Judecătorii au admis cererea de eliberare condiţionată a lui Adrian Severin


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 22 Ianuarie 2018 16:17
Categorie: Stiri Justitie

Fostul europarlamentar Adrian Severin a obținut biletul de ieșire din închisoare la Judecătoria Sectorului 5.

UPDATE 16:15 Judecătoria Sectorului 5 a admis luni cererea de eliberare condiţionată formulată de fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la 4 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi luare de mită. Decizia nu este definitivă.

Politicianul condamnat definitiv pentru acuzații de corupție a stat în spatele gratiilor mai bine de un an si ar putea beneficia de eliberare condiționată datorita vârstei.

Cu primele detalii vine în direct de la Palatul de Justiție corespondentul ProTV Ovidiu Oanţă, care relatează că Severin a ajuns luni dimineaţă sub escortă armată.

Teoretic, el a ispăşit o treime din pedeapsă, perioada minimă pentru a beneficia de eliberarea înainte de termen, deoarece beneficiază şi de recursul compensatoriu. Judecătorii pot însă să şi respingă cererea sa, eliberarea condiţionată fiind o vocaţie, nu un drept categoric.

Adrian Severin a fost condamnat definitiv de ÎCCJ în noiemnbrie 2016 la 4 ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă. El execută pedeapsa la Penitenciarul Rahova.

Completul de cinci judecători a admis apelul DNA şi a mărit pedeapsa aplicată lui Severin de la trei ani şi trei luni, cât primise la instanţa de fond în februarie 2016, la patru ani de închisoare cu executare. Severin a fost acuzat că, în perioada decembrie 2010 - martie 2011, a acceptat promisiunea a doi jurnalişti de la publicaţia britanică "The Sunday Times", care efectuau o investigaţie sub acoperire, de a-i plăti 100.000 euro anual în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate ale Parlamentului European, pe de o parte, şi votării împotriva altor amendamente ce nu corespundeau intereselor societăţii comerciale pe care aceştia pretindeau că o susţin, pe de altă parte.

"La suma menţionată se adăuga şi suma de 4.000 de euro pe zi pentru orice acte efectuate de parlamentar, în legislativul european, în legătură cu depunerea de amendamente. În contextul discuţiilor din perioada ianuarie - martie 2011, Adrian Severin le-a pretins celor două persoane, potrivit înţelegerii, suma de 12.000 euro, lăsându-le să creadă că are influenţă asupra a doi deputaţi din Comisia juridică, a raportorului Comisiei pentru afaceri economice şi monetare din legislativul european, precum şi asupra unui alt membru al Parlamentului European, pentru a-i determina să introducă un amendament la proiectul de Directivă al Comisiei Europene privind garantarea depozitelor bancare, în sensul intereselor clienţilor companiei pe care cei doi susţineau că o reprezintă", arată procurorii.

Potrivit DNA, în vederea încasării sumei de 12.000 euro, Adrian Severin a emis o factură pe care a trimis-o pe mail uneia dintre cele două persoane.

Trei europarlamentari - Adrian Severin, slovenul Zoran Thaler şi austriacul Ernst Strasser - ar fi acceptat "să-şi vândă serviciile" unor jurnalişti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau că se ocupă cu acţiuni de lobby. Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European să le plătească 100.000 de euro pe an în schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Conform anchetatorilor, Adrian Severin a depus amendamentul prin intermediul unui coleg, iar întrebat de unul dintre jurnalişti dacă a fost uşor să-l convingă pe colegul deputat să depună amendamentul, el a răspuns că până la un anumit punct i-a fost greu, dar că în cele din urmă acesta a acceptat ideea, "însă a fost o adevărată muncă".

Eurodeputatul sloven şi cel austriac au demisionat din Parlamentul European, renunţând astfel la imunitatea parlamentară, în schimb Adrian Severin a refuzat, susţinând că este vorba de "o înscenare pusă la cale de persoane care au acţionat ca agenţi provocatori şi cu o motivaţie politică".

VIDEO PROTVPLUS.RO