Casa "construita" pe Facebook. Proiectul prin care sase frati din Iasi vor avea o locuinta noua
Povestea a sase copii crescuti doar de tatal lor, intr-un bordei saracacios langa Iasi, l-a impresionat profund pe un tanar care s-a hotarat sa ridice pentru familia sarmana o casa noua.
Pentru ca proiectul era cu mult peste posibilitatile sale, a facut un cont de Facebook, iar prietenii lui s-au mobilizat exemplar. Dupa trei saptamani de lucru, o noua locuinta s-a ridicat langa cea veche.
Bogdan a aflat intamplator de povestea celor sase frati atunci cand, de sarbatori, a plecat sa le duca alimente, cateva jucarii si lemne de foc, in comuna Vladeni, unde locuiesc. Cand le-a trecut pragul, i-a gasit pe toti incalzindu-se la soba cea veche, in casuta lor amarata care sta sa se darame. Atunci si-a dat seama ca acesti copii, cu varste intre 5 si 16 ani, au nevoie de o casa noua.
"Am incercat sa construim alta, inceput ceva mic pentru ei, modest, ceva ieftin, ca nu ne permitem nici noi sa cheltuim bani si am postat pe Facebook filmarea si am cerut ajutor. Asa ne-am hotarat sa facem casa", a spus Bogdan Tanasa, initiatorul proiectului.
Dar, pentru ca era nevoie de multi bani, Bogdan a impartasit ideea lui pe o retea de socializare. "Casa Share", cum sugestiv a denumit proiectul, a prins contur dupa ce un amic a facut gratuit planul de constructie, un altul a contribuit cu ciment, altcineva a cumparat BCA si mana de la mana, cu dragoste si compasiune, au reusit sa ridice peretii si sa puna acoperisul casei. Acum lucreaza la interior.
Reporter: Ce v-a indemnat sa veniti sa va ajutati prietenul ?
Voluntar: Pai ne stim din copilarie, mi-a cerut ajutorul si am venit...
Reporter: V-a impresionat situatia copiiilor ?
Voluntar: Da!
Cei sase copii traiesc din ce castiga tatal, muncitor la o ferma, si din alocatiile primite de la stat. Mama lor i-a parasit vara trecuta.
Unul dintre fratii mai mici, Stefanut, se plimba bucuros printre bucatile de moloz si materiale de constructii. Nu ii vine sa creada ca viata lor s-a schimbat.
Reporter: O sa-i puteti multumi vreodata?
Tatal copiilor: Nu, nu cred, sunt multi bani, multa cheltuiala, a pus bani si a pus si mult suflet.
Pana la terminarea casei, Bogdan s-a ocupat si de situatia scolara a copiilor. Cel mare, de la liceu, va fi transferat la o clasa de mecanica, pentru ca asta ii place sa faca, in vreme ce un alt frate, de 13 ani, va urma cursuri de frizerie.