Facebook te cunoaste mai bine decat membrii propriei tale familii. Cum pot fi folosite "like"-urile date de tine la poze
Cercetatorii de la Universitatea din Cambridge au dezvoltat un program bazat pe "like"-urile de pe Facebook, care poate prezice personalitatea unei persoane mai bine decat ar face-o membrii familiei.
Conform The Telegraph, analizand 'scorurile de personalitate' oferite chiar cu ajutorul utilizatorilor, s-au determinat 5 trasaturi psihologice mari: gradul de deschidere, constiinciozitatea, extrovertirea, nevroza si agreabilitatea. A fost creat astfel un algoritm care prezice personalitatea unei persoane, bazandu-se simplu doar pe interactiunile de pe Facebook. Iar rezultatul este surprinzator.
Echipa a descoperit ca software-ul poate sa prezica personalitatea unui participant la studiu cu o acuratete mai mare decat un coleg de la munca al acestuia, analizand doar "10 like-uri". Analizarea a 70 de like-uri a permis crearea unei imagini a caracterului unei persoane mai bine decat un prieten sau un coleg de camera, in timp ce 150 de like-uri au depasit un parinte, un frate. A fost nevoie de 300 de like-uri pentru ca programul sa judece caracterul unei persoane mai bine decat partenerul de viata al acesteia.
Like-urile sunt folosite de utilizatorii de pe Facebook pentru a exprima o parere pozitiva fata de obiecte online si offline precum produse, activitati, sporturi, muzicieni, carti, restaurante sau site-uri. Avand in vedere varietatea de obiecte ce pot primi like si numarul de utilizatori ai Facebook-ului (aprox 1.35 de miliarde de utilizatori lunar), like-urile reprezinta unul dintre cele mai generice moduri de a crea o amprenta digitala.
Analiza acestor date arata ce 'like-uri' sunt echivalente cu un nivel mai mare al unei trasaturi psihologice. De exemplu, un like pentru 'Salvador Dali' si 'meditatie' arata un nivel mai mare la gradul de deschidere. La aceasta trasatura a fost observata cel mai bine o acuratete mare, ceea ce in mod normal ar fi greu de judecat datorita greutatii de a observa o persoana.
"Cum gradul de deschidere al unei persoane este exprimat prin interesele unei persoane, valorile si preferintele sale, putem spune ca mediul digital ofera o bogatie de indicii relevante prezentate intr-un mod de observare" au concluzionat cercetatorii.
Seful studiului publicat, Wu Youyou, de la centrul de psihometrie al Universitatii din Cambridge, spune: "In viitor, calculatoarele vor putea sa inteleaga trasaturile noastre psihologice si sa reactioneze in modul adecvat, ceea ce va duce la crearea unor masinarii inteligente emotional si social. In acest context, interactiunile intre calculatoare si oameni prezentate in filmele science fiction precum Her par sa fie in limita posibilitatilor noastre".
Cercetatorul recunoaste ca exista ingrijorare in ceea ce priveste intimitatea este reala si spune ca sprijina politele create de retelele de socializare ce ofera utilizatorilor control total asupra amprentei digitale.
Aceasta lucrare, publicata in jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences, este urmarea unui alt studiu al cercetatorilor de la Cambridge care au aratat o varietate de caracteristici psihologici si demografici ce pot fi prezisi prin intermediul like-urilor pe Facebook. Pentru noua lucrare, 86.220 de voluntari de pe Facebook au completat un chestionar de personalitate cu 100 de intrebari si au permis ca like-urile lor sa fie accesate. Rezultatul este o apreciere a caracterului comparata cu modul in care acea persoana este vazuta de prieteni si membrii ai familiei creata cu ajutorul unui chestionar similar, intr-o versiune mai scurta.
Astfel, folosind suficiente like-uri, software-ul a reusit sa determine personalitatea dezvaluita de utilizatori mai bine decat membrii familiei. Exista potential pentru ca aceasta tehnologie sa influenteze cine este angajat, ales sau chiar cu cine sa te casatoresti, spun cercetatorii. Co-autorul Dr David Stillwell, tot de la Universitatea din Cambridge, spune: "Abilitatea de a judeca personalitatea este o componenta esentiala in viata sociala - de la deciziile zilnice pana la planurile pe termen lung precum cu cine sa ne casatorim, in cine sa credem, pe cine sa angajam sau sa alegem ca presedinte. Rezultatele datelor analizate pot fi foarte ajutatoare pentru oameni in luarea unor decizii".
Studentul PhD, Ms Youyou, spune: "Cei care se ocupa cu recrutarea ar putea sa potriveasca mai bine candidatii pentru un job bazandu-se pe personalitatea acestora; produsele si serviciile ar putea sa-si ajusteze comportamentul pentru a se plia pe caracterul userilor. Oamenii ar putea sa aleaga sa-si augmenteze intuitia si judecatile cu astfel de date cand au de luat decizii importante. Astfel de decizii luate pe baza datelor pot imbunatati vietile oamenilor".
Cercetatorii si-au exprimat si ingrijorarea fata de un viitor distopian in care trasaturile noastre si obieciurile ar deveni o "carte deschisa" pentru a fi citite de calculatoare. "Speram ca dezvoltatorii de tehnologii, consumatorii si oamenii legii sa opreasca acele provocari oferind legi ce protejeaza intimitatea si tehnologiile si sa le ofere oamenilor control total asupra propriei amprente digitale".