Inventiile care dovedesc ca lumea digitala se va contopi cu cea reala, in curand. Ce se pregateste in laboratoarele MIT
Prezentul nu prea arata asa cum si l-a imaginat Hollywoodul, in urma cu 30 de ani, in filmul "Back to the future", "Inapoi in viitor".
Dar, oare cum va arata viitorul, avand in vedere progresele facute pana acum? O vizita in laboratoarele faimosului Institut de Tehnologie din Massachussets, MIT, ar putea oferi raspunsuri la aceasta intrebare. Cercetatorii de acolo sunt convinsi ca lumea digitala se va contopi cu cea reala si ca omenirea va cunoaste in curand o revolutie biologica.
Muzica... imbuteliata, piese de mobilier zburatoare, roboti capabili de sentimente sau noi modalitati de a comunica intre noi sau cu lumea din jur. In laboratoarele MIT, cele mai fanteziste idei prind viata.
Joi Ito, directorul Media Lab, MIT: "Visez la o forma de inteligenta artificiala care sa fie conectata direct la creierul meu, intr-un mod neinvaziv. N-as mai fi nevoit sa retin sau sa calculez nimic, dar as putea accesa toate informatiile acestea exact atunci cand am nevoie de ele."
In domeniul digital, cercetatorii de la MIT cred ca urmatorul pas va fi disparitia "usilor" prin care intram acum in lumea virtuala: telefoane, laptopuri, tablete.
MIT are 26 de laboratoare in care se contureaza diferite aspecte ale viitorului.
Hugh Herr, cercetator: "Fiecare picior are trei computere si 12 senzori. Sunt un om bionic, mare parte din corpul meu e sintetic."
Hugh si-a pierdut picioarele din cauza degeraturilor. Tehnologia care il ajuta pe el sa aiba o viata normala ar putea fi folosita pentru a creste capacitatile fizice ale oamenilor.
Hugh Herr, cercetator: "Recent, am devenit primul grup de cercetatori din lume care a construit un exoschelet ce poate fi purtat de un om fara handicap, ca sa se deplaseze mai repede."
Cercetatorii de la MIT lucreaza si la generarea de organe in laborator. Ei cred ca, atunci cand vor merge pe Marte, oamenii ar putea purta un intreg aparat digestiv in exteriorul corpului.
Pattie Mass, cercetator: "Credem cu tarie ca, dupa revolutia digitala, urmatoarea revolutie va fi una biologica. Oamenii vor putea transforma lumea din jurul lor la nivel biologic sau propriile corpuri."
Pentru scopuri mai pamantesti, cercetatorii au creat un material care, cu ajutorul bacteriilor, tine sub control transpiratia. MIT colaboreaza deja cu o companie, pentru a realiza echipament sportiv care se foloseste de aceasta inventie.