Ce se intampla cand oamenii sunt despartiti de telefonul lor. Studiul care arata reactia bizara a creierului

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Vineri 16 Ianuarie 2015 07:02
Data publicarii: Marti 13 Ianuarie 2015 13:52
Categorie: Smart things
Smartphone

Smartphone-urile au devenit o parte foarte importanta din vietile noastre. Un nou studiu facut de Universitatea din Missouri a demonstrat ca separarea de iPhone poate duce la "anxietate psihologica" si "performante cognitive slabe".

Studiul denumit "The Extended iSelf: The Impact of iPhone Separation on Cognition, Emotion, and Physiology" a fost publicat saptamana trecuta de catre Journal of Computer-Mediated Communication.

Cercetatorii au recrutat 40 de utilizatori de iPhone de la 3 cursuri de jurnalism la o universitatea din Vest. "iPhone-urile au fost selectate deoarece este usor sa dezactivezi modul silentios al telefonului", au scris cercetatorii. Apoi au inceput experimentele.

In primul rand, participantilor li s-a spus sa stea intr-un birou cubic si sa completeze un puzzle in timp ce aveau telefonul la ei. Apoi au fost pusi sa completeze alt puzzle, insa li s-a spus ca telefonul creeaza "interferente bluetooth", astfel ca trebuie mutat in alta camera. Cercetatorii au sunat apoi pe telefon. Participantii la studiu puteau sa vada telefonul si sa-l auda, insa nu puteau sa raspunda. In fiecare scenariu, cercetatorii au monitorizat pulsul si presiunea sanguina. Toti participantii au inregistrat o crestere de anxietate, a pulsului si a presiunii sanguine atunci cand le-a sunat telefonul. Si abilitatea de a rezolva puzzle-ul a fost afectata.

De asemenea, cercetatorii au mai sugerat "ca utilizatorii de iPhone evita sa se desparta de telefon in situatiile zilnice in care este necesar un grad mai mare de concentrare", spunand ca un asemenea scenariu ii face sa simta ca nu sunt "intregi".

Desigur, poate fi adus argumentul ca studiul nu arata o anxietate atunci cand cineva e separat de telefon, ci atunci cand acesta este sunat si nu poate raspunde. De altfel, cercetatorii nu au sunat pe telefon atunci cand participantii la studiu puteau sa raspunda, ceea ce ar clarifica ce parte a experimentului i-a facut nelinistiti pe participanti.

Russell Clayton, candidat la doctorat la Universitatea din Missouri si unul dintre cei care au lucrat la acest studiu, recunoaste limitarile, insa le-a spus celor de la Huffington Post ca este increzator in concluzie: participantii care sunt separati de telefonul lor cand acesta suna trec prin momente mai grele. "Sfatul nostru este sa aveti iPhone-ul cu voi, dar sa-l treceti in modul silentios in timpul sarcinilor ce necesita atentie, pentru a evita orice distragerea atentiei" le-a mai spus Clayton.

Smartphone Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Huffington Post

Rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu facut de americani. Efectul smartphone-urilor si tabletelor asupra copiilor
Rezultatele ingrijoratoare ale unui studiu facut de americani. Efectul smartphone-urilor si tabletelor asupra copiilor
Cat de periculos este cititul de pe iPad inainte de culcare. Avertismentul vine de la medicii americani
Cat de periculos este cititul de pe iPad inainte de culcare. Avertismentul vine de la medicii americani
Smartphone-urile MODIFICA creierul uman. Ce schimbari poate produce utilizarea excesiva a unui telefon inteligent
Smartphone-urile MODIFICA creierul uman. Ce schimbari poate produce utilizarea excesiva a unui telefon inteligent
Klaus Iohannis
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
iLikeIT. Jocurile săptămânii
Ore de istorie, predate cu ajutorul unor jocuri: „Merg la sufletul copiilor”
Personalul hotelier, înlocuit în tot mai multe locații din lume de roboți
Momentul în care acumulatorul unui smartphone explodează
Icee fest
Netflix, Google și Facebook pe aceeasi scenă cu The New York Times, CNN, El Mundo, Social Chain și Discovery