 lei (echivalentul a 13.772.603 euro) reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene cu privire la proiectul de reabilitare a DJ 701,
- suma de 5.742.872,19 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 506,
- suma de 25.600.927 lei reprezentând prejudiciul stabilit în cazul infracțiunii de abuz în serviciu cu privire la atribuirea contractului de lucrări în cazul DJ 701.
Până în acest moment, nici autoritatea de management (Ministerul Dezvoltării Regionale și Fondurilor Europene) nu s-a constituit parte civilă cu privire la sumele ce ar fi fost obținute nelegal din fonduri europene de peste 20 milioane euro), nici Consiliul județean Teleorman nu s-a constituit parte civilă cu privire la prejudiciul ce ar fi fost produs prin infracțiunile de abuz în serviciu ( peste 31 milioane lei).

La data de 21 noiembrie 2017, suspecților li s-a adus la cunoștință conținutul ordonanței privind dispunerea măsurilor asigurătorii, în conformitate cu dispozițiile CPP.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

UPDATE 18:00 Liviu Dragnea a plecat de la DNA, după ce procurorii i-au adus la cunoștință că s-a instituit sechestru pe o parte din avere, în dosarul TelDrum.

Liderul PSD n-a făcut declarații nici la plecarea de la DNA 

UPDATE 17:30 Liviu Dragnea a ajuns la DNA.

Între timp, în fața instituției s-au adunat și protestatari, care au strigat ”Demisia! Demisia!” în momentul în care Dragnea a intrat în instituție.

Liviu Dragnea nu a făcut nicio declarație.

Liderul PSD şi-a făcut cu dificultate loc prin mulţime şi printre jurnalişti, flancat de jandarmi.

UPDATE 17:15 Zeci de susținători s-au adunat la această oră în față sediului DNA, unde este așteptat să sosească șeful PSD, Liviu Dragnea. Printre aceștia și secretarul general al PSD, deputatul Marian Neacșu, care a declarat că "o suma de colegi" a lui Liviu Dragnea "au simțit nevoia să vină aici".

Potrivit corespondentului Știrilor ProTV, Liviu Dragnea a plecat, în urmă cu câteva minute, de la biroul său spre DNA.

Numărul jandarmilor a fost suplimentat înainte ca Liviu Dragnea să ajungă la DNA. Aproximativ 20 de jandarmi sunt acum la fața locului.

UPDATE 13:10 Liviu Dragnea a anunţat că va merge la DNA pentru a lua în primire sechestrul. "Noi încă mai credeam că putem fi o ţară normală, unde nu afli din presă lucrurile astea. Am fost făcut ţap ispăşitor la referendum", a spus Dragnea, referindu-se la dosarul în care a fost condamnat penal definitiv. "Acum sunt folosit ca mijloc pentru a bloca legile justiţiei, de către oameni care ascund. Sunt doar un om, cu faţă, cei care sunt împotriva mea se ascund, dar crucifică oameni". Dragnea a lăsat de înţeles că PSD va modifica legile justiţiei, pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete.

"Urmează probabil şi sechestru pe viaţă", a spus liderul PSD. "Nu DNA e cea mai importantă instituţie din România".

Suspecții din dosarul TelDrum sunt așteptați marți la sediul DNA pentru a lua la cunoștință sechestrul impus de anchetatori în acest caz, au precizat surse judiciare. Între cei chemaţi de procurori ar putea fi chiar şi liderul PSD, Liviu Dragnea, însă nicio sursă oficială nu a confirmat informaţia.

Marţi ar putea fi momentul în care procurorii anti-corupţie instituie sechestrele asiguratorii asupra averilor deţinute de cei inculpaţi în dosar, fie că e vorba de proprietpţi, fie de bani în conturi. Prejudiciul ar fi uriaş: 21 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene şi 30 de milioane de lei din bugetul României

Pe numele lui Dragnea există 5 capete de acuzare: de la abuz în serviciu, la fraudă cu fonduri europene şi constituirea unui grup infracţional organizat. Din postura sa de lider politic, spun procurorii, al treilea om în stat ar fi accesat contracte importante din bani publici. Ba chiar ar fi fraudat fonduri europene, astfel încât parte din câştigurile ″TelDrum″⁣, s-ar fi întors în buzunarele sale. 21 de milioane de euro şi 30 de milioane de lei este prejudiciul estimat.

Este pentru prima oară când se recunoaşte oficial legătura lui Liviu Dragnea cu TelDrum, o companie abonată la contracte publice şi la finanţări, inclusiv europene, considerate frauduloase.

Procurorii spun despre compania TelDrum că ar fi fost privatizată la începutul anilor 2000, pentru ca Liviu Drangea să obţină controlul asupra societății, prin interpuşi. Ar fi avut alături mai mulţi apropiaţi din consiliul judeţean şi oameni de afaceri.

Al doilea pas făcut de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman ar fi fost să cumpere un utilaj foarte scump, de 30 de milioane de lei, pentru asfaltarea drumurilor. Apoi, spun procurorii, l-ar fi cedat firmei TelDrum, care a câştigat mai multe contracte de reabilitare a unor drumuri judeţene, pentru că era singura care avea acest utilaj.

De altfel, anchetatorii spun că Dragnea şi alţi opt apropiaţi ar fi aranjat licitaţiile, ar fi modificat dosarele şi ar fi umflat facturile. Şeful PSD este suspectat şi că ar fi pus în funcţii cheie din administraţia centrală colaboratorim ca să aibă acces la informaţii confidenţiale despre contracte şi finanţări.

Parte din câştiguri, susţin procurorii, s-ar fi întors apoi la familia Dragnea şi sub formă de donaţii către Partidul Social Democrat. Valentin Dragnea ar fi primit bani, inclusiv o maşină scumpă pe care partenerii tatălui i-ar fi îmbunătăţit-o. Bombonica, fosta soţie a lui Dragnea, ar fi primit în folosinţă un imobil, în timp ce Liviu Dragnea ar fi primit personal, în doar 12 luni, 2 milioane şi jumătate de lei.

Liviu Dragnea se consideră nevinovat.

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Ponta răspunde la acuzaţia că l-a
Ponta răspunde la acuzaţia că l-a "turnat" pe Dragnea: "Să minţi sub jurământ e infracţiune"

Conflictul dintre fostul şi actualul lider al PSD se intensifică după ce au apărut informaţii pe surse referitoare la faptul că Ponta ar fi printre cei l-ar fi denunţat pe Dragnea la DNA.

Prima reacție a lui Liviu Dragnea, după ce DNA a început o nouă urmărire penală pe numele său
Prima reacție a lui Liviu Dragnea, după ce DNA a început o nouă urmărire penală pe numele său

Președintele PSD Liviu Dragnea a organizat o conferință de presă în care a anunțat că respinge toate acuzațiile formulate de DNA la adresa sa, în al 3-lea dosar penal pe numele său.

DNA cercetează un alt dosar în care firma Tel Drum este pusă sub acuzare, pe lângă dosarul lui Dragnea
DNA cercetează un alt dosar în care firma Tel Drum este pusă sub acuzare, pe lângă dosarul lui Dragnea

Procurorii DNA au în curs de cercetare, la acest moment, un alt dosar în care firma Tel Drum este chiar pusă sub acuzare, pe lângă dosarul în care a fost începută urmărirea penală împotriva lui Liviu Dragnea şi a altor opt persoane.

Dragnea, contrazis de CJ Teleorman: „Nu se poate pescui pe Insula Belina fără acordul TelDrum“
Dragnea, contrazis de CJ Teleorman: „Nu se poate pescui pe Insula Belina fără acordul TelDrum“

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a susținut că oricine poate pescui pe insula Belina, însă e contrazis de Consiliul Judeţean Teleorman.

Recomandări
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea
Dmitro Kuleba: Era păcii în Europa s-a încheiat. Trebuie să-şi sporească apărarea

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, salută pachetul de ajutor din partea SUA în valoare de 61 miliarde de dolari.

 

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.