Mesajul lui Ciolos pentru tinerii programatori care vor sa simplifice administratia in 6 luni. La ce aplicatii lucreaza

Ultima actualizare: 13-10-2016 07:15

"Vrem sa lucrati cu ministerele, dar sa nu va birocratizam prea mult", asta le-a spus premierul Dacian Ciolos tinerilor programatori care vor sa simplifice administratia in 6 luni.

Specialistii romani, veniti din Sylicon Valley, sau de peste tot din lume, lucreaza deja la Guvern de trei zile la aplicatii pentru desfiintarea cozilor de la ghisee, raportarea problemelor din spitale sau a gropilor de pe sosele. Totul face parte din proiectul Gov IT Hub, in care sunt peste 100 de voluntari si 20 de bursieri.

Claudiu Ceia, programator: "28 de ani, programator, si in ultimii 4 ani, din 2012 am fost software engineer la Facebook, m-am intors in aprilie in tara."

Dupa Facebook, acum Claudiu lucreaza pentru Guvern, la aplicatia "Asistentul Cetateanului".

Claudiu Ceia: "Vei putea primi o notificare cand iti expira rovinieta, pasaportul, buletinul, alerte meteorologice, ninsori abundente daca va pregatiti de vacanta si toate acestea vor veni doar in functie de preferinte si pe ce canale doriti, email, pe mobil, SMS. Este o solutie destul de ok fata de ce avem acum, adica nimic."

Cristian a lucrat la Microsoft si Intel si vrea sa le vina de hac cozilor de la ghiseele statului, printr-o aplicatie care sa spuna unde e aglomeratie si sa faca o programare online.

Cristian Levcovici, programator: "De asemenea, cu ce acte trebuie sa venim si pas cu pas sa incepem sa completam formularele online pentru validare si apoi sa le trimitem in avans ca sa nu mai pierdem timpul la Ghiseu cum se face la Ambasada Americana."

Gropile din asfalt, sau problemele din trafic - iata ce vrea Cristina sa rezolve, asa ca face aplicatia RoadRo. Prin aplicatia aceasta oamenii pot face fotografii si le pot trimite Politiei Romane acolo unde cred ca s-a incalcat Codul Rutier.

Premierul le-a spus programatorilor ca, dupa aceste aplicatii "de incalzire", vor trece la simplificat programele ministerelor.

Dacian Ciolos: "Sa vedem care e modalitatea cea mai eficienta de a va conecta la partenerii din administratie fara sa va birocratizam prea mult. Deci sa gasim o modalitate prin care sa va pastrati libertatea de imaginatie, de creatie, de opinie."

Initial, Guvernul a anuntat ca ofera 10 burse pentru IT-sti care sa simplifice administratia, dar pentru ca s-au inscris 1.500 de tineri, numarul burselor de 2 mii de euro pe luna s-a dublat, iar lor li s-au alaturat 300 de voluntari.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO