Scad smartphone-urile inteligenta utilizatorilor? Concluzia neasteptata a unui studiu

09-03-2015 14:52


Smartphone

Un studiu efectuat de Universitatea Waterloo are cateva concluzii interesante.

Nu e nicio indoiala ca smartphone-urile reprezinta gadgetul cel mai des folosit in acest moment. Peste 1.3 miliarde s-au vandut numai in 2014! Conform Science Daily, un studiu al Universitatii Waterloo (unde unde are sediul producatorul de telefoane BlackBerry) indica faptul ca acest "mini computere" reprezinta motivul pentru care persoanele intuitive dau dovada de lene.

"Ar putea sa caute informatii pe care le stiu deja sau le pot invata usor, dar nu vor sa depuna efort pentru a gandit cu adevarat" spune co-autorul studiului, Gordon Pennycook. Cu alte cuvinte, studiul confirma teoria ca oamenii sunt dispusi sa evite un efort prea mare cand vine vorba de rezolvarea problemelor. Ganditorii intuitivi, aceia care se bazeaza pe 'instinct' in luarea de decizii, tind sa se bazeze pe motorul de cautare al smartphone-ului mai mult si mai mai des decat cei care gandesc analitic sau strategic.

Punand la cale 3 studii diferite ce au implicat 660 de participanti, cercetatorii de la Waterloo au cautat diferite unitati de masura cognotive, intuitive si analitice pentru procesul de gandire, precum si calitatile expresiilor verbale si cantitative. Dupa ce au analizat aceste date, cercetatorii au studiat modul in care participantii utilizeaza smartphone-urile. Concluzia este cea mentionata, cei cu calitati cognitive puternice si care sunt inclinati spre gandire analitica foloseau mai rar smartphone-ul pentru a se ajuta in procesul de rezolvare a unei probleme.

Gordon Pennycook, candidat Ph.D, a dus observatiile sale la un alt nivel: "Cercetarea noastra ofera sprijin pentru o asociere intre folosirea intensa si inteligenta scazuta. Daca smartphone-urile chiar provoaca scaderea inteligentei este in continuare o intrebare deschisa ce necesita cercetari suplimentare".

Avand in vedere cat se bazeaza societatea in acest moment pe tehnologie si ca aceasta dependenta nu poate decat sa creasca in viitor, Nathaniel Barr, celalalt co-autor al studiului, spune ca trebuie inteleasa aceasta relatie mai bine: "Este important sa intelegem cum ne afecteaza smartphone-urile si cum relationeaza cu psihologia umana inainte ca aceste tehnologii sa fie atat de infipte incat sa nu ne mai aducem aminte cum a fost viata fara ele. S-ar putea sa fim deja la acel punct".
 

Sursa: Pro TV

Tags: studiu, smartphone,