Romanii au talent, inclusiv la iLikeIT. Aplicatii si produse romanesti care au rupt gura targului de tehnologie la Barcelona

Ultima actualizare: 09-03-2014 07:03

In standul Romaniei din cadrul targului care tocmai s-a incheiat la Barcelona, MWC, se putea cumpara cafea prin SMS. Trimiteai un mesaj la un anumit numar, iar aparatul primea comanda.

Cu alte cuvinte, am primit o cafea in roaming, pentru ca SMS-ul a fost trimis in Romania, iar cafeaua a fost servita de la un aparat din Barcelona.

Energia cafelei poate fi consumata la antrenament, cu o alta aplicatie romaneasca. Ce stie sa faca? Pune ordine in viata celui pasionat de fitness si sport.

"Am o serie de antrenamente din care pot sa imi aleg ce sa fac in ziua respectiva, un plan complet de antrenamente, detalii, seria sau pasii pe care trebuie sa ii fac, selectez, accept plan si apoi pot sa dau drumul la training, durata, procres. Am terminat o serie, pot sa introduc progresul." - spune autorul aplicatiei.

Alt produs romanesc? Cu o anumita centura, de la alta companie autohtona, afli in timp real date despre puls si frecventa respiratiei: "Produsul nostru Ziwa care, permite interconectarea, adunarea acestor date intr-un loc central, care sunt interpretate prin aplicatia de pe telefonul mobil, in timp real. In momentul in care se detecteaza o alerta aceasta aplicatie poate sa transmita la o lista de contacte un mesaj predefinit, printre altele si pozitia GPS, astfel incat, daca ai un accident, atunci cand faci jogging intr-o zona nu foarte populata ajutorul poate veni imediat."

Un alt roman propune inlocuirea parolei cu chipul nostru.

"Am salvate deja mai multe site-uri pe telefonul meu, in clipa in care am zis ca vreau sa ma loghez la Facebook, m-a autentificat cu succes, iar in clipa urmatoare se deschide browserul si ma autentifica pe pagina care am dorit-o." - spune Virgil, reprezentant al firmei care a conceput aplicatia.

Tot in Spania a fost aratat si cel mai rapid smartphone romanesc, de la Allview.

Alin: "Am adus la Barcelona, in premiera, cel mai nou smartphone, de 5,5 inch, Soul Extreme, iar pentru cei care iubesc modelul V1 Viper, l-am actualizat la versiunea S, cu un display mai mare, de 5 inch, iar amandoua integreaza NFC cu care poti sa controlezi si veioza."

Insa, Allview trebuie sa se lupte pe o piata pe care deja au succes telefoanele de la E-boda, Evolio si UTOK.

Cat de bine s-au descurcat companiile de la MWC 2014?

Dubrisan Octavia, asistent manager Aries: "Oamenii sunt foarte interesati, au venit din toate colturile lumii interesati de serviciile oferite de companiile romanesti. Cei mai multi sunt pe partea de out-sourcing si software-hardware si sunt foarte multe contracte semnate."

E un semn ca firmele romanesti trec de la executie la creatie si oamenii, de la palmasi la visatori, care pun in practica ideile lor. Asa a ajuns harta de navigatie pe un ceas destept. O premiera mondiala... pur romaneasca.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO