Skiathos - You are from Romania, you are my friend!

Skiathos

Skiathos este o insula mica in Marea Egee care apartine Greciei. Face parte din grupul insulelor Sporade. Se afla aproape de Skopelos si consta dintr-un oras principal Skiathos si comunele Koukonaries, Kanapitsa, Vromolinos si Troullos.

Pe Skiathos se poate ajunge cel mai bine cu avionul. Sunt agentii care pun la dispozitie Charter o data pe saptamana. Costa 750 de euro transportul si cazarea. Pista e foarte scurta dar pana acum n-au fost incidente. Poate doar emotii... 

Insula are peste 70 de plaje, iar orasul este un port care gazduieste navele mici si de unde se ia feribotul spre Skopelos, Volos, Agios Konstantinos si restul Greciei. Intre plajele care fac senzatie se numara Kukunaries, care e in primele zece din Europa in ce priveste nisipul, si Lalaria, unde se ajunge numai in anumite zile, cand vremea permite acest lucru. Excursia in Lalaria costa 25 de euro de persoana si include si un tur al pesterilor, printre care Dark Cave sau Blue Cave. Pesterile sunt de fapt scobituri in malul stancos si practic nu e nimic de vazut, dar plimbarea merita banii fara discutie.

Temperatura pe insula se duce la 38 - 40 de grade lejer. Nu e indicat sa mergi in Skiathos daca ai probleme cardiace sau daca esti anemic.

Citește și
Viena
Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat
In fine, o data ajuns si cazat, poti inchiria masini, biciclete sau ATV-uri. Pretul pleaca de la 25 de euro, dar sa nu va treziti in penultima zi ca vreti asa ceva - nu se dau decat pe cel putin doua zile. N-ai nevoie de carnet decat pentru masina, iar pretul se poate negocia. Chiar ai dezamagi daca nu negociezi pentru ca la greci e sport national, adica o fac din placere. Poti ajunge lejer cu masina, ATV-ul sau bicicleta oriunde pe insula, mai putin Lalaria.

In Skiathos poti sa si bei si sa te urci la volan pentru ca nu te intreaba nimeni nimic. De altfel, nici nu am vazut politie. E drept ca nici accidente. Daca esti pe low-budget, poti sa te plimbi intre statiuni si plaje cu autobuzul - o rata de culoare verde care vine la ora fixe, din 15 in 15 minute. Un circuit complet al statiunilor costa 3 - 4 euro. Daca mergi doar o statie platesti 0,3 euro, iar taxatorii au intotdeauna marunt pentru rest. Autobuzele circula pana la ora 24.00.

Indiferent in care statiune te cazezi, ai la dispozitie un supermarket in apropiere. Branza costa 5 - 6 euro, rosiile vreo 3, berea: 1 euro Mithos si 2 Amstel (la taverna sau la carciumile de pe plaja iti ia cam 3 - 5 euro). Uzo (n.r. bautura traditionala greceasca) la super-market e vreo 10 euro sticla. Vinul e mai ieftin, 5 - 7 euro, dar e foarte bun.

Daca nu esti pe all-inclusive (ceea ce nu recomand) poti manca lejer la taverne. O musaca ( atentie ei pun accentul pe primul "a", de parca ar fi chinezi :) costa aproape 10 euro. O salata greceasca 5, mielul, care este crima si pedeapsa, 10. Poti manca si fructe de mare (7 - 9 euro), dar gasesti si paste geniale si alte perversiuni culinare. Nu gasesti ciorba sau supa. Desi teoretic se servesc seara, nu le vei gasi decat daca ai noroc.

Prietenii nostri, grecii

Primul lucru care m-a izbit, dupa ce ne-am cazat si am dat un tur pe plaja sa vedem care e treaba, a fost prietenia chelnerilor. Veneam de pe plaja, cand doi chelneri de la o taverna aflata chiar pe nisip au inceput sa ne faca cu mana. Initial am crezut ca saluta pe altcineva. Ulterior un gand infiorator mi-a trecut prin minte, referitor la consoarta: "Adica, de unde te stiu, fa, astia pe tine?" Ca pana la urma sa ma prind ca ei asa fac cu toata lumea. Dupa ce ne-am apropiat, ne-au spus foarte repede ce putem sa mancam si sa bem la ei (sunt platiti la numarul de client pe care ii aduc si pe care ii servesc). Rapid un uzo, un Mythos si doua salate grecesti. Cum eu aveam nevoie de alcool dupa primul zbor cu avionul din viata mea si cum nu mancam, Padelis, chelnerul, m-a intrebat imediat daca nu mi-e foame. I-am explicat cum sta treaba si dupa ce i-am lasat si un euro bacsis, a devenit prietenul, ghidul si confidentul nostru… Si mai avea putin si devenea si salvatorul meu cand m-am aventurat cu barca in larg...

Cu alte cuvinte, daca vaslesti prea departe, chelnerii anunta salvamarul. In drumul meu spre o insulita - cu barca de cauciuc Explorer pe care am achizitionat-o de la supermarket cu 25 de euro - m-am trezit cu o barca cu motor langa mine, iar cel care o conducea ma privea insistent. Ajunsesem prea in larg. I-am facut semn ca totul e in regula, dar a ramas in zona. M-a impresionat atata atentie, chiar daca…. nu am traume din copilarie.

Iar in ce priveste bacsisul, englezii, care sunt peste tot acolo, nu lasa nimic, nu-si cumpara nimic in general, mananca foarte putin si dau bani doar pe sezlonguri - 5 euro pe zi. Fabulos a fost momentul in care la o carciuma in oras, se cheama Niko, chelnerul, care era de fapt si patron, mi-a facut o surpriza pe care nu are cum sa ti-o reserve Romania. Aveam de platit 19 euro si ceva, mancasem si bausem. Acel ceva a ramas din partea casei dupa ce patronul-chelner m-a vazut ca ma scotoceam de maruntis si mi-a spus: "No need, you are from Romania, you are my friend!" Mancarea a fost foarte buna, la fel si bautura, in caz ca va gandeati ca era un dar de la greci.

Plaje salbatice, shopping, sporturi nautice

Plajele din Skiathos iti ofera tot ce vrei, inclusiv locuri ne-umblate unde poti face dragoste pe stanci in timp ce valurile iti umbla pe la fund. Hidden Beach, de exemplu, este intre Kukunaries si Trullos, dar trebuie sa fii atent pentru ca indicatorul este intr-adevar hidden (n.r. ascuns), iar drumul este si el... ascuns. Excursiile se organizeaza din port. Poti merge pe insulele din zona, in Lalaria, care e tot pe Skiathos dar nu se poate ajunge decat pe apa si este spectaculos, in Castro, orasul vechi, acum o ruina interesanta. Costa in jur de 25 de euro de persoana.

Pentru cei care vor shopping, orasul Skiathos este plin de magazine. De la suveniruri (un steag al Greciei costa 5 euro, la fel si o cana imprimata cu Skiathos), pana la tricouri imprimate pe loc - o sedinta de shopping rezonabila te poate duce la 100 de euro. Per total, bugetul pe sapte nopti, in afara de avion si cazare care sunt in jur de 750 de euro doua persoane, merge la 1.000 de euro.

In Kukunaries se practica sporturi nautice, la 50 de euro. Tot atat este si o hidrobicicleta, dar poti negocia. Nu trebuie ratat un restaurant din oras - se numeste "Wind Mill" si este dotat pe langa o bucatarie absolut senzationala si cu un balcon de unde vezi noaptea tot orasul. Poti sa faci rezervari cu... trei luni inainte pentru o cina romantica - balconul este foarte mic, are o singura masa si doua scaune. Servirea este ireprosabila. 

In Skiathos se vorbeste engleza, dar e bine de stiut ca "Buna seara!" se spune "Kalinihta!", iar "Buna ziua!", "Kalimera!"... parca. Le inveti repede, pentru ca e bine sa intrebi, din respect.

La final, putina istorie

In ceea ce priveste istoria, nu prea ai ce sa gasesti pe Skiathos. Socrate... nu mergea cu all-inclusive. Totusi, se spune ca numele insulei a fost dat de primii locuitori pentru ca acestia ar fi ramas blocati din cauza umbrei pe care o dau copacii - pinii. Se intampla in perioada pre-elenica. Primii care au ocupat insula au fost cretanii, urmati de micenieni. A fost o baza excelenta in timpul razboiului persan pentru atenieni. In anul 404 I.C. insula a devenit independenta si autonoma. Prin anul 200 D.C. insula se afla sub autoritatea romana, timp in care piratii faceau ce voiau in zona.

Prima biserica inchinata noii religii a fost construita prin 530 D.C.. In secolul al VII-lea, piratii sarazini au inecat in sange arhipelagul Sporade si nici Skiathos-ul nu a scapat de masacru. In anul 1538, piratul turc Barbarossa a cucerit insula si a pus-o sub dominatie turceasca. Abia la inceputul secolului al XIX-lea, locuitorii au inceput sa dezvolte turismul si tot atunci a devenit Skiathosul bastion al luptei grecilor impotriva Turciei.

Dupa revolutia din 1830, locuitorii din Skiathos au abandonat vechiul oras Castro si s-au mutat in noul oras. O strada din Skiathos poarta numele Alexandros Papadiamantis. E o strada cu magazine dar poti gasi si o casa memoriala. E vorba despre un scriitor nascut pe 3 martie 1851 si care a scris cateva romane (printre care "The Imigrant" in 1879 si "The Female Assasin" in 1904, probabil cea mai cunoscuta opera a sa). Papadiamantis a murit pe 3 ianuarie 1911 de pneumonie. Pe stradutele din Skiathos se vorbeste foarte mult despre el pentru ca a scris aproape numai despre aceasta insula."

Ai sfaturi pentru cei care vor sa plece la drum? Stii totul despre un oras sau o tara? Ai fotografii spectaculoase sau vreo filmare care sa ilustreze cateva randuri? Trimite-ne povestea ta!

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei
Chioggia, orasul-statiune din laguna Venetiei

In Italia ai de ales: mergi prin orase arhicunoscute sau pur si simplu la plezneala. In ambele cazuri vei da de locuri numai bune de tras in poze sau de ascuns in suflet. Unul dintre ele e Chioggia, numit de localnici Mica Venetie.

Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera
Viena: intre ursi polari, lei, wursti si o seara la opera

Scena balurilor grandioase, Sisi, ritmul lui Strauss, trasuri si cai, tramvai, gradini de flori, parfum antic, ce merita-ncercat. Nu in ultimul rand, o viata de calitate. Viena este, cu siguranta, un oras in care ti-ai dori sa locuiesti.

Sub soarele Toscanei
Sub soarele Toscanei

“Sa vezi Napoli si-apoi sa mori! ” spune o vorba veche a italienilor. Sincer, nu stiu exact cum arata casele mafiotilor, sper sa ajung pe acolo, caci sunt convins ca au farmecul lor aparte.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.