Trei romani au comis unul din cele mai mari furturi din bancomate din istorie. Ce amenda astronomica risca
O retea romaneasca de furt din ATM-uri a fost descoperita in Statele Unite. Prada luata de romani din contruile americanilor e estimata la peste 5 milioane de dolari
Potrivit unui comunicat al Procuraturii din New Jersey datat 27 mai 2014, “trei cetateni de origine romana cu domiciliul in Queens, New York, si-au recunoscut implicarea intr-un plan pe termen lung sde furt de informatii de la clientii bancilor din New York, New Jersey si Connecticut prin instalarea de dispozitive secrete de citire a cardurilor in ATM-uri”.
Cei trei si-au recunoscut vinovatia in fata unui judecator de la tribunalul federal din Newark. Potrivit procurorilor, ei sunt Emil Revesz (31 de ani), mai cunoscut ca “Daniel Laptes,” Constantin Pendus (30 de ani), cunoscut si ca “Florin Bodgan Hristea,” si Florin Apetrei, de 19 ani.
Cei trei ar fi comis fraude de tip „skimming” – adica au montat in ATM-uri aparate care permit copierea datelor de pe cardurile bancare introduse in respectivele bancomate (foto jos). Datele erau folosite apoi pentru producerea de carduri false, cu care romanii scoteau bani din conturile unor cetateni americani. Intre iunie 2012 si iulie 2013, ei ar fi furat astfel peste 5 milioane de dolari din conturi de la 3 banci. Este vorba de una dintre cele mai mari fraude de acest tip descoperite vreodata.
Un infractor roman a inventat bancomatul antifurt
Conform comunicatului procuraturii din New Jersey, seful retelei este un alt roman, Marius Vintila, de 31 de ani, arestat in Suedia si extradat in SUA in februarie anul acesta. Vintila, impreuna un complice, si acesta roman, au produs dispozitivele de „skimming”, pe care Revesz, Pendus si Apetrei le-au montat apoi in ATM-uri.
In retea mai erau implicati si alti romani, care foloseau diverse deghizari atunci cand instalau aparatele de „skimming”. Unul singur dintre ei, cunoscut doar sub porecla „Chioru”, nu a fost prins de autoritatile americane. Revesz, Pendus si Apetrei risca pedepse pana la 30 de ani de inchisoare si amenzi pana la 1 milion de dolari. Sentinta va fi data pe 17 septembrie 2014.