iLikeIT. Pe net se vand telefoane aparent noi, dar cu piese defecte in interior. Cum ne protejam de astfel de escrocherii
Sa comanzi un telefon de pe internet si sa primesti o caramida in colet nu e tocmai o legenda urbana. Pentru ca site-urile de profil au devenit mai atente, si hotii isi diversifica tehnica.
Cea mai periculoasa metoda a momentului, de a pacali oameni, e telefonul care arata impecabil, dar e plin de piese defecte. George Buhnici sta de vorba chiar cu victima unui astfel de caz la iLikeIT. Alexandra Caciur lucreaza in publicitatea online, dar cu toate acestea a cazut victima unei fraude pe Internet: a cumparat un iPhone 5, cadou pentru tatal ei, dar telefonul s-a dovedit a fi defect. Iar acum spune ca nu are nicio solutie ca sa-si primeasca banii pe el.
Aparatul arata impecabil cand l-a cumparat, a mers foarte bine o saptamana, dar la zece minute dupa ce i l-a daruit tatalui sau, ecranul s-a facut negru si nu a mai vrut sa porneasca. Cand a mers cu aparatul in service i s-a spus ca seriile componentelor sunt diferite – adica e facut din piese vechi, de la alte telefoane – iar ecranul pur si simplu este fals. Ecranul fals e, de altfel, o problema foarte intalnita: in multe service-uri se intampla ca aceaat componenta sa fie inlocuita cu una cu probleme.
Cazurile de astfel de fraude nu sunt inca multe, dar sunt dureroase. Cum ne protejam de ele? Pe site-urile de anunturi exista servicii de livrare cu verificare, dar ce ne facem daca telefonul functioneaza perfect o saptamana si abia apoi se strica. Plangeri se pot adresa la OPC, Politie, pe site-ul de unde ati cumparat produsul.
Nu sunt neaparat eficiente: de pilda, Alexandrei i s-a spus la Politie ca este vina ei ca a umblat dupa chilipiruri si ca nu are cum sa demonstreze ca piesele din telefon nu au fost inlocuite chiar de ea. Site-ul de unde a cumparat telefonul are datele personale ale celui care a comis frauda, dar nu le da decat la cererea Politiei, care nu e interesata de caz.
Un sfat important e sa evitati telefoanele cu carcasa din plastic, precum iPhone 5, fiindca, spre deosebire de cele din metal, atunci cand sunt desfacute nu raman urme. De asemenea, e bine, cand cumparati telefoane la mana a doua sa mai fie in garantie, mai ales daca e vorba de un produs ceva mai scump. Sau, puteti sa va intalniti cu vanzatorul la un service GSM, pentru ca specialistii sa verifice aparatul si sa va spuna daca nu riscati sa fiti pacalit.
Sursa: Pro TV
Etichete: iphone, politie, telefon, online, frauda, cumparaturi, escroci,
Dată publicare:
12-06-2015 09:06