Inventia unei romance ar putea revolutiona modul in care mancam. Cum arata farfuria care imita gustul

Ultima actualizare: 22-11-2014 07:01

O romanca ar putea revolutiona tehnicile de nutritie printr-o inventie ce schimba interactiunea dintre...mancare si gust.

 Tanara, studenta la Facultatea de Arte din Timisoara, a creat o farfurie speciala care imita mirosul si gustul a ceea ce vrem sa mancam, desi acel lucru nu se afla, fizic, in fata noastra. Propunerea, aflata inca in faza de proiect, a intrat in finala unui mare concurs international de inventii.

Va plac mult celebrele prajituri macarons desi in farfurie avem, de exemplu...capsuni ? Nimic mai simplu. Noua inventie ne ajuta sa mancam mai sanatos, adica fructe, de exemplum dar sa avem in minte gustul si aroma unor alimente delicioase, insa mai putin recomandate, cum ar fi dulciurile. Farfuria are mai multe setari care imita perfect mirosurile unor manacaruri si stimuleaza olfactiv si senzatia de gust.

"Aici avem capsuni si ne afiseaza o lista cu niste produse pe care noi vrem sa le imitam noi, in prealabil, cand am creat farfuria, le-am introdus in farfurie, pui trei fructe si iti alegi, de exemplu, macarons stim ca au zahar, grasime si vom manca aceste trei capsuni, dar vom simti gust si miros de macarons cu...ciocolata", spune inventatoarea Sorina Rasteanu.

De exemplu, doi plasturi lipiti la nivelul tamplelor si conectati la farfurie ne-ar putea crea ideea ca mancam orice vrem, desi nu avem acel aliment in fata. Astfel am putea consuma chipsuri, floricele, pufuleti sau cartofi prajiti doar...in gand, iar senzatia de satietate ar fi completa. In schimb, in farfurie am avea doar alimente sanatoase.

"Ma gandeam ca cea mai importanta masura de precautie este alimentatia si cum ar fi sa ne putem bucura in continuare de mancaruri nesanatoase, de care suntem mai mult sau mai putin dependenti, dar sa ne bucuram doar de gustul si mirosul lor si nu tot adaosul de grasime, coloranti, etc...", mai spune tanara.

La concurs au participat si alti colegi de-ai tinerei, care au ajuns si ei printre finalisti. Nu au trecut mai departe, dar sunt mandrii de colega lor.

"La inceput au fost in jur de 20 de participanti de la scoala noastra, am ajuns cu 6 dintre ei in sferturile de finala, unde eram la egalitate cu China la numar. Apoi, mai departe au ramas trei, printre care si Sorina si doi colegi de-ai ei", povesteste Josif Mihailo, asistent universitar.

Deocamdata farfuria minune rezolva totul la nivel de miros si autosugestie insa, pentru ca este vorba de o inventie propusa pentru anul...2050, Sorina asteapta ca specialistii in neurostiinte sa o revolutioneze si pe cea a gustului. In viitor, inventia ei ar putea fi folosita in medicina nutritionista.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO