Vinul facut de roboti, in SUA. Americanii se lauda cu una dintre cele mai tehnologizate crame: "E mult mai simplu"
Culesul si zdrobitul strugurilor pentru obtinerea mustului, care se transforma mai apoi in vin, este un proces vechi de secole.
A ajuns insa in "era digitala", la o crama din Napa Valley, faimoasa regiune viticola americana.
Culesul inca se desfasoara pe "stil vechi". Apoi, insa...
Mai precis, 10.000 de instantanee pe secunda.
Aceasta banda de triere inlocuieste munca a 70 de oameni; Si se achita perfect de sarcina, intr-un timp de 5 ori mai scurt! Masinaria inteligenta, in valoare de un sfert de milion de dolari, analizeaza instantaneu boabele si le alege doar pe cele coapte si sanatoase, din care se obtine cel mai fin pinot noir, ori cabernet.
Boabele care "pica" examenul ajung la gunoi.
Patronii se mandresc cu una din cele mai tehnologizate crame din America. Si cu un vin de calitate invidiat de concurenta.
"E mult mai simplu astfel, si, in conditii de eficenta, se ajunge la un proces de vinificatie mai precis...".
Strugurii sunt recoltati de pe o suprafata care se intinde pe mai bine de 200 de hectare. Momentul optim al culesului este stabilit cu ajutorul unei aplicatii care foloseste GPS-ul si un sistem de cartografiere digitala.
"Cand se apropie timpul recoltatului imi arata zone de culoare mai intensa, care corespund strugurilor copti. Acestia sunt struguri pentru cabernet si mai avem probabil vreo doua saptamani pana la recolta..."
Chiar si de acasa, viticultorul poate monitoriza temperatura in fiecare rezervor de fermentatie.
"Daca temperatura coboara sub o anumita valoare si incepe sa se raceasca prea mult, se decalnseaza automat incalzirea".
De asemenea, sistemul trimite automat alerte daca apare vreo defectiune tehnica.
Verdictul final vine la degustare...