Augustin Lazăr, despre OUG anunțată de Tudorel Toader: ”O știe și domnul ministru”
Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, luni seară, referitor la OUG privind contestaţia în anulare că legea penală nu reactivează şi va fi foarte greu de realizat o notă de fundamentare care să explice de ce ordonanţa ar permite reactivarea.
În plus, Lazăr spune că acest lucru este ştiut de către procurorii constituţionali, dar şi de ministrul Justiţiei, transmite News.ro.
”Legea penală nu retroactivează şi asta o ştie nu numai Curtea Constituţională, nu numai judecătorii constituţionali, ci o ştie şi domnul ministru. Jocul politic este de aşa natură, încât trebuie să adopte o anumită cale, care este mai mult politică decât juridică”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Augustin Lazăr, întrebat despre OUG privind contestaţia în anulare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acesta a explicat că va fi foarte greu de realizat o notă de fundamentare care să explice de ce această ordonanţă ar permite retroactivitatea legii penale, ceea ce ar încălca principii fundamentale.
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat duminică, la un post TV, că ministerul a elaborat proiectul de OUG prin care se vor putea contesta sentinţele date de completurile de cinci judecători constituite nelegal. Toader a susţinut că o opţiune similară există şi în cazul dosarelor bazate pe protocoalele secrete între Ministerul Public şi SRI.
Ministrul a precizat că este vorba despre o ordonanţă de urgenţă pentru "repunerea în termen a celor condamnaţi de complete nelegale", iar aceştia vor putea face contestaţie în anulare.
Ministrul Justiţiei a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţia va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de complete nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările.