"Masterchef-ul" personal a fost prezentat la Londra. Cat de bine stie sa imite robotul tehnicile unui bucatar cu experienta

11-10-2016 09:12

"Robotul de bucatarie" nu mai e ce stiam. Unul pe drept cuvant inteligent poate sa "invete" miscarile unor "masterchefi" si sa le reproduca intocmai in bucataria oricarui novice in arta culinara.

Inventatorii sustin ca prepratale "copiate" de robotul bucatar nu sunt cu nimic mai prejos decat felurile de mancare originale.

Poate nu pare, dar intr-o bucatarie obisnuita din Londra gateste un masterchef. Are doua brate si o multime de senzori si micro-procesoare. Iata-l la lucru: prepara o supa-crema de crab, dupa reteta castigatorului unui faimos concurs culinar.

Robotul, deocamdata la stadiul de prototip, se foloseste de inteligeta artificiala si un sistem avansat de captare a miscarii pentru a reproduce intocmai fiecare actiune a maestrului bucatar. Cu o singura, dar deloc neglijabila diferenta: nu poate gusta din mancare, asa ca nu poate ajusta din mers cantitatea de sare, piper sau alte condimente.

E adevarat, recunoaste inventatorul, poate rezultatul final nu e chiar o capodopera culinara, dar robotul nu greseste niciodata. In plus...

Mark Oleynik, fondatorul si directorul companiei: "Tu poti sa citest reteta intr-o carte sau de pe Internet, dar sa n-o incerci niciodata. Sau poti sa incerci sa faci preparatul respectiv, dar nu inseamna ca iti iese exact ce trebuie."

E drept, ingredientele trebuie pregatite in prealabil si plasate cu mare grija in locul corect, astfel incat bratele robotice sa stie ce 'apuca'.

Crema de crab, cu rosii, putin usturoi, smantana, trufe si tarhon a fost gata in 25 de minute. Urmeaza degustarea...

Client: "Perfect asezonat, nu prea sarat, excat pe gustul meu. Si textura e buna. Tocmai am gustat dintr-o excelenta supa-crema de crab."

Primul model al acestui robot bucatar ar putea fi comercializat anul viitor, dar ambitiile celor care l-au creat nu se opresc aici. Viseaza biblioteci digitale de retete, care sa poata fi cumparate si reproduse de noua generatie de masterchefi

Mark Oleynik, fondatorul si directorul companiei: "In viitor, va putea sa gateasca orice, fara nicio limitare. Desigur, va dura ceva pana va invata sa prepare retetele mai complicate, dar e o chestiune legata de timp si resurse. Tehnologia exista si nu are limitari."