Primul program de calculator care imita perfect un om. Oamenii de stiinta il considera "o amenintare"
Programatorii au reusit sa puna la punct prima “inteligenta artificiala” care poate purta o conversatie fara ca interlocutorul sa-si dea seama ca discuta cu un calculator.
Ceea ce pana acum era doar un vis – sau un cosmar – al autorilor SF a devenit de cateva zile realitate: calculatoarele pot imita un om. Cel putin atunci cand e vorba de purtat o conversatie. Realizarea le apartine unor programatori rusi si ucraineni si a trezit deja ingrijorare printre oamenii de stiinta, care se tem de consecinte.
"Sunt un tanar de 13 ani din Odessa"
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Citeste si: Pana in 2029, robotii vor fi mai inteligenti decat toata omenirea. Ce spune unul din sefii Google
Totul s-a schimbat insa la cea mai recenta testare, care a avut loc pe 7 iunie. Softul programatorilor rusi, practic o personalitate virtuala a convins 33% dintre cei care au discutat cu el online ca e un om adevarat – mai precis, Eugene Goostman, un tanar de 13 ani din Odessa (Ucraina). Testul consta intr-o conversatie pe net de 5 minute, in care interlocutorii umani pot alege orice subiect iar la final trebuie sa spuna daca au vorbit cu om sau cu un calculator.
Un soft amuzant si simpatic
Autorii lui Eugene au incercat sa-i creeze o personalitate cat mai convingatoare si spun ca au ales aceasta varsta deoarece 13 ani “e momentul in care nu esti suficient de batran ca sa stii totul, dar nu esti nici atat de tanar incat sa nu stii nimic”. Astfel incat greselile de exprimare ale lui Eugene (foto jos) pot fi puse de cei cu care converseaza pe seama varstei sau a faptului ca nu stapaneste perfect limba engleza.
Unul dintre cei care au conversat cu Eugene, redactor al publicatiei New Scientist, spune ca programul e un interlocutor “amuzant si simpatic”, care l-a “incantat”, chiar daca uneori Eugene Goostman nu poate urmari cursul conversatiei cum ar face-o – teoretic - un om.
Nu toti sunt insa atat de incantati de progresele facute de inteligenta artificiala. Profesorul Kevin Warwick, care a participat la testare, a declarat pentru Independent ca programele de calculator care imita aproape perfect oamenii deschid noi orizonturi criminalitatii cibernetice. “Testul Turing e un instrument vital pentru combaterea acestei amenintari”, spune Warwick. “E important sa intelegem cum comunicarea online de acest tip poate influenta un om sa creada ca un lucru e adevarat cand de fapt nu este”.
Vezi si: Robotii inteligenti care iti pun gresie in baie si iti curata piscina
Mai simplu spus, adevaratul pericol reprezentat de inteligenta artificiala nu e declansarea “razboiului dintre oameni si masini” din filmele SF. Pericolul real e acela ca personalitati virtuale ca Eugene Goostman sa fie folosite pentru fraude cibernetice.
Sursa: NewScientist
Etichete: IT, inteligenta artificiala, criminalitate, soft,
Dată publicare:
09-06-2014 11:45