Efectele telefoanelor asupra creierului, studiate pe 2500 de copii. Ar putea dauna memoriei si atentiei
Cercetatorii britanici au demarat cel mai amplu studiu privind efectele telefonului mobil asupra creierelor copiilor.
Studiul de 1 milion de lire va cerceta daca memoria, atentia si alte functii cognitive sunt afectate de radiatiile electromagnetice care sunt emise de dispozitivele electronice. In prezent, 70% dintre copiii de 11 si 12 ani din Mare Britanie detin un telefon. In cazul celor care au 14 ani, procentul creste la 90%, scrie The Daily Mail.
La studiu vor participa 2500 de copii, cu varstele de 11 si 12 ani. Scopul cercetarii este aducerea la zi a recomandarilor privind utilizarea telefoanelor mobile de catre copii. Actualele reglementari sunt vechi de 10 ani si recomanda ca tinerii sub 16 ani trebuie sa se limiteze la folosirea telefoanelor mobile doar pentru apelurile esentiale.
La inceputul lunii mai, rezultatele unui studiu realizat pe adulti au sugerat ca cei care vorbesc la mobil mai mult de 15 ore pe luna, adica o jumatate de ora zilnic, sunt de trei ori mai predispusi sa dezvolte o forma de cancer de creier. Copiii sunt mai predispusi, din cauza sistemului nervos aflat in dezvoltare si a craniilor mai subtiri, cred cercetatorii.
Profesorul Paul Elliot, de la Imperial College, Londra, este coordonatorul studiului. El a declarat ca lobii temporal si frontal din creier sunt mai apropiati de telefonul mobil. "In gimnaziu, creierele sunt inca in dezvoltare, mai ales lobul frontal, care este responsabil de ratiune si de memoria pe termen scurt si lobul temporal, responsabil cu vorbirea", a adaugat Elliot.
Cercetatorii sustin ca expunerea la undele radio este mai scazuta in cazul telefoanelor mobile recente si ca variaza intre modele si producatori. Conform unui studiu din 2004, persoanele care vorbesc mai mult la telefonul mobil prezinta un risc mai mare de a dezvolta tumori cerebrale. Riscul este de doua ori mai mare in cazul utilizatorilor „intensivi”, adica in cazul celor care utilizeaza telefonul 15 ore pe luna, adica o jumatate de ora pe zi.