"Fiecare ajuta cum poate si cu ce are". Gesturile coplesitoare facute de zeci de mii de romani, dupa tragedia din Colectiv


Ultimul update: Miercuri 04 Noiembrie 2015 00:15
Data publicarii: Duminica 01 Noiembrie 2015 19:39
Categorie: INCENDIU IN COLECTIV

"Fiecare ajuta cum poate si cu ce are". Acesta este mesajul, valului de solidaritate, care a prins viata duminica.

Oameni simpli si-au donat propriul sange ca pe o picatura de viata. Medici, companii sau specialisti - le-au oferit cazare rudelor sau mancare doctorilor, care-i trateaza pe raniti si bilete de avion, pentru donatori. Puterea acestor gesturi este coplesitoare.

Pe grupul RIP Colectiv, de pe Facebook, zeci de mii de romani s-au mobilizat.

Cateva hoteluri ofera cazare in Bucuresti familiilor care au venit din provincie. Sunt companii care dau bilete gratuite de avion, sau farmacii care pun la dispozitie medicamente. Ba chiar firme de taxi anunta aici ca asigura transportul pana la centrele de transfuzii pentru cei care vor sa mearga sa doneze sange.

Donator: Mortii si ranitii sunt tineri de varsta mea, colegi de-ai mei care au venit aici cu gandul de a-si face cariera si au murit asa. Puteau fi prietenii mei, simt ca sunt cumva alaturi de ei,este singurul mod prin care o pot face

Donatoare: Eu nu sunt donatoare de sange. dar in aceasta zi cred ca merita sa fac acest efort

Peste o mie de oameni au donat sambatari, alte cateva sute duminica, iar medicii anunta ca va fi nevoie de sange saptamani bune de-acum incolo. In timp real, dar pe o lista separata apar continuu vesti despre stocurile de pansamente din spitale.

Doua retele medicale private au sarit si ele in ajutor cu specialisti, materiale sau aparatura. Psihologii ii consiliaza pe cei care si-au pierdut copiii, fratii, surorile sau partenerii in incendiul ucigas.

Florentina Ionita Radu, spitalul militar central: "Colegiul Psihologilor si-a oferit serviciile in sensul in care incepand de aseara la noi in spital exista un centru permanent - dau consultatii de specialitate tuturor apartinatorilor si pacientilor".

Psihiatrii de la Spitalul Obregia au stat de vorba cu rudele tinerilor care au murit.

Rodica Nastase, medic primar psihiatru: ”Sa-i spunem ca viata este unica, ca ne-a dat-o Dumnezeu si ca nu avem voie sa ne-o luam. Si ca acel copil este undeva sus, si ca intr-o buna zi vom ajunge langa el. Eu, altceva, ca doctor si ca om n-as putea sa-i spun. Iar pana atunci, pana la momentul intalnirii, exista specialistii care il pot ajuta sa-si duca viata in continuare"

Mai multe companii au anuntat ca doneaza mancare si apa pentru medici si rudele victimelor.

VIDEO PROTVPLUS.RO