Cine erau capii rețelei care vindea droguri elevilor și studenților din toată țara. 13 indivizi au fost reținuți
Lupta împotriva drogurilor intră în era digitală. Autoritățile române au descoperit o uriașă piață online de stupefiante, cu 11.000 de utilizatori, cei mai mulți sunt elevi și studenți.
Cei care au inițiat afacerea au înființat mai multe grupuri pe o aplicație criptata de mesaje, unde se puneau la cale tranzacțiile. Rețeaua funcționa în diverse orașe din țară, iar clienții erau îndrumați în funcție de marfa cerută, spre vânzătorii din zonă.
13 indivizi, unii dintre ei implicați și în trecut în traficul de droguri de mare risc, au fost reținuți de procurorii DIICOT după ce ar fi înființat grupurile online numite "Iarba dulce". Timp de un an, polițiștii au urmărit cum 11.000 de persoane din toate marile orașe ale României făceau acolo tranzacții cu droguri. Suspecții erau atât de siguri că nu vor fi prinși încât își lăsau și mesaje audio înregistrate.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ofițer DCCO: „Grupurile online funcționau ca adevărate piețe negre de distribuție a drogurilor destinate în special tinerilor. Platforma de comuncare genera 40, 50 de mii de mesaje zilnic."
Capii rețelei erau atât dealer, cât și administratori ai grupurilor online. Ei aveau grijă să verifice toți utilizatorii astfel încât să nu fie prinși de poliție.
Polițiștii au reușit să se infiltreze, iar unii dintre suspecți au fost prinși în flagrant. La percheziții au ridicat cantități importante de droguri, între care LSD, ecstasy, canabis sau amfetamină.
Cifra 16 menționată de suspect în mesajul adresat membrilor rețelei se referă la un articol de lege care prevede reducerea pedepsei în cazul celor care colaborează cu polițiștii și ajută la prinderea altor suspecți.
Aplicația prin care au fost create grupurile este folosită de peste 700 de milioane de oameni pe tot globul. A fost folosită și de un alt grup de suspecți anihilat de poliția israeliană. Modul de operare era similar cu cel al grupării din România. Știrile ProTV au solicitat o poziție reprezentanților aplicației despre acest caz, dar până la această oră nu au primit un răspuns.
Cei 13 suspecți reținuți de procurori sunt acuzați de trafic de droguri de risc și de înființarea unui grup infracțional organizat. Ținând cont de amploarea rețelei, anchetatorii încă lucrează la identificarea tuturor membrilor.