Dintr-un garaj din Voluntari, in St. Louis, SUA. Liceenii romani care fac roboti pentru cea mai tare competitie mondiala

FIRST Tech Challenge Romania

Intr-o cladire cu nimic deosebita din campusul Politehnicii, peste 100 de liceeni asteapta cu nerabdare sa primeasca cutii cu scule, surubelnite, piulite, placute, chei hexagonale si imprimante 3D, care fac visele sa devina realitate.

Sunt elevii de la liceele bucurestene care participa la competitia internationala de robotica FIRST Tech Challenge, adusa pentru prima data in Romania, in acest an. Unsprezece echipe a cate zece membri, impreuna cu profesorii coordonatori, asteapta ca organizatorii sa le imparta kiturile care contin cele necesare construirii unui robot.

Zgomotosi, veseli, exuberanti, povestesc, isi fac poze, le incarca pe Facebook si pe Instagram, vorbesc despre filme, programe pe calculator sau ultimul telefon achizitionat. Nu par diferiti fata de toti copiii de varsta lor. Au insa visuri marete, iar printre ei ar putea fi si cei care, maine, vor schimba lumea.

Pe peretii hub-ului amenajat in campusul de la Politehnica atarna citate motivationale ale idolilor generatiei tech: Zuckerberg, Branson, Jobs sau Musk, din care se desprind cuvintele-cheie generatoare de succes ale secolului XXI: inovatie, viziune, originalitate, leadership. Alaturi, legendarul Einstein, cu celebra lui dilema: „O intrebare care ma lasa in ceata - sunt eu nebun sau sunt toti ceilalti?”.

Citește și
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Roboteii din garaj

Dintr-o nebunie a plecat si proiectul despre care vorbim. Ca sa ajungem la competitia internationala FIRST Tech Challenge care venit in acest an si in Romania, trebuie sa ne intoarcem in urma cu 5 ani, intr-un garaj din Voluntari, care ar putea ramane in istorie. In urma cu 40 de ani, tot intr-un garaj, in California, doi pasionati de tehnologie mestereau la ceea ce astazi este gigantul Apple, cea mai mare si mai influenta companie din lume, la ora actuala.

Ionut Panea preda limba germana la Academia de Studii Economice, dar pasiunea lui este robotica. In urma cu 5 ani, directorul liceului “Nicolae Balcescu” din Voluntari, localitatea in care locuieste, i-a propus sa coordoneze o echipa cu elevi pasionati de robotica, cu care sa participe la concursuri internationale. Astfel, garajul profesorului din Voluntari s-a transformat intr-un laborator in care cativa elevi petreceau nopti si weekenduri intregi desenand, construind si programand roboti, sustinuti de Scoala Americana si pe banii sponsorilor si ai parintilor.

“Ca sa construiesti roboti, lumea se asteapta sa fii inginer. La mine totul a plecat din pasiune. Nu conteaza pregatirea, conteaza cel mai mult ceea ce iti place sa faci, sa fii autodidact, sa iti placa sa lucrezi cu copiii si sa o faci cu pasiune. In urma cu 5 ani, am luat-o de la zero, eram la fel de incepator ca si ei. Ne-am ambitionat sa incercam sa construim un robotel in sase zile - atat timp mai aveam la dispozitie pana la urmatoarea competitie. Am castigat, ne-am dus mai departe in Statele Unite, la campinatul mondial, am luat o bataie crunta si atunci ni s-a aprins beculetul si am zis ca trebuie sa facem ceva serios, sa nu ne mai ducem de dragul de a ne duce”, isi aminteste Ionut Panea.

Dupa aceasta experienta, s-a nascut echipa de robotica a Romaniei “AutoVortex”, cu care Ionut Panea a participat la numeroase concursuri in strainatate, la care au ocupat pozitii fruntase. O simpla cautare pe Google poate certifica aceste succese.

Oragnizarea competitiei internationale FIRST Tech Challenge in Romania a fost tot o poveste fericita. “Din pura intamplare, l-am cunoscut pe domnul Bogdan Enoiu (seful McCann, n.red.), care ne-a dat o sansa. Cand a vazut ca nu isi pierde timpul cu noi, am zis sa incercam sa facem ceva pentru toti copiii din Romania pasionati de robotica si sa vedem daca sunt copiii nostri mai buni ca strainii”, explica Ionut Panea.

Astfel, de la doua licee din Bucuresti, s-a ajuns ulterior la 15, iar acum aproape 50 de licee si 800 de elevi din toata tara s-au inscris in competitie.

“Ideea a plecat de la copilul meu, Victor, care e foarte pasionat de tehnlogie si de roboti si pe care il duceam undeva in Voluntari, de obicei seara si in weekenduri, ca sa construiasca roboti. Au participat la multe competitii in strainatate, tocmai pentru ca nu exista in Romania o competitie care sa le dea posibilitatea sa se afirme. Au castigat locul intai peste tot in lumea asta, Germania, SUA, Australia. Si atunci ne-am gandit: de ce sa nu adunam si alti copii, pentru ca sunt multi care si-ar dori, dar nu au posibilitati. Asa s-a nascut ideea de a aduce aceasta competitie si in Romania”, explica Dana Razboiu, presedintele BRD FIRST Tech Challenge Romania powered by Vodafone si al Asociatiei Natie prin Educatie.

Cutiile cu visuri

Saptamana trecuta, liceenii din Bucuresti au primit kiturile cu toate cele necesare pentru a proiecta si asambla un robot. In zilele urmatoare, un camion de 3,5 tone a plecat prin tara, pentru a imparti “cutiile cu visuri” echipelor care s-au inscris in concurs.

Fiecare liceu primeste un kit extins pentru a construi un robot de calibru mare, adica vor primi tot ce le trebuie ca sa-si pune creatia in forma. Pana in martie trebuie sa-si creeze robotul, sa-l programeze, sa-l testeze. Concursul este foarte antrenant, copiii programeaza robotul si asteapta cu nerabdare sa vada ce stie sa faca”, spune Ionut Panea.

Rand pe rand, tinerii isi primesc sculele care le vor transforma visurile in realitate. Cu aceste scule nu vor construi robotii umanoizi pe care ii stim din filmele SF, dar poate ca intr-o buna zi ii vor face.

In mijlocul salii de la Politehnica, troneaza un perimetru in care se afla doua mingi mari de fitness, mai multe mingi mai mici si un cub de tabla cu rotite, multe fire si componente de tot felul la vedere, care trebuie sa duca mingile intr-un spatiu indicat. Acesta este robotul cu care echipa Romaniei a castigat multe competitii internationale. Ceva asemanator va iesi si din mainile acestor copii, dupa cateva luni de proiectare, nopti nedormite, entuziasm si adrenalina.

In multimea de la Politehnica sunt si multe fete. Cufundati in stereotipurile lumii moderne, le-am vedea pe fete desenand mai dergaba haine, decat suruburi, placi de comanda sau softuri care pun robotii in miscare.

Si fetele construiesc roboti

Iulia spune ca, atunci cand va fi mare, vrea sa faca proiectare si design tehnologic, iar posibilitatea de a construi roboti este o sansa pe care nu o au multi copii de varsta ei. “Este o oportunitate de a invata, de a face parte dintr-o echipa, alaturi de care poti construi ceva nou, care nu mai exista, ceea ce-ti da multa incredere in tine si multa adrenalina”, povesteste eleva de liceu.

Profesorul coordonator explica de ce nu trebuie sa gandim in stereotipuri: “Fetele sunt diferite fata de baieti, nu pentru ca au apucaturi de baieti, dar au alte inclinatii, vad lucrurile altfel, sunt mai practice si vin cu idei geniale. Nu trebuie sa facem diferente deoarece, ca in toate situatiile in viata, baietii si fetele se completeaza reciproc si gandesc foarte bine impreuna.”

Odata impartite sculele, copiii, indrumati de profesori coordonatori, la fel de pasionati ca si ei si care isi indeplinesc visurile odata cu elevii lor, pornesc la treaba. Au timp pana in martie sa faca robotul cu care aspira sa castige competitia nationala si, de ce nu, pe cea internationala de la St. Louis, din Statele Unite.

Valoarea totala a kiturilor si echipamentelor puse gratuit la dispozitia elevilor participanti la competitie este estimata la 280.000 de euro. BRD, Vodafone si Dedeman sunt cei trei mari parteneri, care au ajutat la organizarea competitiei in Romania. “Apoi au fost oameni ca noi care au vrut sa ajute echipa de roboti a scolii lor si a contribuit fiecare cu cat a putut. Au cumparat sculele, au cumparat kiturile, starterul pentru a incepe sa construiasca. Am impartit fiecarei echipe si imprimante 3D, pentru a-si face singuri piesele, pentru ca pe multe dintre ele le inventeaza copiii, nu le gasesc de cumparat in magazine”, explica Dana Razboiu.

Echipele inscrise vor construi cate un robot care se va incadra in tema globala stabilita de FIRST international. Anul acesta, tema este #velocityvortex. Dincolo de intrecerea intre robotii construiti de echipele participante, elevii vor trebui sa isi promoveze echipa si sa castige notorietate in comunitatile lor.

Participantii vor avea acces, totodata, si la webminarii si tutoriale online, sustinute de specialisti in proiectare, asamblare, programare si design, precum si la sesiuni live de training desfasurate in cadrul FIRST Tech Challenge Hub, din cadrul Univestitatii Politehnice Bucuresti.

Iar planurile nu se opresc aici. “Ne dorim, la anul, sa avem mai multe licee inscrise, sa crestem acest concurs. Apoi, vrem sa aducem in Romania competitii dedicate si copiilor mai mici, pentru ca exista chiar si concursuri la care participa copii foarte mici, care la inceput construiesc roboti din Lego. Vrem sa crestem o generatie cu care sa modernizam Romania”, explica coordonatoarea Asociatiei Natie prin Educatie.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
FOTO Reacția lui Jake Paul după ce a fost pălmuit de Mike Tyson la cântarul oficial + Ce a zis Iron Mike
Citește și...
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate
Iohannis, la Innovation Labs: Digitalizarea scăzută a economiei şi a administraţiei este o realitate

Klaus Iohannis a declarat luni seară, la Innovation Labs 2018, că sectorul digital este o componentă vitală pentru dezvoltarea României, dar că, în pofida evoluţiei României în domeniul IT, nu stăm foarte bine la capitolul competenţelor digitale.

Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018
Experți și antreprenori vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018

Experți în transformarea digitală, antreprenori de succes pe plan global, autori de filme si cărți cunoscute vor prezenta viziunea lor despre viitorul tehnologiei la iCEE.fest 2018

iLikeIT. Jocurile săptămânii
iLikeIT. Jocurile săptămânii

George Buhnici vine cu recomandări de jocuri interesante pentru weekend.

Recomandări
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului
CE aprobă ajutorul de stat de 790 mil. € acordat de România pentru sprijinirea închiderii minelor de cărbune din Valea Jiului

Comisia Europeană a aprobat o măsură a statului român în valoare de 790 de milioane de euro pentru acoperirea costurilor excepţionale generate de închiderea a patru mine de cărbune necompetitive din Valea Jiului.

Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”
Preşedintele regiunii Valencia recunoaşte că au existat erori în gestionarea inundaţiilor și își cere scuze. „Nu voi nega”

Preşedintele regiunii spaniole Valencia, Carlos Mazon, a recunoscut vineri că au existat ”erori” în gestionarea inundaţiilor dramatice de luna trecută, şi a prezentat ”scuzele” sale pentru întârzierile în ajutorarea sinistraţilor, relatează AFP.

CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB
CE: Creșterea economiei României nu va fi nici la jumătate din cât se estima, în 2024. Deficitul va ajunge la 8% din PIB

Estimarea de creștere economică a României a fost recalculată la Comisia Europeană, cu mult sub valoarea stabilită inițial. Pentru 2024, estimarea de creștere economică a României a fost revizuită de la 3,3 la 1,4%.