"Oamenii trebuie sa devina cyborgi pentru a face fata inteligentei artificiale". Avertismentul lansat de Elon Musk
Oamenii trebuie sa devina cyborgi daca vor sa ramana relevanti intr-un viitor dominat de inteligenta artificiala. Este cel mai recent avertisment facut de antreprenorul si programatorul miliardar Elon Musk la un mare eveniment desfasurat la Dubai.
Vizionar capricios pentru unii, personaj "socant" pentru altii, americano-canadianul de origine sud-africana Elon Musk, nu lasa pe nimeni indiferent. Patron, intre altele, al companiilor Tesla si SpaceX, miliardarul in varsta de 45 de ani arunca o privire in viitorul nostru, care in viziunea lui nu arata deloc reconfortant. In ultimul sau discurs pronuntat la World Government Summit din Dubai, la 13 februarie, aproape lanseaza un ultimatum: daca omul nu poate bate masina, cel mai bine este sa devina una, relateaza Agerpres.
Musk a sustinut ca, intrucat inteligenta artificiala devine mai sofisticata, aceasta va conduce la somaj in masa. "Vor fi tot mai putine locuri de munca pe care un robot sa nu le poata face mai bine" decat omul, a declarat el la World Government Summit. "Inteligenta artificiala ar putea eradica umanitatea, si asta mai repede decat am putea crede. Este o situatie periculoasa", a avertizat Elon Musk in fata a peste 4.000 de persoane.
Nu este prima data cand Musk vorbeste despre nevoia oamenilor de a evolua, aceasta fiind o tema constanta a discutiilor sale cu privire la modul in care societatea sa poata faca fata amenintarii perturbatoare a AI. Daca oamenii doresc sa continue sa adauge valoare economiei, ei trebuie sa-si creasca abilitatile printr-o "simbioza a inteligentei umane si a celei artificiale". Daca nu reusim sa facem acest lucru, vom risca sa devenim "pisici de casa" ale inteligentei artificiale, a avertizat Elon Musk, care a initiat proiectul Hyperloop (sistem de transport ultrarapid) si i-a inspirat pe scenaristii filmului stiintifico-fantastic Iron Man.
Musk spune ca lucreaza la o ''dantela neuronala" injectabila, asemenea unei plase, care se potriveste pe creier pentru a-i da capacitati de calcul digitale.
Pana in prezent, interfete creier-calculator au fost utilizate pentru sarcini relativ simple, in principal, pentru a restabili controlul motor pentru pacientii paralizati si pentru a permite comunicarea pentru pacientii complet paralizati cu leziuni cerebrale care ii impiedica sa comunice verbal sau prin gesturi, aminteste The Guardian.