Deținuții care au stat în condiții improprii vor fi despăgubiți. Ce sume ar putea primi

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Joi 14 Martie 2019 19:56
Data publicarii: Joi 14 Martie 2019 11:10
Categorie: Justitie

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a susținut, joi, că România este obligată de decizia CEDO să ofere bani deținuților ținuti în condiții necorespunzătoare.

Toader a explicat că vor primi despăgubiri doar deținuții care s-au adresat CEDO.

Totuși, a evitat să precizeze despre ce sume este vorba. Inițial, se vorbea de 5 lei pe zi.

Se estimează că aproximativ 3.200 de deținuți ar putea fi despăgubiți.

Suma finală ar putea fi de ordinul zecilor de milioane, bani care vor fi plătiți în tranșe.

N-aş vrea să apară ceea ce a apărut deja într-o anumită perioadă, faptul că ne gândim să dăm bani celor care au fost deţinuţi, care au executat pedepse în condiţii necorespunzătoare. Este o obligaţie care rezultă din hotărârea pilot pronunţată de CEDO. Suntem pe locul 2 la numărul de sesizări împotriva statului român la CEDO şi în decizia pilot, Curtea ne cere să găsim remedii pentru cei care s-au adresat Curţii.

Prin urmare, vom lua în considerare pe cei care au cauze pe rol la CEDO, dintre cei care s-au plâns în termenul legal de 6 luni. Nu ne gândim la un interval să ne ducem până în 2012, să vedem cine şi cum a fost deţinut, să-i conferim suma de bani. Sumă se referă, după cum a statuat CEDO, cum a procedat Italia şi Ungaria, se referă la cei care au acţiuni pe rolul CEDO. Şi, cum zilele trecute am primit de la grefa CEDO, proiectul de lege este aproape finalizat, probabil în decurs de o săptămână voi merge la grefa CEDO pentru a vedea categoriile celor îndreptăţiţi la astfel de despăgubiri şi suma rezonabilă pe care statul român se poate angaja să o plătească, chiar dacă se va apela ca şi în alte împrejurări la o despăgubire sau plată eşalonată.

Tudorel Toader a vorbit și despre penitenciarele care vor fi construite.

Avem în vedere respectarea şi realizarea obiectivelor din foaia de parcurs pe care am prezentat-o personal şi cu domnul director Dobrică, și cu domnul secretar de stat Costea şi mulţi alţi colegi, am prezentat-o la CEDO pe de-o parte, la grefa CEDO pe de altă parte, foaie de parcurs care cuprinde aproape în egală măsură activităţile graficul activităților pe care le avem de realizat în vederea îndeplinirii cerinţelor hotărârii pilot referitoare la condiţiile de detenţie, să le spunem chiar condiţiile neceorespunzatoare din penitenciare.

Avem în vedere adoptarea strategiei naţionale de probaţiune, iar la ultima şedinţă de Guvern, Ministerul Finanţelor a fost împuternicit prin memorandum să negocieze acel împrumut de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare, o sumă semnificativă, de 177 de milioane de euro, la care se adaugă 45 de milioane de euro - contribuţia statului român.

Cele 4 obiective pe care trebuie să le îndeplinim prin respectivă sumă se referă la cele 2 penitenciare de la Berceni, cu o capacitate de 1000 locuri de detenţie, de la Unguriu, Buzău, cu o capacitate de 900 de locuri, acel instituții de formare continuă a poliţiştilor de penitenciare pe o parte, a consilierilor de probaţiune pe de altă parte, institut care în bună măsură este fizic realizat pe structura fostului parchet naţional anticorupţie, la Pantelimon.

Personal, apreciez că dintre cei care au beneficiat de liberarea pe recurs compensatoriu, astfel cum datele au fost prezentate, majoritatea au beneficiat trecând prin filtrul instanţei de judecata prin liberare condiţionată şi o mică parte a beneficiat prin împlinirea termenului considerate 6 zile la 30 necorespunzătoare ca fiind executate.

În acelaşi timp, în spaţiul public au circulat şi varianta corectă şi multe alte variante, a prezentat domnul director Dobrică faptul că dintre beneficiarii recursului compensatoriu, pe liberare condiţionată sau pe împlinirea termenului considerată pedeapsa ca fiind executată, 5,02% au recidivat, pentru că, subliniez acest aspect, pentru că în spaţiul public au apărut accente neadecvate, în sensul că beneficiarii legii recursului compensatoriu au revenit în majoritatea lor în penitenciare.

Toader a început procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României
Toader a început procedura de selecţie pentru numirea noului procuror general al României
VIDEO PROTVPLUS.RO
marius iacob
Marius Iacob a demisionat din funcția de adjunct al șefului DNA
Condamnarea Alinei Bica a fost anulată de ÎCCJ. Dosarul va fi rejudecat în apel
Prima declarație a lui Augustin Lazăr după ce și-a anunțat candidatura
Reacția lui Toader, după ce Lazăr și-a depus candidatura pentru șefia Parchetului General
Martor în dosarul DGASPC Teleorman: ”Nu comenta nimeni de frică. Se știa că lucrau la PSD”
Omul de afaceri acuzat că i-a dat mită lui Sebastian Vlădescu și-a recunoscut fapta
csm
CSM, după declaraţiile lui Tăriceanu: Depăşeste limitele discursului public acceptabil
Pedeapsa primită de preoții care l-au șantajat cu filmări intime pe fostul episcop al Hușilor
Întrebarea care l-a făcut pe Tudorel Toader să izbucnească în râs. VIDEO
Deținuții care au stat în condiții improprii vor fi despăgubiți. Ce sume ar putea primi
Parchetul General a decis că dosarul Tel Drum, în care este vizat și Dragnea, rămâne la DNA
Nuțu Cămătaru, eliberat condiționat. A executat mai puţin de o treime din pedeapsă